...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. vasario 7 d., ketvirtadienis

Putpelės triufelių sviestuke su keptais baravykais ir bulvių koše ( quail in the truffle butter with fried mushrooms and mashed potatoes)

Putpelės ( dviems porcijoms)
Putpelės, 2 vnt
Storosios žarnos, apie 0,5 metro
Triufelių sviestas, 1 v.š
Sviestas, 2 v.š
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Baltas vynas, 2 v.š
Konjakas, 1-2 v.š
Paukštienos sultinys, 100 ml
Kadagio uogos, 2 vnt
Gvazdikėliai, 2 vnt
Druska, cukrus, penkių rūšių pipirai, šviežias rozmarinas ir čiobrelis
 
Kepti grybai ( dviems porcijoms)
Baravykai, 3 dideli arba 5-6 mažesni 
Sviestas, 1-2 v.š
Vytintas kumpis, 15-30 g
Druska, penkių rūšių pipirai, citrinos sultys

Padažas (dviems porcijoms)
Sultinys, kuris atsirado kaitinant putpeles
Šaloto svogūnai , 1-2 galvutės
Česnakas, 1-2 skiltelės
Sviestas kepimui ir sutirštinimui, 2 v.š
Triufelių sviestukas, 1 a.š
Konjakas, 1-2 v.š
Baltas vynas, 5 v.š
Paukštienos sultinys, 50 ml
Druska, penkių rūšių pipirai

Kiti produktai (dviems porcijoms)
Medus, 1-2 v.š
Bulvių košė su muskato riešutu, 4-5 v.š
 Šviežios žolelės, karšta ugnis, balzamiko sirupas

Įdomus, tikrai vertas dėmėsio patiekaliukas
 
 
Putpelės. Paukštieną naudojame ne šaldytą! Putpeles sudedame į dubenėlį, pašlakstome alyvuogių aliejumi, padruskiname, papipiriname šviežiai maltais pipirais, apdedame šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, išmaišome, įtriname. Uždengiame ir paliekame šaldytuve marinuotis. Tai geriau padaryti iš vakaro. Storasias, paruoštas, išplautas žarnas sukarpome maždaug po 20-25 cm ilgio. Vieną galą užrišame, įkišame išsimarinavusią putpelę, įpilame į vidų šaukštą konjako, balto vyno, 50 ml paukštienos sultinio, įdedame sviesto didelį šaukštą ir triufelių sviestuko, kadagio vieną uogą, viena gvazdikėlį, truputį įberiame druskos ir žiupsnelį cukraus, standžiai užrišame. Taip paruoštus paukštukus dedame į puodą, užpilame vandeniu, kad apsemtų. Kaitiname maždaug 2 valandas. Vanduo stipriai virti neturi. Atrodo tuoj, tuoj užvirs, tačiau neužverda, taip turi būti. 
Iškaitintas putpeles, išimame į gilesnį indą, prakerpame žarną, atsargiai, išbėgs karštas sultinukas, jį naudosime padažui virti. Kol greitai pasigaminsime padažą, paukštukus susukame į foliją ir paliekame šiltai, kad neatvėstų. Prieš serviruojant, aptepame medumi ir "užskrūdinam" lietlempe.
Padažas. Pasmulkiname svogūnus ir česnakus, sudedame į puodą, įdedame sviesto. Kaitiname ant mažo karščio, kol svogūnai pradės gražiai ruduoti. Supilame baltą vyną, konjaką už poros minučių supilame sultinį nuo putpelių, paukštienos sultinuką. Kaitiname ant mažo karščio, kol nugaruoja 50% skysčio. Perkošiame per tankų sietą ir vėl supilame į puodą. Gariname toliau, kol nugaruos maždaug 70%. Nuskaniname druska ir šviežiai maltais pipirais. Sudedame sviesta ir nuostabų, aromatingą triufelių sviestuką, nuimame nuo viryklės, intensyviai maišome, kol sviestukai ištirps. Padažas paruoštas.
Grybai. Baravykus supjaustome didesniais gabalėliais. Į įkaitintą keptuvę dedame sviestuko, sudedame pjaustytus grybus. Maišydami kepame, kol pradės gražiai ruduoti. Sudedame smulkiai pjaustytą vytintą kumpį (Parma), pašlakstome citrinos sultimis, padruskiname ir papipiriname. Dar porą minučių kepame. Grybai paruošti.
Serviruojame. Šiltoje lėkštėje dedame skanią, karštą bulvių košę, ant viršaus sultingą putpelę, pašlakstome aromatingu padažu, gražiai išberiame keptus baravykus. Puošiame šviežia žaluma, bei balzamiko sirupu.
 
 
Rekomendacijos. Naudokite nešaldytą paukštieną. Naudokite tik gerą, kokybišką triufelių sviestuką. Priešingu atveju nebus nei skonio, nei aromato. Jo galite įsigyti firmose, kurios prekiauja maisto produktais arba atsivežti iš kitų šaliu, jei atostogaujate. Jis yra nepigus. Lietuvoje už 300 g indelį sumokėjau 100 litų. Tačiau jis yra to vertas. Užtektinai nugarinkite padažą, priešingu atveju, sudėjus sviestuką jis nesutirštės. Gamindami bulvių košę, nuskaninkite šviežiai tarkuotu muskato riešutu, bei tarkuotu "Parmezanu". Kepimui naudokite skaidrintą sviestą, toks sviestas nebijo karščio, nedegs.  Gaminkite su meile ir gera nuotaika.
 
 
Kopijuoti ir platinti draudžiama!
 

6 komentarai:

  1. Nu va....pasirodo storoji žarna ne tik vėdarams ir kepeninėms dešroms tinkama :) Kai dar mokiausi, su kulinarijos mokytoja bandėm vištienos vyniotinuką iškepti įsukusios į taukinės plėvę, bet ji kepant be proto susitraukdavo...o kad būtų tada kilusi mintis įdėti tą vyniotinuką į storąją žarną...idėja tai superinė ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ...niekada nevelu. Vyniotinis manau turetu gautis super!... :)

      Panaikinti
  2. Skaniai. Dabar galvoju, kur gauti šviežių putpelių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ...manau LT tikrai jas augina, reik pasidometi kur!

      Panaikinti
  3. Domejausi, kai paskambinau putpeliu paukstyna - buoze isvadino. Taigi, sedziu sau ir svajoju apie jas. :)

    AtsakytiPanaikinti