...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. balandžio 15 d., pirmadienis

Žalias "Gazpacho" (green gazpacho)

"Gazpacho" (penkioms porcijoms, 1,25 kg)
Agurkai, 250 g
Salierų stiebai, 70 g
Špinatai (šaldyti), 100 g
Brokoliai, 100 g
Saldūs, žalieji žirneliai (šaldyti), 100 g
Avokadas, 0,5 vnt (80 g)
Žalieji šparagai, 100 g
Česnakas, 2-3 skiltelės
Mėta, 1 pundelis
Alyvuogių aliejus, druska, baltieji pipirai, žalias "tabasco", laimo sultys

"Tapas" (vienai porcijai, 2 vnt)
Šviežias bagetas, 2 riekutės
Žaliųjų alyvuogių "tapenadas", 1 v.š :
Kedro riešutai, 1 v.š
Ožkos sūris, 2 griežinėliai (30-45 g)

Kiti produktai (vienai porcijai)
Pomidorų "concasse", 1 v.š
Smulkintas mėlynas svogūnas, 1 v.š
Plakta grietinėlė, 1 v.š

Ši sriubytė yra vitaminų ir organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bomba !


Šalta sriuba. Brokolių žiedynus, šparagus, žirnelius užpilame verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir verdame, kol suminkštės brokoliai, maždaug 2-3 minutes. Sudedame špinatus, nukeliame nuo viryklės ir greitai atvėsiname. Sudedame pjaustytą agurką, salierų stiebus, česnako skilteles,
avokadą, mėtos lapelius, įmetame ledukų ir viską gerai pertriname blenderiu iki vientisos masės. Nuskaniname druska, cukrumi, šviežiai maltais baltaisiais pipirais, laimo sultimis, žaliuoju "tabasco".

"Tapas".  Sukapojame kedro riešutus ir sumaišome su žalių alyvuogių pasta. Pastą užtepame ant šviežio bageto riekučių, uždedame po griežinėlį ožkos sūrio ir užkepame po salamanderiu arba orkaitėje su karščiu tik iš viršaus. 

Papildomai. Nuo pomidorų nulupame odelę, išimame sėklas ir
supjaustome mažais kūbeliais.  Taip pat supjaustome mėlynuosius svogūnus mažais kubeliais.
Serviruojame. Į šaltą lėkštę pilame žalią sriubytę, dedame šaukštą plaktos gritinėlės, pašlakstome geru alyvuogių aliejumi. Šalia dedame pomidorų "concasse", smulkintus svogūnus ir šiltus "Tapus". 


Rekomendacijos. Nepervirkite daržovių, kad neprarastų spalvos. Atvėsinate taip greitai, kaip tik įmanoma. "Tapas", čia skonio reikalas, galite serviruoti tik su baltos duonos skrebučiais. Papildomai į sriubytę galite įdėti žalios paprikos. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.
Trumpai (informacija iš interneto):
Špinatai.  Špinatai yra organizmo "šluota". Špinatų lapai labai vertingi dėl juose esančių vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui būtinų medžiagų. Daug vitaminų C, K, A yra B grupės vitaminų,  kalcio, folio rūgšties, geležies, labai mažai cholesterolio, yra puikūs antioksidantai. Stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme.
Brokoliai.  Ši daržovė yra tikra vitaminų ir mineralinių medžiagų bomba. Viena brokolių porcija prilygsta vitaminų tabletei. Brokoliuose gausu vitaminų C, K, A, PP. Kaip ir daugumoje kitų žalios spalvos daržovių, brokoliuose gausu folio rūgšties, būtinos kraujo atsinaujinimui, smegenų funkcijai, protinei ir emocinei sveikatai. Brokoliai tikras išsigelbėjimas širdžiai ir kaulams. Brokoliuose labai daug kalio, natrio, būtinų sklandžiam širdies darbui, fosforo ir kalcio, stiprinančio kaulus, lengvai organizmo įsisavinamos geležies. Brokoliuose gausu baltymų, todėl ši daržovė puikiai tinka dietinei mitybai, pasirūpina skrandžio bei žarnyno ligų profilaktika. Brokoliai taip pat padeda kovoti su stresu, nervų sistemos sutrikimais.
Šparagai.  Juose daug augalinių baltymų, mineralinių druskų ypač kalio, magnio, fosforo, vitaminų A, C, PP grupės. Liaudies medicinoje šparagai labai vertinami sergant inkstų ir kepenų ligomis bei podagra. Dėl insulino juos verta valgyti diabetikams. Be to, jų sudėtyje esantis didelis kiekis kalio tirpdo kilogramus. Salierai Šalina iš organizmo šlakus.
Salierai Salieruose yra gausu kalio, kalcio, fosforo ir natrio druskų, rūgštynių rūgšties ir acto, amino rūgščių, vitaminų C, PP ir B grupės vitaminų. Be to, šiose daržovėse yra tonizuojančių medžiagų, kurios apsaugo organizmą nuo onkologinių ligų ir padeda normalizuoti organizmo medžiagų apykaitą. Salieruose esantys eteriniai aliejai apsaugo juos nuo bakterijų ir grybelių. Savo antibakterinio poveikio jie nepraranda ir patekę į žmogaus organizmą, todėl dezinfekuoja burnos, ryklės, skrandžio ir žarnyno gleivines, šlapimo sistemą. Nuo medžiagų komplekso, esančio salieruose, pagerėja nervų sistemos veikla, regėjimas, organizmo atsparumas infekcinėms ligoms, apetitas, virškinimas bei inkstų darbas. Šios medžiagos skatina šlapimo rūgšties druskų šalinimą iš organizmo. Salierus patariama valgyti sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, podagra, reumatu.
Avokadas. Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Tai idealus maistas visiems, nevalgantiems gyvulinės kilmės riebalų. Minkštime yra gerai įsisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, ypač vario. Jis būtinas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, vitaminų C, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino. Pablogėjus virškinimui ar patyrus stresą, patariama valgyti daug avokadų. Tai taip pat puikus trumposios atminties funkcionavimo energijos šaltinis. Vitaminų bomba smegenims. Vaisiuose yra ir lecitino, teigiamai veikiančio nervų sistemą, taip pat ir angliavandenio manoheptuliozės, kuris sugeba tirpinti riebalų perteklių ir mažina cukraus kiekį kraujyje. Taip pat žinoma, kad avokaduose esančios veikliosios medžiagos gerina skrandžio rūgšties sekreciją, o kartu ir baltymų virškinimą.


Kopijuoti ir platinti draudžiama!

4 komentarai:

  1. Jau taip vitaminingai aprašei, o dar ir fotografija pavasariu kvepianti...gaminu dar šiandien. Tik žirnelių nedėsiu, tikriausiai labai nenusikalsiu?:))))

    AtsakytiPanaikinti