...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. balandžio 18 d., trečiadienis

Pikantiška jautiena su baklažanų ir sūrio kremu, bei žaliaisiais šparagais


Jautiena (vienai porcijai) 
Jautienos filė (išpjova), 130 g
Imbieras, česnakas, penkių rūšių pipirai, kmynai, žvaigždinis anyžius, šviežias rozmarinas, alyvuogių aliejus, ''Teriaki'' padažas, druska 

Sūrio kremas (vienai porcijai)
Sūris „Filadelfija“, 80 g
Kaparėliai, 15 g
Baklažanai, 80 g
Čiobrelis, druska, petražolė, citrinų sultys, baltieji pipirai 

Salotos (vienai porcijai)
Paprika, 20 g
Žalieji šparagai, 30 g
Grybai pievagrybiai, 40 g
Vyšniniai pomidorai, 5 vnt (50 g)
„Frize“ salotos, 10 g
Sūris „Parmezanas“,  10 g

Alyvuogių aliejus, šviežias rozmarinas, šviežias čiobrelis, gvazdikėliai, lauro lapai, penkių rūšių pipirai, druska


Jautiena
Šiam patiekalui imame jautienos išpjovą. Galima naudoti ir nugarinę, bet tik tokiu atveju, jei jūs įsitikinę jos minkštumu. Mėsytę nuvalome nuo plėvių ir sausgyslių. Dedame į indą, kuriame ją marinuosime. Gausiai dedame smulkiai kapoto ar sutarkuoto imbiero, česnako.
 Pabarstome šviežiai maltais penkių rūšių pipirais, kmynais. Įdedame kelias žvaigždutes anyžiaus, šakelę šviežio rozmarino, pašlakstom gausiai ''Teriaki'' padažu ir alyvuogių aliejumi. Jautieną labai gerai įtriname prieskoniais, išmasažuojame. Uždengiame ir paliekame per naktį marinuotis. Išsimarinavusią mėsą pabarstome trupučiu druskos. Nepersūdykite, nes ''Teriaki'' padažas yra sūrokas. Apkepinėjame labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Apkepę iš visų pūsių, pašlakstom marinatu, kuriame marinavosi ir  pašauname į orkaitę. Kepame ne aukštoje, 120C  temperatūroje. Mėsa turi išlikti “mediumas”, tai reiškia, kad mėsos viduje temperatūra turi būti 55- 60C. Tam reiks termometro “adata”, kuris skirtas matuoti temperatūrą mėsos viduje.  Iškepusią jautieną atvėsiname šaldytuve.  
Sūrio kremas
Perpjauname baklažaną pusiau, pabarstome druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais, pašlakstom alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir pašauname į orkaitę kepti. 180C, maždaug 30 minučių. Baklažanas turi būti visiskai minkštas. Nuimame baklažano minkštimą nuo odelės ir gerai pertriname šakute. Atvėsiname.
Į kreminį „Filadelfijos“ sūrį dedame baklažanų masę, smulkiai sukapotus kaparėlius, šviežio čiobrelio lapelių, kapotos petražolės. Labai gerai permaišome. Reikalui esant nuskaniname druska, bei pipirais.
Salotos
Iš raudonos paprikos, mažo konditerinio žiedo pagalba, įspaudžiame mažus apskritimus. Taip gražiau atrodys. :) 
Skustuko pagalba, nuo šparagų kotelių nuskuskime odelę. Jei šparagai buvo šaldyti, odelė lengvai nusivalo švaraus skudurėlio pagalba, jų lupti tada nereikia. Apatinius šparagų galus, maždaug per 2cm nupjauname. Tos vietos būna gan kietos, sumedėjusios ir sunkiai kramtosi. Odelę nuo pačių viršūnėlių lupti nereikia. Pradėti odelę lupti reikia, maždaug 4-5 cm nuo viršaus. Paruoštus šparagus supjaustome maždaug 2-3 cm ilgio lazdelėmis.
Pievagrybius nuvalome, nuplauname  ir supjaustome į vidutinio dydžio gabalėlius. Per daug nesmulkiname.
Įkaitiname gerai keptuvę, įpilame alyvuogių aliejaus ir iškarto metame pjaustytus grybus, kad nepradėtų degti aliejus. Lėtai maišome, nes intensyviai maišant, keptuvė pradeda vėsti ir grybai pradeda leisti savo sultis, kepimo procesas sustoja, grybai pradeda virti savo sultyse. Geriau, kad taip neatsitiktų. Bet jei jau taip gavosi, tada kaitiname toliau  kol grybų sultys išgaruoja ir grybai vėl pradeda kepti. Grybai turi įgauti gražų rusvą atspalvį. Bebaigiant kepti grybus, sudedama paprikos skrituliukus, pjaustytus šparagus, paskaniname šviežio rozmarino šakele, druska, penkių rūšių šviežiai maltais pipirais, įdedame pora gvazdikėlių ir lauro lapelį. Maišydami kepame maždaug dar 2 minutes, kol suminkštės paprika, tačiau liks dar „traški“. Svarbu neperkepti, kad šparagai neprarastų savo gražios žalios spalvos. Nuimame nuo ugnies ir dar paskaniname šviežio čiobrelio lapeliais. Statome į šaldytuvą atvėsti.
Serviruojame
Labai aštriu, plonu peiliu, plonais, maždaug 2-3 mm storio griežinėliais supjaustome atvėsintą jautieną. Gražiai išdėliojame lekštėje, taip kaip matote paveikslėlyje. Kad gražiau atrodytų, blizgėtų, išdeliotą mėsytę, šepetuko pagalba, patepame alyvuogių aliejumi.
Į atvėsintas daržoves su grybais įberiame tarkuoto ''Parmezano'' sūrio, įdedame pjaustytų vyšninių pomidorų ir kelis lapus ''Frize'' ar ''Rukola'' salotų. Gražiai permaišome, reikalui esant dar nuskaniname pipirais bei druska ir dedame į lėkštę ant išdėliotos jautienos.
Dviejų šaukstų pagalba, iš paruoštos sūrio masės formuojame mažus “cepelinukus“, taip kaip matote paveikslėlyje. Išdedame juos ant mėsytės. Jei mėgstate aštriau ir kad būtų gražiau, lekštės kraštus pabarstome stambiai maltais pipirais.
Rekomendacijos 
Šio patiekalo pagaminimo sekmė slypi jautienos paruošime. Mėsytę marinuokite vėliausiai iš vakaro. Galima marinuoti ir prieš dvi dienas. Antra - jokiais būdais neperkepkite jautienos. Orkaitė neturi būti labai karšta, užtenka 120C karščio. Tokiu būdu mėsytė iškeps tolygiai, nuo vieno kraštelio iki kito, bus lygiai ružava. Priešingu atveju, jautiena tik per viduriuką lieka ružava o patys kraštai perkepę, pilkos spalvos. Jei gaminate daugiau porcijų, jautieną galite iš anksto supjaustyti ir gražiai išdėlioti į lėkštes, uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve. Atėjus svečiams liks išdėti tik salotas ir sūrio kremą. Šiam patiekalui tinka, butent „Filadelfijos“ kreminis sūris. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą