...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. kovo 23 d., šeštadienis

Karaliaučiaus kukuliai ( königsberger klopse)

Gerai žinomas ir papuliarus patiekalas Karaliaučiaus apskrityje (Kaliningradas). Šiam patiekalui įdomų skonį suteikia padažas ir rūgščiame sultinyje išvirti mėsos kukuliai.

Mėsos faršas (maždaug 15 porcijų, 2,4 kg)
Jautiena, 1 kg
Kiauliena, 1 kg
Balta duona (batonas), 100 g
Pienas, 200 ml
Svogūnai, 200 g
Sviestas, 70 g (kepimui svogūnų)
Kiaušiniai, 3 vnt
Kukurūzų krakmolas, 1 v.š
Česnakas, 3-5 skiltelės
Lauro lapai, 1-2 vnt
Muskato riešutas, druska, penkių rūšių pipirai, petražolė

Mėsos kukulių virimui (maždaug 5-7 porcijom)
Mėsos arba daržovių sultinys, 2 l
Citrina, 1 vnt
Actas, 3-5 v.š
Druska, cukrus, penkių rūšių pipirai, gvazdikėliai, lauro lapeliai, kvepiantys pipirai

Padažas (maždaug 5-7 porcijom)
Balto vyno padažas, 400-450 g
Kapersai, 50 g
Ančiuviai, 10-15 g
  Cukrus, baltieji pipirai, citrinos sultys

Balto vyno padažas (1,3-1,5 l)
Šaloto svogūnai, 200 g
Česnakas, 1-2 skiltelės
Sviestas, 20-30 g
Vištienos sultinys, 700-800 g
Grietinėlė (35%), 700-800 g
Baltas vynas, 200-300 g
Lauro lapai, 3 vnt
Kvepiantys pipirai, 5 vnt
Gvazdikėliai, 5 vnt
Druska, baltieji pipirai, čiobrelis, apkepti miltai svieste, sutirštinimui

Marinuoti burokėliai (maždaug 5-7 porcijoms)
Burokėliai vidutinio didžio, 5 vnt
Prieskoniai virimui:
Cukrus, druska, gvazdikėliai, kmynai, lauro lapeliai, kvepiantys pipirai, juodieji pipirai
Marinatui:
Raudonas vynas, 200 g
Actas, 30-50 g
Alyvuogių aliejus, 3-5 v.š
Cukrus, druska, juodieji pipirai

Kiti produktai
Bulvių košė, vienai porcijai užtenka didelių, dviejų šaukštų
Švieži petražolė
Džiovinti kapersai
Svogūnų laiškai


Faršas. Naudojame kokybišką mėsą, be sausgyslių. Lygiomis dalimis sumalame jautieną ir kiaulieną. Taip pat galime naudoti ir veršieną. Į permaltą mėsą sudedame piene išmirkytą baltą duoną, 100 g supjaustytų ir apkeptų sviestuke svogūnų, 100 g šviežiai pjaustytų svogūnų, česnako skiteles, pabarstome krakmolu, druska, šviežiai maltais pipirais, tarkuotu muskato riešutu, įmušame kiaušinius, neužmirškime lauro lapelių, permaišome ir dar kartą permalame. Faršą gerai permaišome. Padarome "kontrolinį" kukulį, išverdame. Reikalui esant nuskaniname druska bei šviežiai maltais pipirais. Iš paruošto faršo gaminame kukulius, maždaug po 75-80 g. Kukulius verdame nuskanintame sultinyje. Užverdame sultinį, įspaudžiame sultis iš vienos citrinos, įpilame acto, sudedame prieskonius, nuskaniname druska ir cukrumi. Skonis turi būti intensyvus. Sudedame į paruoštą sultinį kukulius, karštį nustatome taip, kad stipriai nevirtų, vos vos kunkuliuotų. Kaitiname maždaug 15-20 minučių. Išvirtus kukulaičius sudedame į padažą ir dar pora minučių kaitiname ant mažo karščio.

Padažas. Į puodą įpilame kelis šaukštus sultinio, kuriame virė kukuliai, sudedame pasmulkintus ančiuvius ir kapersus, kaitiname, kol "ištirps" ančiuviai. Supilame balto vyno padažą. Kaitiname ant mažo karščio, maždaug 10 minučių, nuskaniname cukrumi, citrinos sultimis, šviežiai maltais baltaisiais pipirais. 
Baltas vyno padažas. Sviestuke apkepame smulkintus svogūnus, kol taps skaidrūs. Kepdami pastoviai pamaišykime, kad nepradetų ruduoti. Supilame sausą baltą vyną. Kaitiname ant mažo karščio, kol nugaruos 70 % skyščio. Supilame "stiprų" vištienos sultinį, grietinėlę, sudedame prieskonius. Kaitiname toliau ant mažo karščio, maždaug 30 minučių. Nuskaniname druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais. Sutirštiname miltais apkeptais sviestuke. Perkošiame per sietą.   
Marinuoti burokėliai. Į puodą sudedame nuplautus burokėlius, sudedame prieskonius, užpilame vandeniu, kad apsemtų. Pasūdome, pasaldiname. Uždengiame puodą ir verdame, kol išvirs. Išvirtus atvėsiname ir nulupame. Iš išvirtų burokėlių, specialaus įrankio pagalba išskobtuojam gražius kamuoliukus. Burokėlių kamuoliukus sudedame į puodą, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir porą minučių apkepame. Supilame raudoną vyną, raudono vyno actą, paskaniname druska, cukrumi ir šviežiai maltais pipirais. Kaitiname ant mažo karščio, maždaug 20-25 minutes. Atvėsiname marinate, kuriame virė.
Serviruojame. Į lėkštę dedame karštą bulvių košę, permaišytą su svogūnų laiškais, mėsos kukulaičius, apliejame karštu padažu. Aplink gražiai išdėliojame marinuotus burokėlių kamuoliukus, pabarstome trintais, džiovintais kaparėliais. Neužmirškime žalumos. 

   
Rekomendacijos. Naudokite kokybišką mėsytę. Būtinai permalkite ne vieną kartą. Padažui naudokite sausą, nerūgštų, baltą vyną. Verdant padažą, nepadauginkite druskos, nes kapersai ir ančiuviai yra gan sūrūs. Vietoj kiaulienos ir jautienos galite imti veršieną. Verdant burokėlius, įdėkite gausiai prieskonių. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.
  
Kopijuoti ir platinti dradžiama!

1 komentaras: