...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. sausio 25 d., penktadienis

Skaniausia gėlavandenių vėžių sriuba (tastiest freshwater crayfish soup)

Restorane šios "karališkos" sriubos verdame daug (čia nurodyta išeiga 30-čiai litrų)
 Vienai porcijai užtenka 200-250 ml sriubos.
Vėžiai (jau išvirti), maždaug 20 kg
 Svogūnai, 3-3,5 kg
Česnakas, 300-350 g
Šviežias čili pipiras, 30-70 g (priklausomai nuo rūšies)
Salierų stiebai, 2-2,5 kg
Apelsinai, 5 vnt
Pomidorai, 3-3,5 kg
Pomidorų pasta, 1-1,5 kg
Grietinėlė, 5 l
Austrių arba žuvies padažas, 250ml
Sojos padažas, 200 ml
Baltas vynas, 5 l
Konjakas, 0,5 l
Imbieras, 300 g
Sviestas, 600 g
Alyvuogių aliejus, 200-250 ml
Rudas cukrus, 250 g
Gvazdikėliai, 1 a.š
Penkių rūšių pipirai, 1-2 v.š
Sutirštinti sriubai
 Miltai, 500-700 g
Sviestas, 250-400 g


Sriuba. Sriubai virti naudosime jau išvirtus vėžius sultinyje su krapais. Tokių galima rasti pirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Jie būna sudėti į plastikines dėžutes, užpilti tuo sultinuku, kuriame virti, užvakumuoti ir užšaldyti.  Virti sriuboms, padažams jie tikrai tinka. Šiaip juos naudoti valgymui nesiūlyčiau, mėsytė per sausa.
Svogūnus su salierais pasmulkiname ir sudedame į didesnį puodą apkepti, sudedame česnakus, čili pipirą. Kepame ant vidutinio karščio, alyvuogių aliejuje, kol svogūnai tampa skaidrūs, pradeda truputį ruduoti. Sudedame pomidorų pastą, sviestą ir dar kokių 15 minučių kepame, pamaišome. Sudedame įšilgai perpjautus vėžius, supilame sultinį, kuriame jie buvo, supilame baltą vyną. Išspaudžiame iš penkių apelsinų sultis, nuo dviejų apelsinų nutarkuojame žievelę. Suberiame gvazdikėlius, šviežiai maltus pipirus, tarkuotą imbierą. Sudedame pasmulkintus pomidorus. Supilame sojos, bei austrių padažą. Atskirai keptuvėje išlydome rūdąjį sviestą ir kaitiname, kol gauname tamsią karamėlę, kurią supilame į verdančią sriubą. Įpilame vandens, vėžiai turi būti apsemti. Sriubą verdame ant mažo karščio, maždaug vieną valandą.
Nuimame nuo viryklės ir gerai pertriname blenderiu. Pertrintą perkošiame per tankų sietelį, kad neliktų smulkių dalelių nuo vėžių kiautų.  Perkoštą sriubą supilame atgal į puodą, supilame grietinėlę, konjaką kaitiname ant mažo karščio, kol nugaruoja maždaug 20-30%. Turi gautis nepakartojamas, nuostabus skonis, reikalui esant dar kartą nuskaniname druska ir šviežiai maltais pipirais. Sriubą sutirštinsime apkeptais sviestuke miltais. Keptuvėje išlydome sviestą, po truputį beriame miltus ir intensyviai maišome. Kaitiname ir beriame miltų tiek, kol gausime tirštą masę, kvepiančią riešutais. Taip paruoštus miltus po truputį dedame į verdančią sriubą ir intensyviai maišome konditerine  "šluotele". Dabar svarbu neskubėti ir nepadauginti miltų. Sriuba turi tik truputį sutirštėti o netapti padažu. Pavirus dar apie 30 minučių, nukeliame nuo viryklės, dar kartą pertriname blenderiu ir perkošiame per sietelį.
Serviruojame. Sriubytę pilame į pašildytą lėkštę. Puošiame virtu vėžiuku, raudonos paprikos milteliais, krapų lapeliais, raudonuoju aliejumi. Skanu su šilta, šviežia balta duona, ypač bagetu, pagardintu keptais česnakais.

Rekomendacijos. Naudojant tokius virtus vėžius, nepadauginkite druskos, nes jie būna jau pasūdyti. Šią sriubą verdant reik daug dėmesio, laiku pamaišyti, laiku paskanauti, tik tada gausite gerą rezultatą. Nepadauginkite apkeptų miltų sutirštinant sriubytę, dėkite po truputį. Gaminkite su meile ir gera nuotaika! 
       
Kopijuoti ir platinti draudžiama!

2 komentarai:

  1. Net seilė nutįso, kaip skaniai atrodo. Aš dažnai gaminuosi sultinį iš krevečių lukštų pvz.: http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/02/kreveciu-sriuba-su-la-gaspacio.html

    AtsakytiPanaikinti