...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Raudoname vyne marinuota vištienos krūtinėlė su šafraniniais ryžiais

Vištiena
Vištienos krūtinėlė, 170-200 gramų
Sviestas, 15 g
Druska, penkių rūšių pipirai, alyvuogių aliejus (kepimui)
Marinatas
Šviežias čili, 2 griežinėliai
Mėlynieji svogūnai, 0,5 vnt.
Raudonas vynas, 50-70 g
Česnakas, 1skiltelė
Medus, 1 a.š
Kiti produktai 
Kumpis „Parma“
Ryžiai, 40 g
Baltas vynas, 50 g
Šafranas, 1 žiupsnelis
Alyvuogės, 6-8 vnt
Vytinti pomidorai, 10 g
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Petražolės, 5 rūšių pipirai


Vištiena
Vištienos krūtinėlės filė pamušame muštuku, kad gautųsi lygaus storio kepsniukas.
Marinatas vištienai. Mėlynąjį svogūną supjaustome kubeliais, susmulkiname čili pipirą ir česnaką,  apie porą minučių apkepame alyvuogių aliejuje. Įpilame raudoną vyną ir medų. Pavirkime maždaug penkias minutes, kad nugaruotų iš vyno alkoholis. Atvėsiname. Į atvėsintą marinatą sudedame vištienos kepsniukus ir paliekame apie parą pasimarinuoti. Vištiena įgaus raudono vyno spalvą ir  skonį. Mėsytė bus tamsios, violetinės spalvos.
Išsimarinavusią vištieną išimame iš marinato ir apkepkime įkaitintoje keptuvėje, alyvuogių aliejuje. Apkeptą mėsytę pašaukime į orkaitę, uždėję gabalėlį sviesto dar 5 minutėms. Į keptuvę, kurioje kepė vištiena, įpilkime apie 100 gramų marinato, kuriame marinavosi višta, nugarinkime 90%, nuimkime nuo ugnies ir įdėkime šalto sviesto gabalėlį. Maišykime, kol sviestas ištirps ir gausime kreminį padažiuką.
Ryžiai
Ryžius išvirkime. Užvirkime baltą vyną ir įdėkime šafraną. Vynas virdamas įgaus nuostabų, gelsvai rausvą atspalvį ir nepakartojamą skonį. Nugarinkime vyną iki 50 %.
Į išvirusius ir nusunktus ryžius supilkime nuvirtą baltą vyną su šafranu ir maišykime kol visi ryžiai nusidažys vienoda, geltona spalva.
Pomidorai ir alyvuogės
Vytintus pomidorus ir pjaustytas juodas alyvuoges užpilame alyvuogių aliejumi arba aliejumi, kuriame yra laikomi vytinti pomidorai. Sudedame kapotas petražoles ir permaišome.
Čipsas
Plonai atpjautą „Parmos„ kumpio juostelę pašauname į orkaitę 180C maždaug 5 minutėms, kol kumpiukas įgaus gražiai rusvą spalvą ir taps traškus.
Serviruojame
Į lėkštę dedame karštus ryžius, ant viršaus keptą vištienos krūtinėlę ir užpilame padažu. Ant viršaus uždedame kumpio čipsą. Aplink pašlakstome padažiuku iš alyvuogių ir vytintų pomidorų, taip kaip matote paveikslėlyje.


Rekomendacijos. Pamuškite muštuku storąjį  vištienos krūtinėlės galą, kad visas kepsniukas būtų vienodo storio. Vyno ir medaus santykis priklauso nuo vyno rūšies ir jūsų skonio. Skanaukite, kad marinatas nebūtų per daug saldus. Padažui užtektinai nugarinkite marinatą iš raudono vyno. Išgaruoti turi beveik visas, bet neturi pradėti degti. Šis padažiukas yra sutirštinamas sviestu. Sviestas, kurį naudosite padažui, turi būti užtektinai šaltas, geriau iš šaldiklio. Nepervirkite ryžių, kad nebūtų košė. Ryžiai turi likti birūs. Galite naudoti ir kitas šviežias prieskonines žoleles, kaip baziliką, mairūną, čiobreli ir kt. Skrudintą orkaitėje „Parmos“ čipsą patepkite alyvuogių aliejumi. Jis blizgės ir atrodys labai skaniai. Gaminkite su meile :) !

Apie. Šafranas prieskonis, gaunamas iš daržinių krokų (Crocus sativus) purkos. Suteikia patiekalams ryškią geltoną spalvą. Vartojamas taip pat medicinoje, parfumerijoje. Šafranas yra brangiausias pasaulyje prieskonis. Siūlelio formos tikrojo kroko žiedų purkos sveria tik po 10 miligramų. Vienam kilogramui šafrano žaliavos reikia apie 150-200 tūkstančių žiedų. Prieskonio kilmės šalys – Iranas, Turkija, Graikija, Ispanija. 1g kaina, nuo 20 litu ! ( Vikipedija)
Čia rasite daugiau informacijos: http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/article.php?id=21142835


Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !

1 komentaras:

  1. Sveiki,
    atrodo tikrai gardziai. Man iskilo klausimas ar vistiena marinuojant vyne,vyna visuomet reikia pavirti nugarint alkoholi.
    Dovile

    AtsakytiPanaikinti