...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. lapkričio 28 d., trečiadienis

Balta žuvytė su pikantiška bulvių koše, lietuviškais lašinukais, alyvuogių padažu (white fish with mashed potatoes, lithuanian bacon and olive sauce)

Žuvis (vienai porcijai)
Balta žuvis, tai gali būti starkis, menkė, jūros lydeka ir kitos, 150-170 g
Rūkyti lašiniai, 50 g
Alyvuogių aliejus, 50-100 ml
Kiaušinis, 1 vnt
Miltai, 1-2 v.š
Druska, baltieji pipirai, lauro lapeliai
Pikantiška košė (vienai porcijai)
Bulvių košė, 3 v.š (dideli)
Baltos duonos skrebučiai, 2 v.š
Kurkuma, 0,5 a.š (įberiama verdant bulves)
Žaliųjų alyvuogių padažas (ne vienai porcijai, maždaug 0,5 l)
Svogūnai, 2 vnt (vidutinio dydžio) 
Česnakas, 3-5 skiltelės
Skanios žaliosios alyvuogės, 30 vnt
Baltas vynas, 100 ml
Alyvuogių aliejus, 30-50 ml (kepimui)
Šviežias čili, 2-3 griežinėliai
Grietinėlė, 0,5 l
Druska, baltieji pipirai
Kiti produktai (vienai porcijai)
Žalias aliejus, 1-2 v.š
Kedro riešutai, 1 v.š
Poras, petražolė
Aliejus virimui

Nuostabus skonių derinukas


Žuvis. Baltos žuvies filė supjaustome gražiais gabalėliais, maždaug po 60 g. Apvaliojame miltuose ir plaktame kiaušinyje. Kepame paruoštuose, karštuose riebaluose. 
Kaip paruošti aromatingus riebalus. Į keptuvę įpilame alyvuogių aliejaus, sudedame kvadratėliais pjaustytus lašinukus, jei yra, tai ir lašinukų odelę, lauro lapelius. Kaitiname ant vidutinio karščio kol, lašinukai taps traškūs. Svarbiausiai neperkaitinti riebalų, kad nepradėtų degti ir skirtis nuodingos medžiagos. Traškius lašinukus išimame ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai. Sudedame paniruotus žuvies gabalėlius ir kepame ant vidutinio karščio, kol gražiai parūduos, maždaug 5-7 minutes.
 

Bulvių košė. Verdant bulves bulvių košei, įberiame žiupsnelį kurkumos, taip bulvės nusidažys gražia, gelsva spalva. Prieš serviruojant į bulvių košę įberiame baltos duonos skrebučių.
Skrebučiai turi išlikti traškūs. 

Duonos skrebučiai. Geriausiai tinka balta, "tostinė" duona. Baltos duonos riekutes iškočiojime kočelu, kad riekutė gautųsi maždaug 3 mm storio ir supjaustome labai mažais kūbeliais. Pabarstome trupučiu kurkuma ir pašlakstome alyvuogių aliejumi, gražiai permaišome. Kepame orkaitėje, prie 180 C karščio, kol gauname mažus, traškius, rusvus skrebučius.


Alyvuogių padažas. Alyvuogių aliejuje apkepame pasmulkintus svogūnus ir česnakus. Supilame baltą vyną ir kaitiname ant vidutinio karščio, kol nugaruos maždaug 50% skysčio. Sudedame čilio griežinėlius ir alyvuoges, supilame grietinėlę. Kaitiname toliau ant mažo karščio, kol nugaruos maždaug 30%. Sutriname blenderiu ir perkošiame per sietą. Nuskaniname druska, šviežiai maltais pipirais ir dar kartą užverdame. Turi gautis įdeali padažo konsistencija.
Žalias aliejus. Petražolių lapelius užpilame alyvuogių aliejumi ir sutriname blenderiu, perkošiame per sietą. Laikome šaldytuve.
Riešutai. Smulkiai peiliu susmulkiname kedro riešutus, pašlakstome žaliuoju aliejumi ir gerai permaišome. Smulkinti riešutukai įgaus gražų salotinį atspalvį.
Traškūs porai ir petražolė. Plonai supjaustytus porus ir gražius petražolių lapelius verdame aliejuje, 120 C temperatūroje. Išvirus išdedame ant popierinės servetėlės, kad sugertų riebalus, laikome sausoje vietoje, kad išliktų traškūs. 


Serviruojame. Į pašiltintą lėkštę gražiai išliejame alyvuogių padažą ir žalią aliejų. Dviejų šaukštų pagalba iš karštos bulvių košės suformuojame "cepelinukus" ir gražiai pakaitomis su kepta žūvyte išdėliojame lėkštėje. Ant viršaus išdėliojame traškius lašinukus, skrūdintus petražolės lapelius ir porus. Pabarstome smulkintais riešutais. 


 Rekomendacijos. Kepant žūvytę, jokiais būdais neperkaitnkite riebalų. Tinka ir kiti riešutai, kaip anakardžiai, pistacijos. Šiam patiekalui būtent tinka rūkyti lašinukai o ne šoninė. Padažui imkite tik geras, skanias alyvuoges. Gali būti įdarytos ančiuviais. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.


 Kopijuoti ir platinti draudžiama!

1 komentaras:

  1. Kaip įdomu, duonos riekę dar su kočėlu pakočioti... čia jau brač ne bet kas gaunasi, čia lygis

    AtsakytiPanaikinti