...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. gegužės 13 d., pirmadienis

Naminės pieniškos dešrelės (homemade sausages)

Dešrelės (20-25vnt)
Kiauliena, 1,4 kg
Lašiniai, 200 g
Jautiena, 500 g
Pienas arba grietinėlė, 400 ml
Krakmolas, 1 v.š
Kiaušiniai, 3 vnt
Rūkyta šoninė (becon), 200 g
Fermentinis sūris, 100 g
Kiaulienos plonosios žarnos
Druska, cukrus, baltieji pipirai, muskatas, petražolė

Lešiai su daržovėmis (dviem porcijoms)
Lęšiai, 70-100 g
Morkos, 50 g
Žalieji saldūs žirneliai, 40-45 g
Konservuoti kukurūzai, 40 g
Svogūnas, 30 g
 Česnakas, 10 g
Salierų stiebai, 30 g
Vytinti pomidorai, 30-35 g
Sultinys lešiams virti, 250-500 ml
Sviestas kepimui, 1 v.š
Druska, cukrus, penkių rūšių pipirų mišinys, petražolė

Pomidorinis kario padažas Nr 1 (maždaug 10-15 porcijoms)
Sviestas, 20-25 g (1v.š)
Kario milteliai, 20 g (1v.š)
Vištienos sultinys, 100 ml
Ketčupas ( Heinz ), 200-250 g
Grietinėlė, 50 ml
Druska, cukrus

Kiti produktai (vienai porcijai)
Žaluma papuošimui, rozmarinas, salieras
Pipirai grūdeliais




Dešrelės. Jautiena turi būti be
plėvių ir sausgyslių. Kiaulieną 
imame riebesnę, sprandinę, kumpį arba mentę. Mėsą ir lašinius supjaustome gabalėliais, suberiame prieskonius, krakmolą, supilame pieną, įmušame kiaušinius ir pertriname blenderiu iki vientisos pastos. Sudedame labai smulkiai supjaustytą šalto rūkymo šoninę, suberiame tarkuotą sūrį ir kapotą petražolę. Gerai išmaišome ir pagaminame kontrolinę dešrelę, išverdame. Reikalui esant dar kartą nuskaniname. Iš pagamintos masės, specialaus įrankio pagalba prikemšame plonasias kiaulių žarnas, pagaminame dešreles maždaug 10 cm ilgio. Žarnas perkame paruoštas naudojimui, išplautas, ir pasūdytas. Dešreles gaminame iš vakaro ir laikome šaldytuve. Prieš serviravimą dešreles apkepame sviestuke ir dedame į orkaitę, prie 82 C karščio, maždaug 20-30 minutėms. Prie tokios temperatūros, mažai tikėtina, kad jos sutrūkinės. 
Lęšiai. Išvardintas daržoves, išskyrus žirnelius ir kukuruzus,
supjaustome mažais, gražiais kubeliais ir apkepame sviestuke, kol suminkštės morkytės. Atskirai sultinyje išverdame lęšius. Išvirtus sudedame į daržoves ir dar porą minučių kepame. Nuskaniname druska, cukrumi, šviežiai maltais pipirais. Prieš serviruojant įberiame smulkintos petražolės.  
Padažas. Ištirpiname sviestą, suberiame karį ir ant vidutinio
karščio, keletą sekundžių kepame, kad atsiskleistų aromatas. Supilame sultinį ir ketčupą. Maišydami konditerine šluotele, kaitiname porą minučių ant vidutinio karščio. Ketčupe yra krakmolo, todėl padažas tirštėja. Reikalui esant įpilame daugiau sultinuko. Nuskaniname druska ir cukrumi, supilame grietinėlę, dar minutę paverdame, padažas paruoštas.
 
Serviruojame. Pašiltintoje lėkštėje gražiai išdedame lęšius su daržovėmis, ant viršaus karštas dešreles, padažą serviruojame atskirai. Puošiame žaluma.

Rekomendacijos. Pieniškų dešrelių pirkti, be konservantų ir įvairių priedų, rasti praktiškai neįmanoma. Juose būna gana mažas procentas natūralios mėsos, jei jos iš vis ten yra. Todėl tikrai verta jų retkarčiais pasigaminti namuose ir nustebinti visą šeimą, bei draugus. Svarbu turėti gerą blenderį, kuris mėsą pavers į pastą. Tam, kad dešrelės būtų rausvos, dedama E250, natrio nitrito (salietra). Tai nėra draugas mūsų organizmui, tuo labiau vaikams. Todėl aš dedu truputį šalto rūkymo šoninės, kurioje jau įdėta tos druskos. Stengiuos sumažinti E250 kiekį iki pačio minimumo. Be jo dešrelės bus pilkos. Rinktis jums. 
Lešių pirkti būna kelių rūšių ir spalvų. Tinka visi, tik skiriasi virimo laikas. Svarbu nepervirti, kad nesigautų košė. 
Šis padažas, tai padažas Nr. 1 prie dešrelių. Labai paprastas ruošimas, bet nuostabus skonis. Prieš serviruojant, truputį pašildykite. 

Kopijuoti ir platinti draudžiama! 

8 komentarai:

  1. oi, kaip puiku,nesugalvočiau.Dievinu naminį ir tik naminį maistą.Jūsų receptai nuostabūs,aš jau daug ką dariau iš jūsų lobyno.Visada su nekantrumu laukiu Jūsų receptų.Noriu paklausti:o jeigu aš sumalčiau mėsmale,o paskui sublenderiuočiau,nes mano turimas blenderis iš karto nepadarys tokios tyrės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Malonu.

      Kodel nepabandzius, manau kazkas panasiai gausis.

      Panaikinti
  2. Beje,kokį blenderį reikia įsigyti,kad atliktų daug gerų dalykų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Cia vienas is rimtesniu:
      http://www.philips.lt/c/maisto-gaminimas/robust-collection-1200-w-4-l-indas-hr7781_00/prd/

      Panaikinti
    2. O LT kažin galima tokį nusipirkti? Ir kokia apytiksliai kaina :)

      Panaikinti
    3. ...parduotuvese 1200 litu, internete galima uz 900 rasti. Ju yra LT pirkti.

      Panaikinti
  3. Jėga! Planuoju daryt dešreles, bet vis nesugalvojau kokias. Būtinai išbandysiu!

    AtsakytiPanaikinti