...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. rugpjūčio 26 d., sekmadienis

Sotus savaitgalio guliašas pas Daną, su paprika, alyvuogėmis, pomidorais, kmynais. Arba patobulintas "Vengriškas" guliašas (saturated goulash with peppers, olives, tomatoes and cumin. Or improved "Hungarian" goulash)

Guliašas (pilnas puodas)
Kiaulienos sprandinė, 2 kg
Svogūnai, 3-5 vnt
Česnakas, 1 galvutė
Paprika, 2-3 vnt (didelės) 
Pomidorai, 500 g
 Vytinti pomidorai (naminiai), 100 g
Pomidorų pasta, 5 v.š
Žalios alyvuogės, 20 vnt
Juodos alyvuogės, 10 vnt
Raudonas vynas, 300 ml
Kmynai, 1-1,5 v.š
Alyvuogių aliejus, 3 v.š
Ruginiai miltai, 1-2 v.š
Raudonos paprikos milteliai, 1-2 v.š
Balta duona
Lauro lapeliai, kvepiantys pipirai, šviežias čilis, raudonėlis, mairūnas, druska, cukrus, penkių rūšių pipirai, žaluma
"Lazankos" (ne vienai porcijai)
Miltai, 2-3 stiklinės
Kiaušiniai, 2 vnt
Šviežia žaluma, 3-4 v.š
Kurkuma, 1 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Druska


Guliašas. Į puodą sudedame pjaustytus kūbeliais svogūnus ir smulkintą česnaką. Kepame alyvuogių aliejuje maždaug 10-15 minučių. Įdedame kelis lauro lapelius, kvepiančius pipirus, kmynus ir šviežio čili griežinėlius. Sudedame pomidorų pastą ir griežinėliais pjaustytas alyvuoges. Dar porą minučių kepame. Sudedame apkeptus kiaulienos sprandinės gabalėliais. Supilame raudoną vyną, sudedame pjaustytus pomidorus, paprikos miltelius, įpilame vandens, kad mėsytė būtų apsemta. Nuskaniname druska, cukrumi ir šviežiai maltais pipirais. Ant mažo karščio troškiname maždaug 1-2 valandas. Minkštą, sultingą kiaulieną su daržovėmis  išdedame į molinį indą, ant viršaus išdedame išvirtas "lazankas".
Likusį sultinuką puode verdame toliau, beriame ruginius miltus, intensiviai maišome, turime gauti padažo konsistenciją. Juo užpilame mėsytę moliniame inde. Pašauname į orkaitę, maždaug 30-čiai minučių, prie 200 C karščio. 
"Lazankos". Į indą supilame miltus, viduriuke padarome duobutę, įmušame kiašinius, sudedame smulkintą žalumą, įpilame alyvuogių aliejaus, pabarstome kurkuma, druska. Išmaišome, išminkome. Turime gauti minkštą tešlą. Iš paruoštos tešlos iškočiojame maždaug 1,5 cm storio "gyvatėles" ir supjaustome maždaug 3 cm ilgio lazdelėmis. Verdame pasūdytame vandenyje, apie 15-20 minučių. "Lazankos turi būti visiškai minkštos.
Serviruojame. Molinį indą su guliašu statome ant stalo, pabarstome smulkintais vytintais pomidorais, bei žaluma. Šalia paduodame šviežios baltos duonos.



Rekomendacijos. Guliašas iš sprandinės man skaniausias, mėsytė minkšta ir sultinga. Troškinkit ant mažiausio karščio. Prieskonines žoleles dėkite prieš pabaigą troškinimo, kad neišgaruotų aromatas. Vietoj "lazankų" galite imti bulves. Jei pasigaminote per daug guliašo, ne problema. Išpilstote į indelius, uždengiate ir į šaldyklį. Bet kuriuo laiku, kai tik užsirorėsite, jo turėsite. Beliks tik atsišildyti ir užvirti. Nuostabus patiekalas į gamtą, ypač šaltuoju metu. Karštą molinį indą su guliašu įsukate į storą medžiagą ir į gamtą. Baltą duoną pašildome ant laužo kaitros, karštas guliašas, kas gali būti nuostabiau. Labai tinka prie slyvų degtinės, vynuoginės ir samagono :). Galite gaminti ir iš jautienos, tada aš naudoju tik jautienos kulninę taip, kaip gaminant "Ossobuco". Gaminkite su meile ir gera nuotaika!

Kopijuoti ir platinti draudžiama !

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą