...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. balandžio 19 d., ketvirtadienis

...sultingų iešmukų asorti tobulam vakarėliui ... lašišos, krevečių, vištienos, jautienos ir kiaulienos...


Nustebinkite save ir svečius :) 

Lašišos (vienai porcijai)
Lašiša, 130 g
Raudona paprika, 30-50 g
Druska, cukrus, baltieji pipirai, pankolio sėklos, krapai, alyvuogių aliejus, rozmarinas, čiobrelis


Tigrinių krevečių (vienai porcijai)
Tigrinės krevetės, 5 vnt
Citrina, 15 g
Česnakas, 1 skiltelė
Alyvuogių aliejus, baltieji pipirai, druska, rozmarinas, čiobrelis


Jautienos (vienai porcijai)
Jautienos išpjova, 130 g 
Česnakas, 2 skiltelės
"Teriaki" padažas, 4-5 v.š
Imbieras, 5 g
Pievagrybiai, 1-2 vnt
Penkių rūšių pipirų mišinys, rozmarinas, čiobrelis, alyvuogių aliejus, lauro lapai, kvepiantys pipirai


Kiaulienos (vienai porcijai)
Sprandinė, 130 g
Česnakas, 2 skiltelės
Svogūnas, 50 g
Mėlynasis svogūnas, 30 g
Raudona paprika, 30 g
Raudono vyno, 30 ml
 Penkių rūšių pipirų mišinys, rozmarinas, čiobrelis, alyvuogių aliejus, bazilikas, mairūnas, druska, kmynai, lauro lapai, kvepiantys pipirai


Vištienos (vienai porcijai)
 Vištienos šlaunelė, 130 g
Naturalus jogurtas, 1 v.š
Česnakas, 1 skiltelė
Rūkyta šoninė (bekonas), 20 g
Balto vyno, 30 g
Baltieji pipirai, druska, rozmarinas, čiobrelis, tarkuota citrinos odelė

 
Lašiša
Sumaišome lygiomis dalimis druską ir cukrų. Sutraiškome pankolio sėklas. Lašišos filė gausiai apibarstome druskos ir cukraus mišiniu, bei pankoliu. Apdedame krapų šakelėmis. Gerai apdengiame maistine plėvele ir dedame nakčiai marinuotis į šaldytuvą. Išsimarinavusią žūvytę supjaustome didesniais kūbeliais. Veriame ant iešmukų, pakaitomis su paprikos gabalėliais, taip kaip matote paveikslėlyje. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, apkepame ant gryliaus keptuvės. Apkepę dedame ant kepimo skardos ir apibarstome šviežio rozmarino, bei čiobrelio lapeliais. Kepsime orkaiteje, dar maždaug 5 minutes, prie 180C temperatūros.
Tigrinės krevetės
Išlukštename atšildytas krevetes. Išpjauname juodą žarnelę esančią krevečių nugarytėse. Įpjauname per 1 cm storąjį galą. Sudedame į indą. Suberiame smulkiai kapotą česnaką. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome šviežiai maltais baltaisiais pipirais. Uždengiame maistine plėvele. Pasimarinuojame iš vakaro kaip ir lašišą. Marinuotas krevetes veriame ant iešmukų, pakaitomis su citrinos griežineliais. Pabarstome druska ir apkepame ant gryliaus keptuvės. Dar porai minučių pašauname į orkaitę. Neužmirškite šviežio rozmarino ir čiobrelio.
Jautiena 
Jautienos išpjovą supjaustome maždaug 3 cm storio kūbeliais. Sudedame į indą, gausiai pašlakstome "Teriaki" padažu, trupučiu alyvuogių aliejaus. Sudedame smulkiai pjaustytą česnaką, bei imbierą. Pabarstome penkių rūšių pipirais, įdedame lauro lapelį, šviežio rozmarino, bei čiobrelio šakelę. Gerai permaišome, uždengiame maistine plėvele ir paliekame iš vakaro marinuotis. Išsimarinavusią mėsytę suveriame ant iešmukų pakaitomis su pievagrybiais. Apkepame ant gerai įkaitintos gryliaus keptuvės. Dar porai minučių, iešmukus dedame į orkaitę, prie 180C. Jautienos svarbu neperkepti, man skaniausia "mediumas".
Kiauliena 
Kiaulienos sprandinę supjaustome maždaug 3 cm dydžio kūbeliais. Sudedame į indą, sudedame pjaustitus svogūnus, kapotą česnaką, pabarstome druska, bei išvardintais prieskoniais, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir raudonu vynu. Labai gerai permaišome. Uždengiame ir paliekame iš vakaro marinuotis. Išsimarinavusius kiaulienos gabalėlius veriame ant iešmukų pakaitomis su mėlynaisiais svogūnais, bei raudonąja paprika. Apkepame ant gerai įkaitintos gryliaus keptuvės. Dar 5-7 minutėms pašauname į orkaitę.
Vištiena
Vištienos šlauneles, be odelės ir kauliukų, supjaustome didesniais gabalėliais. Dedame porą šaukštų natūralaus jogurto, smulkiai kapoto česnako, pašlakstome baltu vynu. Pabarstome druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais, tarkuota citrinos žievele. Truputį šviežio rozmarino ir čiobrelio. Marinuojame iš vakaro. Išsimarinavusius vištienos gabalėlius veriame ant iešmukų pakaitomis su "bekonu". Apkepame ant gryliaus keptuvės ir dar maždaug penkioms minutėms pašauname į orkaitę.
Rekomendacijos:
Aišku nuostabiausia  kepti gamtoje ant lauko gryliaus!
Pateikiame su įvairiais padažais. Kaip pavyzdžiai: 
  1.  Česnakinis majonezas, tai majonezas gausiai paskanintas smulkintu česnaku, šviežiomis         žolelėmis. 
  2. Saldus, aštrus čili padažas. Jo būna pirkti parduotuvėse, azijietiškų produktų lentynose.
  3.  Geras ketčupas :)
  4.  Adžikos padažas iš trintų pomidorų, česnako, svogūno ir įvairių prieskoninių žolelių, kaip bazilikas, kalendra, raudonėlis… .
  5. Virtas sojos padažas. Sojos padažas atskiedžiamas, kad nebūtų toks sūrus, dedami įvairūs prieskoniai, kaip imbieras, anyžius, medus… . Verdama ir sutirštinama krakmolu.
  6. Jogurtinis gaivus padažas, su tarkuotu agurku, feto sūrio gabalėliais, krapais ir česnaku.
Pasirūpinkite kelių rūsių duona. Juoda grūdėtoji, šviežia “Pita”, šiltas "Bagetas", "Lavašas" ar itališka “Čiabata”  . Papildomai galite pateikti česnakinio sviestuko su žalumynais.
Aišku būtina  šviežių  daržoviu salotos. Ar paprasčiausiai įvairių salotų lapai sumaišyti su šviežiu prieskoninių žolelių lapeliais. Kokios pavasario salotos be šviežio baziliko lapelių. :)  Užpilas salotoms turi būti labai paprastas. Įvairūs aliejai: alyvuogių, garstyčių, riešutų ir kiti jūsų mėgstami.  Neužmirškite ir balzamiko acto, malūnelio su pipirais, bei šalia padėti pjaustytos citrinos

Nuostabu būtų pasidaryti keptų ant gryliaus daržovių salotų. 
Nuostabus dalykas, šios salotėlės. :)  Kas mažai valgo mėsos arba yra vegetarai, šios salotos yra nepakartojamas maistukas. Papildomai jų receptą rasite salotų skiltyje.
Jei marinuojant naudojate sojos padažą - druskos praktiškai nebereikia naudoti. NEPERKEPKITE! Krevetės pradėjo raudonuoti, dar 1-2 minutės ir viskas. Iškepusius iešmelius, kad neatvėstų, galite pridengti  folija. Gaminkite su meile.

Kopijuoti ir platinti draudžiama! :)

2 komentarai:

  1. Sveiki,
    sakykit, ar ziauriai viskas butu sugadinta, jeigu tarkim ryte apkeptumem paruostus (per nakti issimarinavusius) iesmelius keptuveje, o i orkaite pasautumem vakare, jau likus 5-7 min. iki patiekimo i stala?

    AtsakytiPanaikinti