...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. spalio 25 d., ketvirtadienis

Jautuko steikas, su bulvių pyragaičiu, svogūnų tyre, svogūnų žiedais, keptais baravykais ir "demi glass" padažu (beef steak with potato cake, onion sauce, onion rings, fried mushrooms and demi glass sauce)

Steikas (vienai porcijai)
Jautienos išpjova, 170-200 g
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Druska, penkių rūšių pipirai
Sūrio padažas (maždaug šešioms porcijoms)
Sūris "Gorgonzola", 50 g
Sūris "Camembert", 50 g
Sūris "Parmezanas", 50 g
Kiaušiniai (tik tryniai), 3 vnt
Grietinėlė, 400 ml
Druska, baltieji pipirai
Bulvių pyragaitis (vienai porcijai)
Sluoksniuota tešla (bemielė), 25-30 g
Virtos bulvės, 50-60 g
Sūrio padažas, 45-50 g
Svogūnų tyrė (maždaug septinioms porcijoms)
Svogūnai, 300 g
Baltas vynas, 70 ml
Sviestas, 40 g
Druska, šviežias čili pipiras, šafranas
Kiti produktai (vienai porcijai)
Baravykai, 50-70 g
Citrinos sultys, 1 a.š
Svogūnas, 3-5 griežinėliai
Miltai, 1 v.š
Aliejus virimui, apie 0,5 l
Alyvuogių aliejus kepimui, 1 v.š
Padažas "d emi glass", 3 v.š
Konjakas, 2-3 v.š
Kumpis "Parma", 10 g
Rozmarinas, druska, baltieji pipirai

Nuostabus patiekalas šventiniam vakarui ! 


Steikas. Gražų jautienos išpjovos gabalėlį (170 g) gerai "išminkome" ir "išmasažuojame", suformuojame gražų, apvalų kepsniuką. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais. Iš abiejų pusių apkepame, labai gerai įkaitintoje, keptuvėje. Apkepę, pašauname į orkaitę. Kaitiname prie 120 C temperatūros, maždaug 15-30 minučių. Tam, kad neperkaitinti mėsytės, reikalingas bus termometras "adata". Rekomenduojame temperatūrą steiko viduje, 55 C-60 C laipsnių.

Sūrio padažas. Indą su grietinėle pastatome ant verdančio vandens vonelės. Sudedame pasmulkintus sūrius, tarkuotą "Parmezaną". Kaitiname ir maišome šluotele, kol ištirps sūris. Dedame po vieną kiaušinių trynius, intensyviai plakame ir kaitiname, kol gausime padažo konsistenciją. Nuskaniname druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais. Perkošiame per tankų sietelį.

Sūrio pyragaitis. Iš sluoksniuotos tešlos, konditerinio žiedo pagalba, išspaudžiame apskritimus, maždaug 7-8 cm skersmens. Ant viršaus uždedame ant 2 cm mažesnio skersmens formeles, šiuo atveju tiko porceleniniai puodeliai. Tam, kad kepanti tešla neiškeltų formelių, ant viršaus uždedame svorį, pvz. geležinį padėklą. Kepame orkaitėje prie 220-230 C karščio, kol iškils ir gražiai paruduos. Iškepus, išimame formeles, paliekame atvėsti. Į formeles įpilame sūrio padažo, gražiai išdėliojame virtos bulvės griežinėlius. Ant viršaus vėl užpilame padažo, kad aplietų bulvytes. Dedame į orkaitę užkepti. Kepame prie 180 C karščio, kol gražiai paruduos viršus. 
Svogūnų tyrė. Puode išlydome sviestuką, sudedame smulkintą svogūną, šviežio čilio griežinėlius. Kaitiname ant mažo karščio, maždaug 30 minučių, kol svogūnai taps skaidrūs. Supilame vyną. Kaitiname toliau, kol vynas nugaruos 90%. Pabarstome šafrano, nuskaniname druska. Vėl porą minučių pakaitiname ir pertriname blenderiu, bei dar kartą per tankų sietelį. Turime gauti, tirštą, purią tyrę. Jei tyrė per skysta, pakaitiname ant viryklės, kol nugaruos skystis.
Svogūnų žiedai. Svogūną supjaustome 0,5 cm storio žiedais. Pabarstome druska, apvoliojame miltuose. Verdame aliejuje, kol žiedai taps aukso spalvos, bus traškūs. Aliejus turi buti 140 C karščio, priešingu atveju svogūnai degs. Išvirtus aliejuje žiedus išdedame ant servetėlės, kad susigertų riebalai. 
Grybai. Baravykus nuvalome ir pasmulkiname. Sudedame į gerai įkaitintą keptuvę ir maišydami kepame, kol gražiai parūduos. Nuskaniname druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais, pašlakstome citrinos sultimis.
Padažas. Užverdame "demi glass" padažą. Įpilame konjako, įberiame rozmarino. Kaitiname, kol gausime įdealią padažo konsistenciją ir skonį. 
Kumpio čipsas. Labai plonai atpjauname "Parmos" kumpio. Išdėliojame ant kepimo skardos ir kepame orkaitėje, 180 C temperatūroje, kol kumpio griežinėliai sudžius, bei taps traškūs. 
Serviruojame. Serviruojame pašildytoje lėkštėje. Dedame sultingą jautienos steiką, karštą bulvių pyragaitį, gražiai "ištepame" šiltą svogūnų tyrę. Dedame keptus baravykus. Steiką užpilame nuostabiu padažu, ant viršaus sukrauname traškius svogūnų žiedus. Neužmirškime traškaus "Parmos" kumpio čipso.
Rekomendacijos. Taip paruoštas jautienos steikas (žemose temperatūrose), bus minkštas ir sultingas. Sūrio padažui galite naudoti ir kitus pelėsinius sūrius. Neperkaitinkite aliejaus, verdant svogūnų žiedus. Svogūnų tyrei, labiausiai tinka "šaloto" svogūnai. Gaminkite su meile ir gera nuotaika !


Kopijuoti ir platinti draudžiama !  
       

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą