...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. spalio 5 d., penktadienis

Rudeninis burokėlių "Carpaccio" su keptais baravykais, rūkyta šonine ir juodos duonos skrebučiais (autumn beetroot carpaccio with fried mushrooms, smoked bacon and black bread croutons)

Burokėliai (8-10 porcijoms)
Burokėliai, 4 vnt (vidutinio dydžio)
Kalendros sėklos, 1 v.š
Kmynai, 1 v.š
Gvazdikėliai, 1 a.š
Anyžiaus žvaigždutės, 7 vnt
Česnakas, 3 skiltelės
Juodieji pipirai, 1 v.š
Lauro lapeliai, 5 vnt
Kadagio uogos, 20 vnt
Druska, 1-2 v.š
Kepti baravykai (vienai porcijai)
Baravykai, 100-150 g (3 vnt)
Alyvuogių aliejus, 1-2 v.š
Triufelių (trumų) aliejus, 1 a.š
Citrinos sultys, 1 a.š
Druska, penkių rūšių pipirai, šviežias čiobrelis
Kiti produktai (vienai porcijai)
Šalto rūkymo šoninė (bekonas), 60 g
Juoda duona, 1 riekė (15 g)
Salotos "Rukola", 1 pundelis
Kalendros lapeliai, 7-10 vnt
Jūros druska, 0,5 a.š
Kalmarų "rašalas", 3-5 lašai
Penkių rūšių pipirai, alyvuogių aliejus duonai kepti


Burokėliai.   Gerai    nuplauname burokėlius.    Sudedame   į puodą, sudedame išvardintus prieskonius, pabarstome     druska,     užpilame vandeniu,   kad apsemtų. Verdame maždaug valandą,   kol   išvirs. Ar išvirę,         tikriname       mediniu iešmuku,     retkarčiais    įbesdami į burokėlius.   Išvirtus atvėsiname. Nulupame, supjaustome arba sutarkuojame specialia tarka, 2 mm storio griežinėliais. Iš griežinėlių, konditerinio žiedo pagalba, įspaudžiame tikslius apskritimus. Juos gražiai išdėliojame lėkštėje. 

Baravykai.         Nuvalytus       ir supjaustytus     grybus      kepame alyvuogių     aliejuje.   Maždaug 5 minutes.    Nuskaniname   druska, šviežiai          maltais        pipirais, pašlakstome     citrinos    sultimis. Baigiant kepti   sudedame šviežio čiobrelio  lapelius, nukeliame nuo viryklės   ir   atvėsiname.   Į           atvėsusius grybus įpilame triufelių aliejaus. 
"Bekonas". Šalto rūkymo šoninės juosteles sudedame ant kepimo skardos ir dedame į orkaitę kepti prie 180 C karščio. Kepame, kol įgaus gražią rudą spalvą ir taps traškios. 
Juoda jūros druska. Stambią jūros druską (2-3 v.š) supilame į indelį, įlašiname kelis lašelius kalmarų "rašalo", gerai išmaišome, kol nusidažys visi druskos kristaliukai. 
Skrebučiai. Juodos duonos riekutę supjaustome mažais kūbeliais ir pastoviai maišydami kepame keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus, kol taps traškūs. 

Serviruojame. Ant lėkštėje išdėtų burokėlių     griežinėlių     gražiai išdėliojame    keptus    baravykus, pašlakstome  aliejumi  nuo  grybų  su šviežio    čiobrelio      lapeliais. Išdėliojame   salotų  ir   kalendros lapelius.     Pabarstome    stambiai maltais    pipirais,    juoda     jūros druska,           juodos          duonos skrebučiais.      Ant    viršaus   dedame   karštas   "bekono" juosteles.  


Rekomendacijos. Imkite neperaugusius burokėlius. Virtus burokėlius supjaustykite ne storesniais, kaip 2 mm storio griežinėliais. Baravykai tinka tiek šviežiai kepti, tiek konservuoti savo sultyse. Neužmirškite triufelių skonio ir aromato aliejaus. Prieš serviruojant salotų lapelius pašlakstykite aliejumi. Duonos skrebučiai yra skaniausi iš naminės duonytės, jos receptą rasite čia:   http://danovirtuve.blogspot.com/search/label/Duona 
Pagamintą juodą druską laikykite sausoje vietoje. Gaminkite su meile ir gera nuotaika!
Kas yra triufelių (trumų) aliejus?  Triufelių aliejus gaminamas ne spaudžiant jį iš ko tai, o laikant triufelius alyvuogių arba vynuogių kauliukų aliejuje. Šis aliejus suteikia patiekalams nuostabiausią kvapą ir skonį.
Triufeliai (trumai), vienas brangiausių "delikatesų". Daugiau informacijos apie juos rasite čia:  http://subjektyvi.blogas.lt/triufeliai-zemes-auksas-keistu-kvapu-3772.html
Jei nuorados neatsidaro, nukopijuokite ir į google.

“E” esantys produktuose, gaminant šį patiekalą.
Parduotuvėje pirkta šalto rūkymo šoninė (“bekonas”)

E300 - Askorbo rūgštis (vitaminas C ). Naudojama kaip antioksidatorius. Tai natūrali rūgštis, esanti daugelio vaisių ir daržovių sudėtyje. Pramoniniu būdu sintetinama bakterijomis fermentuojant gliukozę. Paros norma, neribojama. Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinis poveikis nepastebėtas. Nėra pavojingas!

E250 – Natrio nitritas. Natūraliai egzistuojantis mineralas. Gali būti iškasamas arba išgaunamas cheminiu būdu iš natrio nitrato. Naudojamas kaip konservantas prieš bakterijas, prailgina galiojimo laiką, bei padeda išlaikyti mums labai patrauklią mėsos raudoną spalvą. Paros norma, 0,06 mg/kg kūno masės. Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai – nitrozaminai. Rizika dar daugiau padidėja, mėsą kaitinant aukštesnėje, nei 130 C temperatūroje. Irodyta, kad didelis kiekis nitritų patekusių į organizmą, sutrikdo galvos smegenų biosroves, sutrigdo virškinimo trakto veiklą, pažeidžia endokrininių organų veiklą, gali atsirasti klinikiniai apsinuodijimo požymiai, galvos skausmai. Itin pavojingas kūdikiams ir vaikams. Patekę į organizmą didesni kiekiai gali sukelti mirtį. Ilgalaikiai mažų kiekių naudojimai sumuojasi organizme, sukelia vėžį. Vokietijoje buvo užfiksuoti keli mirties atvejai, del gerokai per didelio kiekio nitritų mėsoje. Yra labai pavojingas! 

E451 -  Kalio ir natrio trifosfatas.  Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, taip pat naudojami išlaikyti drėgmę perdirbimo metu. Gaunama sintetiniu būdu iš atitinkamo karbonato ir fosforo rūgšties. Paros norma, iki 70 mg/kg kūno masės. Galimos pasekmės – kaulų retėjimas, šlakų nusėdimas, vaikų hiperaktyvumas. Didelės koncentracijos gali sutrikdyti kai kuriuos medžiagų apykaitos procesus, sutrigdyti virškinimą, nes fosfatai turi didelę reikšmę medžiagų apykaitai. Yra pavojingas!  

E452ii - Kalio polifosfatas. Savybes labai panasios i E451. Yra pavojingas!  

Patariu: pirkite  rukytus gaminius pas ukininkus. Kurie gamybai naudoja tik druska ir pipirus.
Kopijuoti ir platinti draudžiama!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą