...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. rugpjūčio 2 d., ketvirtadienis

Nuostabioji, skaniausioji raudonoji žuvienė su jūros gėrybėmis, šafranu (red fish soup with saffron and seafood)


Žuvienė (vienai dideliai porcijai)
Lašiša arba upėtakis, 50 g
Starkis arba kita balta žuvis, 50 g
Tigrinės krevetės, 3 vnt
Moliuskai šukutės, 3 vnt
Karališkos midijos, 3 vnt
Kalmarai, 30 g
Morkos, 10 g
Salierų stiebai, 10 g
Raudona paprika, 15 g
Pomidorai, 30 g
Nuostabus žuvies sultinys, 300 ml
Česnakinė balta duonytė, 3 riekės
Petražolė, alyvuogių aliejus (kepimui) 

Žuvies sultinys, maždaug 5 litrai
Įvairios žuvys, kaip lašiša, upėtakiai, sterkas, jūros lydeka ar jų galvos, kaulai, 2 kg
Krevečių, vėžių kiautai, kuo daugiau :)
Morkos, 3-5 vnt
Svogūnai, 3 vnt
Česnakas, 1 vnt
Porai, 3 vnt
Petražolės, 1 pundelis
Žuvies padažas, 50-80 ml
Pomidorų pasta, 5-7 v.š
Baltas vynas, 1 ltr
Konjakas, 100 ml
Apelsinas, 1 vnt
ŠAFRANAS
Lauro lapeliai, penkių rūšių pipirai, gvazdikėliai, žvaigždinis anyžius, kvepiantys pipirai, citrinos sultys, šviežias čili, cukrus

Šiai sriubai neįmanoma likti abejingam. Nuostabus skonis. Brangi ir skani, kaip prancūziška Marselio žuvienė "Bouillabaisse". 


Sultinys. Žuvies sultinukui tinka atšaldyta, šviežia žuvis, kaip lašišos, ešeriai, lydekos, jų kaulai, galvos be žiaunų ir akių. Į puodą sudedame žuvį, užpilame šaltu vandeniu. Sudedame kiautus nuo lukštentų krevečių. Proporcijos maždaug tokios: 40% žuvis, 60% vanduo. Statome virti ant mažo karščio. Svarbu yra tai, kad sultinukas neturi stipriai virti, turi kaisti palengva, vos kunkuliuoti. Pastoviai nugraibome atsiradusias putas.
Visas išvardintas daržoves supjaustome didesniais gabalėliais. Gerai apkepame keptuvėje be riebalų. Nieko baisaus, jei truputį paskrus. Sudedame pomidorų pastą ir dar kelias minutes kepame. Apkeptas daržoves su pasta sudedame į sultinį. Kai nebeatsiradinės putos, sudedame išvardintus prieskonius. Įdedame neluptą, supjaustytą apelsiną. Supilame žuvies padažą. Jo galime nusipirkti didesniuose prekybos centruose. Supilame baltą vyną. Kaitiname maždaug 3 valandas. Jei sultinys per daug nugaravo, dapilame šalto vandens.  "Prisirpusį" sultinuką nusunkiame per sietą. Statome vėl ant viryklės. Užverdame, nugraibome atsiradusias putas. Kai putų daugiau neatsiradinės, supilame konjaką, įberiame šafrano. Dar kartą nuskaniname druska, žuvies padažu, šviežiai maltais pipirais, cukrumi, citrinos sultimis. Sultinys turi būti "priviręs", nieko jame netrūkti . Kaitiname dar maždaug 20 minučių. Nuimame nuo viryklės, atvėsiname.  
Sriubytė. Gražiai supjaustome išvardintas daržoves. Apkepame alyvuogių aliejuje. Užpilame nuostabiuoju sultinuku. Sudedame lašišos ir starkio gabalėlius, kalmarą pjaustytą žiedais, moliuskus šukutes, midijas, tigrines krevetes ir kaitiname ant mažo karščio, kol išvirs daržovės ir jūros gėrybės, maždaug 5-7 minutes. Prieš baigiant virti sudedame pomidorų kubelius, smulkiai kapotos petražolės. Dar minutę paverdame, galime serviruoti.  
Serviruojame. Į pašiltintą lėkštę gražiai išdedame jūros gėrybes su daržovėmis, užpilame sultinuku. Puošiame petražolės lapeliais. Neužmirškite baltos, česnakinės duonytės. Ji būtina prie šios žuvienės:).
Rekomendacijos. Virti sultiniui naudokite kuo daugiau žuvies rūšių. Viskas, kas susiję su žuvimi ir jūros gėrybėmis puikiai tinka sultiniui. Jei virėte vėžius neišmeskite jų kiautų, sudėkite į šaldiklį, panaudosite verdant tokį sultinį. Neužmirškite žuvies padažo. Taip pat tinka ir austrių padažas. Galite įpilti ir vieno, ir kito. Skani žuvienė bus tik tada, jei išvirsite nuostabų, "prisirpusį" sultinį. Išsivirkite daugiau sultinuko. Išsipilstykite į formeles ir užsišaldykite. Tokiu būdu labai greitai pasigaminsite nuostabios žuvienės, bet kuriuo metu , kai tik užsinoresite. Prie karštos žuvienės atskirai pateikite "Tabasko" padažiuko. Jei mėgstate aštriau jis tikrai pravers. Jokiais būdais neužmirškite ŠAFRANO, jo daug nereikia, tuo labiau, kad tai pats brangiausias prieskonis.  
Gaminkite su meile ir gera nuotaika! 

Kopijuoti ir platinti draudžiama !   

2 komentarai:

  1. TAI YRA TAI, KĄ AŠ VADINU TOBULAI! KAIP DAR JUS PAGIRTI?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, ši žuvies sriuba nuostabi, pats dažnai ją skanauju...:)

      Panaikinti