...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. vasario 1 d., penktadienis

Keptos veršienos smegenėlės (roast veal brains)


Smegenėlės (2-3 porcijoms) 
Veršienos smegenys (1vnt), 300-400 g 
Svogūnas, 1 vnt
Česnakas, 1 galvutė
Morka, 1 vnt
Pomidoras, 1 vnt (didelis)
Citrina, 0,5-1 vnt
Garstyčios, 2-3 v.š
Lauro lapeliai, 5 vnt
Penkių rūšių pipirai, 0,5 a.š
 Gvazdikėliai, 0,5 a.š
Čiobrelis, 1 pundelis
Džiūvesėliai, 2-3 v.š
Druska
Šparaginės pupelės (vienai porcijai)
Pupelės, 50-70 g
Česnakas, 3 skiltelės
Sviestas, 1 v.š
Druska, cukrus, penkių rūšių pipirai
Bulvių košė (vienai porcijai)
Košė, 3 v.š
Baravykai, 50-70 g (vienas didelis)
Sviestas, 1 v.š
Druska,
penkių rūšių pipirai
Karamelizuoti svogūnai (maždaug 5-7 porcijoms)
Mėlynieji svogūnai, 2 vnt
Sviestas, 1 v.š
Rudasis cukrus, 2-3 v.š
Raudonas vynas, 100-150 ml 
Kiti produktai (vienai porcijai)
Šalto rūkymo šoninė (bekonas), 15-20 g
Riebalai kepimui, lauro lapeliai


 Smegenėlės. Veršienos smegenis mirkome šaltame vandenyje apie tris valandas. Sudedame į puodą, sudedame supjaustytus svogūnus, morkas, pomidorus, česnakų skilteles, sudedame prieskonius, užpilame vandeniu, kad apsemtų. Išspaudžiame citrinos sultis. Nuskaniname druska. Druskos 
 dedame tiek, kad sultinukas būtų užtektinai sūrokas, net truputį per sūrus. Verdame ant mažo karščio, maždaug 30 minučių. Išvirtas atvėsiname.  Atvėsusias  aptepame garstyčiomis ir apvoliojame džiūvesėliuose.  Supjaustome 1 cm storio griežinėliais ir apkepame iš abiejų pusių sviestuke, kol įgauna gražią, auksinę spalvą. 

Bulvių košė su grybais. Baravykus supjaustome maždaug 1 cm dydžio. Nuskaniname druska, šviežiai maltais penkių rūšių pipirais. Kepame ant sviestuko, kol gražiai paruduos. Iškeptus sudedame į karštą bulvių košę, permaišome. 
Keptas "bekonas". Šalto rūkymo juosteles kepame riebaluose, kol įgaus gražią rudą spalvą. Įdedame kelis lauro lapelius. Iškeptas išdedame ant servetėlės, kad susigertų riebalai.  
Karamelizuoti svogūnai. Mėlynuosius svogūnus supjaustome skiltelėmis. Apkepame sviestuke, pabarstome ruduoju cukrumi. Maišydami kepame, kol išsilydis cukrus, supilame raudoną vyną. Kaitiname, kol nugaruos vynas ir sutirštės.
Pupelės. Šparagines pupeles supjaustome maždaug 1 cm ilgio lazdelėmis. Česnaką griežinėliais. Kepame sviestuke, maždaug 3-5 minutes. Nuskaniname druska, cukrumi, bei šviežiai maltais pipirais. Svarbiausiai neperkaitinti, kad pupelės neprarastų gražios žalios spalvos.  


 Serviruojame. Konditerinio žiedo pagalba, lėkštės viduryje išdedame karštą bulvių košę su grybais. Ant viršaus gražiai išdėliojame apkeptus, karštus smegenėlių griežinėlius ir traškią šoninės juostelę. Aplink išberiame apkeptas šparagines pupeles, dedame karamelizuotus svogūnus, pašlakstome sultimis nuo karamelizuotų svogūnų. 

 
Rekomendacijos. Gerai išmirkykite šaltame vandenyje. Virdami užtektinai pasūdykite. Esu bandęs virti baltame vyne ir raudoname vyne, bet šis variantas man liko skaniausias. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Kopijuoti ir platinti draudžiama!

4 komentarai:

  1. Viską valgau ir ragauju, bet su smegenėlėmis nežinau ar išdrįsčiau?:) Nors kai jos lėkštėje, atrodo neblogai. Dar kai būname Prancūzijoje, ypač toje dalyje arčiau Vokietijos, matau kaip žmonės valgo kaulų vidų...man tai kažkaip kraupu. O ką Tu gali pasakyti, kame čia gurmetiškumas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip tik šią savaitę buvo toks įdomus užsakymas. Svečias užsakė Macallan 12 ir (1000 litų) ir Chivas regal 12 (900 litų)po butelį, bei virtos avienos porciją ir 300 g virtų veršienos smegenų, išsinešimui. Štai čia jau tikrai keista :).
    Yra patiekalai kuriuos valgome kas dieną, yra patiekalai, kuriuos galima retkarčiais paskanauti. Kaulų "čiulpai" labai mėgstami ir Lietuvoje :), kaip skanu juk "iščiulpti" kauliukus,verdant šaltieną. Jei akys sako, kad tai bjauru, manau nereikia savęs versti tai valgyti. Geros dienos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žinai, šiandien tik apsigyriau, kad niekad nesu ragavusi jokių smegenų, čiulpų ir t.t.,ir kaip tik šiandien nuėjusi į Boff restoraną Vilniuje, prie steiko gavau pusę kaulo su jo čiulpo dalimi. Parengiau net "reportažą" apie tą restoraną, bet čiulpais likau sužavėta, nors man šiek tiek buvo per riebu:) Tą riebumą valgyti tikrai galima. Taigi...dar smegenis pradėti valgyti,o tada jau galėsiu ir prancūziškas andouillettes valgyti:))) Tu dirbi ne LT, nes tokių užsakymų čia nelabai būna?:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Štai, pradžia jau yra:). Taip, kolkas ne Lietuvėlėje darbas.

    AtsakytiPanaikinti