...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Vytintų ir marinuotų daržovių salotos ir jų pritaikymas (dried and marinated vegetable salad and its application)

Vytintų daržovių salotos (maždaug penkiems asmenims)
Morkos, 1 vnt (didelė)
Cukinija, 0,5 vnt
Baklažanas, 0,5 vnt
Pomidorai (vidutinio dydžio), 2 vnt
Raudona paprika, 2 vnt
Alyvuogių aliejus (pats geriausias), 100-200 ml
Ančiuviai, 5-7 vnt
Alyvuogės, 10-15 vnt
Kedro riešutai, 2 v.š
Kapariai (dideli), 5-7 vnt
Lauro lapai, šviežias rozmarinas ir čiobrelis, anyžiaus žvaigždutės, penkių rūšių pipirai, druska, tarkuota citrinos žievelė
Sumuštiniai (trys vienetai)
Skanios duonos, 3 riekės
Konservuotas tunas (vienai porcijai), 30-50 g
Geras saliamis (vienai porcijai), 3-5 griežinėliai
"Parmezano" sūris, salotų lapeliai 
 Užtepas:
Sūris "Filadelfijos", 130 g
Sūris "Feta", 70 g
Tarkuota citrinos žievelė, 0,5 a.š
Citrinos sultys, 1-2 v.š
Baltieji pipirai, druska, šviežia kalendra
Balta žuvis (vienai porcijai)
Starkis arba menkė, 150 g
Miltai, 1-2 v.š
Sūris "Parmezanas" (tarkuotas), 1-2 v.š
Druska, baltieji pipirai

Intensyvaus skonio daržovių salotėlės. Tinka prie įvairių patiekalų.

Daržovės. Cukinijas supjaustome 3-4 mm storio griežinėliais, pomidorus mažomis skiltelėmis, nuo paprikos nulupame odelę ir supjaustome gražiais trikampėliais. Visas daržoves gražiai išdedame ant kepimo skardų. Baklažanus supjaustome 0,5 cm storio griežinėliais ir iš abiejų pusių apkepame įkaitintoje keptuvėje, pateptoje alyvuogių aliejumi. Morkas supjaustome 2-3 mm storio griežinėliais ir taip pat apkepame keptuvėje, alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Taip, kaip kiekviena rūšis daržovių džiūs skirtingą laiką, daržoves išdedame ant skirtingų kepimo skardų. Išdėliotas daržoves ant skardų dedame į orkaitę. Karštis turi būti ne didesnis nei 50-60 C, pastoviai įjungtas ventiliatorius. Daržovės neturi pilnai išdžiūti, jos turi suvysti, būti minkštos ir lengvai kramtomos. Greičiausiai suvysta cukinija, morkos, po to baklažanas ir paprika. Ilgiausiai teks orkaitėje laikyti pamidorus, maždaug 10 valandų (per naktį). Visas suvytusias daržoves sudedame į vieną dubenį. Gausiai užpilame geru alyvuogių aliejumi. Pabarstome šviežiai maltais pipirais, tarkuota citrinos žievele, pasūdome, sudedame skrūdintus kedro riešutus, smulkiai supjaustytus ančiuvius, kaparius, alyvuoges, sudedame išvardintus prieskonius. Permaišome, uždengiame maistine plėvele ir paliekame kelioms valandoms marinuotis, geriausia būtų per naktį. 

Pagaminsime pora patiekalų, pritaikydami šias nuostabias salotas

Sumuštiniai


Užtepas sumuštiniams. Į dubenį sudedame sūrius, suberiame tarkuotą citrinos žievelę, smulkiai pjaustytą kalendrą, įspaudžiame citrinos sulčių, nuskaniname šviežiai maltais pipirais. Pertriname iki vientisos masės.  Paskanaujame. Užtepas turi būti nuostabiai skanus. Galite imti ir kitas šviežias prieskonines žoleles, kaip raudonėlį, baziliką, mairūną ar petražolę.


Sumuštiniai. Pagaminsime trijų skonių sumuštinius su vytintų daržovių salotėlėmis. Atpjauname tris, šviežios duonos riekes. Gausiai užtepame pagamintu užtepu. Ant vieno dedame konservuoto tuno gabalėlius, ant antro plonai atpjautus saliamio griežinėlius, o trečią paliekame tik su sūriu. Ant viršaus gražiai išdėliojame vytintas, marinuotas daržoves, salotų lapelius ir tarkuoto "Parmezano" griežinėlius. Sumuštinius gražiai sudedame į gražią lėkštę, puošiame prieskoninėmis žolelėmis, alyvuogėmis, riešutais iš marinato.

  
Kepta balta žuvytė
Žuvis. Šviežios žuvies, gražų gabalėlį pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais, apvoliojame miltuose ir kepame ant vidutinio karščio alyvuogių aliejuje. 
Pasigaminame sūrio čipsą. Ant "sviestinio" popieriaus, plonai pabarstome tarkuoto "parmezano" sūrio ir dedame po salamanderiu ar į orkaitę su karščiu tik iš viršaus kepti. Kaitiname, kol sūris išsilydis ir įgaus gražų rudą atspalvį. Atvėsiname. Gausime traškų sūrio paplotėlį. 
Serviruojame. Į gražią lėkštę dedame iškeptą žuvytę. Ant viršaus sūrio paplotėlį ir marinuotas, vytintas dražoves.  Puošiame žolelėmis, riešutais ir alyvuogėmis iš marinato. Pateikiame su skrūdinta, šilta duonyte.
 


   Rekomendacijos. Taip, kaip vytinant iš daržovių išgaravo dregmė, jos yra "stipraus" skonio, tinka taip pat ir prie įvairių mėsos patiekalų, tinka puošti patiekalams. Baklažaną geriau apkepti, nes kitaip jis bus "guminis". Taip pat apkepti morkų griežinėlius, priešingu atveju jos bus kietos, sunkiai sukramtomos. Apkepant daržoves stebėkite, jos neturi paruduoti. Apkepant naudokite labai mažai riebalų. Daržovės turi gautis užtektinai suvytusios, bet ne perdžiuvusios, todėl stebėkite jas, skanaukite.  Jei gaminsite sumuštinius, duoną naudokite šviežią. Prieš užtepant, duonos riekutes pašildykite keptuvėje ar orkaitėje. Vietoj dešros galite imti vytintą kumpį ar bet kokią kitą skanią mėsytę. Gaminkite su meile ir gera nuotaika!

Kopijuoti ir platinti draudžiama!   

1 komentaras:

  1. pas mus namuose buvo ne visai sutvarkyta ventiliacija, kai žmona užgamindavo, tai būdavo siaubas. dabar susitvarkėm, yra revizinės durelės padarytos, visa kita. galima gamint

    AtsakytiPanaikinti