...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. gegužės 15 d., antradienis

Jautienos kepsniukas su kreminiu baravykų padažu ir grikių koše



Jautiena su baravykų padažu (vienai porcijai)
Jautienos išpjova, 200 g
Baravykai, 80-100 g
Mėlynieji svogūnai, 15 g
Česnakas, 1 skiltelė
Šampanas, 50 g
Grietinėlė, 50 g
Sviestas, 1-2 v.š
Penkių rūšių pipirų mišinys, druska, šviežias rozmarinas ir čiobrelis, petražolė, balzamiko acto sirupas

Grikiai su špinatais (vienai porcijai)
Grikiai, 40 g
Špinatai (šaldyti), 90 g
Mėlynieji svogūnai, 15 g
Česnakas, 1 skiltelė
Raudonoji paprika, 10 g
Šviežias čili, 1-2 g (pora griežinėlių)
Sviestas, 1-2 v.š
Druska, salotų lapai "Rukola"


Jautienos steikas. Jautienos išpjovos gabalėlį (170-200 g), gerai, su meile "išmasažuojame". Pabarstome druska ir apkepame gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu skaidrinto sviesto. Apkepę pabarstome šviežiai maltais pipirais, pašlakstome sviestuku iš keptuvės ir pašauname į orkaitę, 180C, 7-8 minutėm. Tai laikas, kada jautiena turi išlikti "mediumas". Orkaitė turi būti įkaitinta iš anksto. 
Baravykų padažas. Baravykus supjaustome didesniais gabalėliais. Kepame įkaitintoje keptuvėje, skaidrintame sviestuke. Pamaišydami kepame maždaug 3 minutes. Sudedame smulkiai pjaustytus mėlynuosius svogūnus, bei česnaką. Dar kepame maždaug 3 minutes, vis pamaišant. Supilame šampaną. Nuskaniname druska, šviežiai maltais pipirais, šviežio rozmarino ir čiobrelio lapeliais. Kaitiname kol šampanas nugaruos 50%. Supilame  grietinėlę. Primažiname karštį ir kaitiname kol gausis padažo konsistencija. Dar kartą nuskaniname. Prieš serviruojant įberiame smulkiai kapotos petražolės. 
Grikiai. Grikius gerai perplauname po bėgančiu vandeniu ir išverdame pasūdytame vandenyje. Smulkiai supjaustome mėlynuosius svogūnus, česnaką, raudonają papriką, aštrų čili pipirą. Apkepame skaidrintame sviestuke, ant vidutinio karščio. Apkepus sudedame atšildytus špinatų lapelius. Nuskaniname druska. Ilgai nebekaitiname, minutė, dvi ir dedame virtus grikius, kruopos sušylo, galima serviruoti. 
Serviruojame. Konditerinio žiedo pagalba suformuojame grikių košės su špinatais bokštelį. Ant viršaus uždedame salotų lapelių. Šalia dedame sultingą jautienos steiką ir gausiai apliejame tirštu, kreminiu baravykų padažu. Pašlaktome balzamiko sirupu, paskaniname šviežio rozmarino lapeliais.


Rekomendacijos.  Jokiais budais neperkepkite jautienos. Kaip sako gurmanai (aš taip pat), jei nevalgote jautienos "rare", "medium", tai geriau iš vis jos negaminkite, negadinkite mėsos. Baravykus galite naudoti kaip šviežius, taip ir konservuotus savo sultyse. Iš bėdos tinka ir šaldyti. Švieži špinatai būtų dar skaniau. Gaminkite su meile!

Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !

3 komentarai: