...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. spalio 8 d., pirmadienis

Sultingas starkis su rausvomis bulvytėmis, bei alyvuogių, morkų padažu (pike perch with pink potatoes and olives, carrot sauce)

Rausvos bulvės (trims porcijoms)
Bulvės, 3 vnt (vidutinio didžio)
Burokėlių sultys, 0,5-1 stiklinės
Anyžiaus žvaigždutės, 3 vnt
 Gvazdikėliai, 5 vnt
 Cinamono lazdelė, 1 vnt
Sviestas, 3 v.š 
Druska, krapai
Starkis (vienai porcijai)
Starkio filė, 170 g
Alyvuogių aliejus, 20-30 g
Citrinos sultys, 1 v.š
Tarkuota citrinos žievelė, krapai, druska, cukrus, baltieji pipirai
Padažas (vienai porcijai)
Alyvuogių aliejus, 2-3 v.š
Mėlynieji svogūnai, 20 g
Morkos, 40 g
Česnakas, 1-2 skiltelės
Kapersai, 15 g
Alyvuogės, 4-7 vnt
Citrinos tarkuota žievelė, 0,5 a.š
Baltas vynas, 100 ml
Sviestas, 30-50 g
Druska, cukrus, baltieji pipirai, lauro lapeliai, kurkuma, krapai

 
Bulvės. Nuskustas, pasmulkintas bulves sudedame į puodą. Sudedame išvardintus prieskonius. Užpilame burokėlių sultimis ir vandeniu, santykiu 50/50. Verdame, nugraibome atsiradusias putas. Išvirtas nusunkiame ir perplauname šaltu vandeniu. Nusausiname. Prieš serviruojant, bulvytes dar daugiau pasmulkiname ir apkepame sviestuke. Baigiant šildyti, suberiame smulkintus krapus. Nuostabus, pikantiškas, "kalėdinis" bulvyčių skonis, su cinamono aromatu.

Žuvytė. Gerai įkaitiname keptuvę. Įpilame alyvuogių aliejaus ir iškart dedame starkio filė gabalėlį, odele į apačią. Žuvytę iš viršaus lengvai paspaudžiame, kad neišsiriestų. Apkepame maždaug 3 minutes, kol odelė įgaus gražią, rudą spalvą. Apverčiame ir nuimame nuo karščio. Gausiai pašlakstome citrinos, alyvuogių aliejaus ir krapų mišiniu, nuskanintu druska, cukrumi ir šviežiai maltais baltaisiais pipirais. Dedame į orkaitę. Kaitiname prie 82 C karščio, maždaug 15 minučių.

Nuostabusis padažas. Gražiai kūbeliais supjaustome morkytes, svogūnus, griežinėliais česnakus. Apkepame alyvuogių aliejuje, kol morkytės taps minkštos.  Suberiame tarkuotą citrinos žievelę, pjaustytas arba "cielas" alyvuoges, kapersus, žiupsnelį kurkumos. Įpilame porą šaukštų skyščio nuo marinuotų kapersų, supilame baltą vyną, įdedame porą lauro lapelių ir ant didelio karščio kaitiname, kol nugaruos 90 % . Nuskaniname druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais, cukrumi. Nuimame nuo karščio, įdedame šalto sviesto gabalėlį, suberiame smulkintus krapus, maišome, kol ištirps sviestukas, daugiau kaitinti nereikia. Padažas serviravimui paruoštas. 
Serviruojame. Pašildintoje lėkštėje gražiai išdedame sviestuke apkeptas bulvytes. Ant viršaus dedame sultingą, keptą starkio filė. Aplink pašlakstome, pilame karštą padažą. Puošiame žalumos šakelėmis.
Rekomendacijos. Naudokite nešaldytą žuvytę. Nors mes ją kaitinsime orkaitėje žemoje temperatūroje, tačiau perkepti nereikia, kad liktų sultinga. Naudokite kelių rūšių alyvuoges. Sudėjus sviestuką į padažą, daugiau nekaitinkite, nes "atsiskirs" riebalai. Vietoj kurkumos, galite įdėti žiupsnelį šafrano. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Kopijuoti ir platinti draudžiama !
 

7 komentarai:

  1. Kiekvienas patiekalas kaip paveikslas ♥ Smagu grozetis!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pritariu Aguonėlei. Dano patiekalai labai viliojantys..
    Danai, o žuvytę kepti tikrai 82C tik 15 min? Tai ji ir labai maistinga, ne tik skani...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Asta :). Jo, prie 82C. Aš laikiau 17 minučių, tačiau manau, buvo truputį per ilgai. Aišku priklauso ir nuo orkaitės. Pamatuokite su termometru "adata", viduje turi buti iki 70C.

      Panaikinti
  3. Dėlto mes ir einam į restoranus pasimėgauti :) jei taip pati mokėčiau patiekti, tai nebūtų to azarto ir kažkur eiti save palepinti maistu ir pasigrožėti maisto menu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ...gerame restorane buna nuostabu pasimėgauti geru maistuku:)...

      Panaikinti
  4. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti