...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. gegužės 14 d., pirmadienis

Nuostabi kiauliena su bulvių pyragu ir krienų padažu


Kiauliena (vienai porcijai)
Kiaulienos filė, 170 g
Marinatas:
Pomidorai, 1 vnt (130 g)
Salierų stiebai, 100 g
Raudona paprika, 100 g
Morkos, 150 g
Šviežias čili, 5 g
Česnakas, 3 skiltelės
Pomidorų sultys, 250 g
Virintas vanduo, šviežias rozmarinas, kvepiantys pipirai, bazilikas, raudonėlis, penkių rūšių malti pipirai, gvazdikėliai, lauro lapeliai, druska, cukrus

Bulvių pyragas (2 porcijoms)
Bulvės, 200 g
Grietinėlė, 50 g
Sviestas 30 g
Sūris "Parmezanas", 50 g
Muskato riešutas, druska

Kiti produktai (vienai porcijai)
Žalieji šparagai, 3 vnt. (60-70 g)
Rūkyta šoninė, 30-40 g
Vyšniniai pomidorai, 3 vnt.
Krienai, 30-50 g
Balto vyno padažas, "Frize" salotos, raudonoji paprika, balzamiko acto sirupas, alyvuogių aliejus, penkių rūšių šviežiai malti pipirai

Ką čia pridursi, tobulas patiekalas. Esmė - mėsos paruošimo technologijoje. Gauname sultingą, minkštą kaip "sviestas" mėsytę. Karštas bulvių pyragas, kreminis krienų padažas, kepta rūkyta šoninė, kas gali būti skaniau. 

 
Marinuota kiauliena. Visas daržoves, skirtas marinatui, su prieskoniais sutriname blenderiu iki vientisos masės. Supilame pomidorų sultis. Pasūdome ir papipiriname. Marinatas turi būti užtektinai sūrus ir aštrus. Į pagamintą marinatą sudedame kiaulienos filė suporcijuotus gabalėlius. Jei marinatas neapsemia mėsos gabalėlių, įpilame virinto, atvėsinto vandens. Marinuojame iš vakaro. Laikome šaldytuve.
Išsimarinavusią kiaulieną išimame iš marinato, nusausiname. Iš visų pusių  apkepame, gerai įkaitintoje keptuvėje . Apkeptą filė vėl dedame į tą patį marinatą. Dabar marinatą, su jame esančia kiauliena, reikės įkaitinti iki 70-75C, bet ne daugiau. Mėsytės temperatūra viduje neturi viršyti 70 C.   Šio patiekalo sėkmė yra tame, kad mėsytę apdirbame žemoje temperatūroje. Kepimo orkaitę nustatome, kad įkaistų iki 75C, dedame indą su marinatu ir kiauliena. Maždaug po vienos valandos, specialaus termometro pagalba, patikriname kokia temperatūra yra mėsytės viduje. Mūsų tikslas yra 70C temperatūra. Jei termometras rodys jau 65C, dėl viso pikto, išimame vieną mėsos gabalėlį ir įpjauname, mėsytė turi būti rožinio atspalvio per visą pjūvį, be požymių žalios mėsos. Jei taip yra, daugiau jos kaitinti nebereikia, priešingu atveju dar laikome orkaitėje. Tai gali užtrūkti iki 2-3-jų valandų.
Kitas paruošimo variantas yra ant elektrinės viryklės. Marinatą su kiauliena sudedate į puodą. Pastatome ant viryklės ir įjungiame mažiausią padalą, tai yra vienetuką. Po gero pusvalandžio, termometro pagalba, patikriname ne mėsytės, bet marinato temperatūrą. Jei ji nėra užtektinai aukšta, tai yra 75C, padidiname padalą iki dvejetuko. Tik neskubame, marinatas neturi daugiau įkaisti kaip 75C. Toliau viskas taip pat, kaip ir orkaitėje.
Bulvių pyragas. Nuskustas bulves supjaustome maždaug 0,5 sm storio griežinėliais. Sudedame į dubenį, pasūdome, suberiame pusę, smulkiai tarkuoto sūrio, supilame grietinėlę, paskaniname tarkuotu muskato riešutu. Gerai permaišome. Bulvių griežinėlius gražiai išdėliojame vienas ant kito pasirinktoje kepimo formoje, supilame grietinėlę su sūriu, kurioje maišėme bulvytes. Pabarstome  likusiu tarkuotu sūriu ir pašauname į orkaitę, 160-180C maždaug  30-40 minutėms. Tikriname mediniu iešmeliu, jei bedasi užtektinai lengvai, bulvės iškepusios.
Kitka. Įkaitintoje keptuvėje, alyvuogių aliejuje, kepame rūkytos šoninės kvadratėlius. Kepame kol įgaus gražią, rudą spalvą. Sudedate per pusę perpjautus vyšninius pomidorus ir nuvalytus žaliuosius  šparagus. Dar porą minučių pakepame. Pabarstome šviežiai maltais pipirais.
Padažas. Vienai porcijai užteks dviejų, didelių šaukštų balto vyno padažo. Užverdame padažą, įdedame dideli šaukštą krienų. Paverdame maždaug 3-5 minutes, jei padažas per tirštas, įpilame sultinio arba balto vyno šlakelį.
Serviruojame. Į šiltą lėkštę dedame šparagus, ant jų supjaustytą griežinėliais sultingą kiaulieną, šalia karštą bulvių pyragą, keptą šoninę su pomidorais. Mėsytę užpilame karštu krienų padažu. Pašlakstom balzamiko acto sirupu, gražiname "Frize" salotomis su raudonos paprikos šiaudeliais.
Rekomendacijos.
Jei turėsite kantrybės, būsite apdovanoti nuostabiu šio patiekalo skoniu. Neskubėkite ir neperkaitinkite. 
Įdomi istorija. Iš Lietuvos, žiemą, paskambino pažystami, klausia kaip paruošti briedžio kumpį. Klausiu jų, kokių gardumynų turite rūsyje. Jie išvardino, sako "adžikos" yra. Super sakau. Užliejo kumpį "adžika", raudono vyno litru ir paruošė pagal šį receptą. Pirštus laižė, svečiai girė. Svarbu kantrybė :), orkaitėje kumpį kaitino 5 valandas :) !      


 Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !
 

1 komentaras: