...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. spalio 23 d., antradienis

"Brandinta" savo taukuose antiena su burokėliais, vynuogių džemu, "Gorgonzolos" sūriu, bei "Rukola" salotų lapeliais (duck with beets, grape jam, Gorgonzola cheese and arugula leaves)


Antis (maždaug 5-6 porcijoms)
Anties krūtinėlė, 2 vnt ( maždaug 300 g)
Anties taukai, 0,5 ml 
Lauro lapeliai, 3 vnt
Raudonieji pipirai, 0,5 a.š
Marinatas:
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Sojos padažas, 1-3 v.š
Kadagio uogos,  5 vnt
Mėtos lapeliai, 15 vnt
Šviežias čili, 5-7 griežinėliai
Šviežias čiobrelis, 0,5 a.š
Anyžiaus žvaigždutės, 3-5 vnt
 Vynuogių džemas (maždaug 700 g)
Mėlynos vynuogės, 1 kekė (iki 1 kg)
Razinos, 150 g
Raudonas vynas, 1 l
Rudas cukrus, 1 stiklinė
Cinamono lazdelės, 3 vnt
Anyžiaus žvaigždutės, 3 vnt
Gvazdikėliai, 5 vnt
Imbieras, 100 g
Sūrio "Gorgonzola" kremas ( vienai porcijai)
Sūris "Gorgonzola", 1 a.š
Sūris "Filadelfija" (Philadelphia) , 1 a.š
Tarkuota apelsino žievelė, 0,25 a.š
Apelsino sultys, 1-2 v.š
Kiti produktai (vienai porcijai)
Balta duona, 1 maža riekė
Juoda duona, 1 maža riekė
Kedro riešutai, 1 a.š
Vynuogės, 2 vnt
"Rukola" salotų lapeliai, 15-25 g
Alyvuogių aliejus, 1 a.š

Nuostabiai suderintų skonių patiekaliukas. Tinka Kalėdiniam stalui.


Antiena. Naudojame anties krūtinėles. Odelės pusę, kvadratėliais, tik per odelės storį, įpjauname aštriu peiliu. Iš vakaro pamarinuojame. Antieną sudedame į indą, sudedame traiškytas kedro uogas, kitus išvardintus prieskonius, pašlakstome sojos padažu, alyvuogių aliejumi. Uždengiame maistine plėvele, laikome šaldytuve. 
Nuo išsimarinavusių krūtinėlių nuvalome prieskonius ir iš abiejų pusių apkepame gerai įkaitintoje keptuvėje. Pabarstome druska. Apkeptas sudedame į metalinį indą, supilame marinatą kuriame marinavosi, užpilame išlyditais ančių taukais, kad pilnai apsemtų. Taukai neturi buti aukštesnės kaip 70C temperatūros. Indą statome ant elektrinės viryklės arba į orkaitę. Karštį sureguliuojame taip, kad taukai neįkaistų daugiau, kaip iki minėtos temperatūros, tai yra 70 C. Kaitiname tol, kol temperatūra taukų ir antienos viduje beveik susilygina, tai yra, temperatūra antienoje, viduriuke pakyla iki 68 C. Tai gali užtrukti iki 3 valandų. Kontroliuoti karščiui bus reikalingas termometras "adata".  Iškaitintas krūtinėles išimame iš taukų ir atvėsiname. 

Nuostabus vynuogių džemas. 
 Į puodą sudedame nuraškytas vynuoges, razinas, išvardintus priekonius, suberiame rudą cukrų. Užpilame raudonu vynu ir kaitiname, verdame ant mažo karščio, kol vynuogės "sukris", maždaug apie valandą, pusantros. Jei skystis per greit nugaravo, dapilame vandens. Suvirus vynuogėms, išimame prieskonius, anyžių, cinamono lazdeles. Pertriname blenderiu iki vientisos masės ir dar kartą pertriname per sietelį, kad neliktų jokių odelių ir sėklyčių. Tyrę supilame į puodą ir pastoviai maišydami, toliau kaitiname ant vidutinio karščio, kol sutirštės iki džemo konsistencijos. Į pabaigą supilame iš tarkuoto imbiero išspaustas sultis. Dar minutę pakaitiname, nuimame nuo karščio, atvėsiname. 

Sūrio kremas. Sūrius "Gorgonzola" ir "Filadelfija" (Philadelphia) sudedame į dubenėlį. Suberiame tarkuotą apelsino žievelę, supilame šviežiai išspaustas apelsino sultis ir labai gerai pertriname, išmaišome.     
Burokėliai. Burokėlius išverdame ir paruošiame kaip parašyta čia:  http://danovirtuve.blogspot.com/2012/10/rudeninis-burokeliu-carpaccio-su.html . Verdant, papildomai įpilkime raudono vyno acto, maždaug 100 ml.
Vynuogės. Gražių, didelių vynuogių odelę plonai įpjauname aštriu peiliu. Vynuoges sudedame į verdantį vandenį. Kaitiname maždaug 10-20 sekundžių, kol pradės luptis odelė. Išimame iš verdančio vandens ir iškart dedame į šaltą vandenį su ledukais. Nuo atvėsusių nulupame odelę, perpjauname per pusę, išimame sėklas. 
Skrebučiai. Juodos ir baltos duonos riekutes apkepame ant gryliaus keptuvės arba gerai įkaitintoje vaflinėje. Iš apkeptų riekučių, konditerinio žiedo pagalba, išpaudžiame apskritimus. 

Serviruojame. Labai plonai, aštriu peiliu supjaustome anties krūtinėlę ir gražiai išdedame gražioje lėkštėje. Išdėliojame plonus burokėlių griežinėlius. Per viduriuką sudedame salotų lapelius. Iš vynuogių džemo ir sūrio kremo, dviejų šaukštų pagalba, suformuojame mažus "cepelinukus", kuriuos padedame ant duonos skrebučių. Pabarstome skrudintais kedro riešutais. Neužmirškime "filė" iš vynuogių.


Rekomendacijos. Jokiais būdais neperkaitinkite antienos. Taip paruošta antiena bus sviesto minkštumo. Stebėkite verdantį džemą, kad neprisviltų. Nepadauginkite cukraus verdant džemą, nes pačios vynuogės turi daug cukraus. Naudokite neperaugusius burokėlius, vidutinio dydžio. Išdėliotus burokėlių griežinėlius patepkite alyvuogių aliejumi, taip jie atrodys skaniau. Alyvuogių aliejumi pašlakstykite salotų lapelius. Prieš apkepant duonos riekutes, patepkite jas alyvuogių aliejumi, bus skanesnės.   

Kopijuoti ir platinti draudžiama !

4 komentarai:

  1. Danai, ačiū už idėją antienai kepti. Nes jau nebesumanau kaip įvairiau begaliu ją iškepti. Aš antienos taukuose kepu tik anties kulšeles a la confit de canard.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Fantastiški patiekalai tiek akiai, tiek skoniui ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Danai, gal galite patarti, kur rasti ančių taukų? Niekaip nepavyksta..

    AtsakytiPanaikinti