...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Bulvių salotos su kepta, balta žuvimi ir traškiu "bekonu"

Balta žuvis (starkis, menkė), 170 gr
Virtos bulvės, 70 gr
Svogūnas, 10 gr
Obuoliai, 15 gr
Marinuoti agurkai, 15 gr
Šalto rūkymo šoninė, 20-30 gr
Majonezas, 40-50 gr
Grūdėtosios garstyčios, 1/2 a.š
Cukinija, 10 gr
"Frize" arba "Rukola" salotų lapai, krapai, citrinos sultys, citrinos žievelė, alyvuogių aliejus, kapersai, cukrus, druska, sviestas


Bulvių salotos
Bulves išverdame su lupena, atvėsiname, nulupame ir supjaustome gražiais, mažais kubeliais, maždaug 0,5 cm dydžio.

Mažais kubeliais supjaustome marinuotą agurką, nuluptą obuolį, vieną juostelę rūkytos šoninės, bei svogūną.
Svogūną ir rūkytą šoninę apkepame alyvuogių aliejuje, prieš  baigiant kepti sudedame obuolio kubelius, permaišome, nuimame nuo virykles ir iškart supilame ant bulvių kubelių. Sudedame marinuoto agurko kubelius, grudėtasias garstyčias, smulkiai pjaustytus krapus, majonezą. Gerai permaišome ir paliekame kuri laika pasimarinuoti. Galima pasigaminti is vakaro.
 
Padažas
Į indą įspaudžiame citrinos sulčių, įtarkuojame citrinos žievelės, įdedame kapersų ir smulkiai pjaustytos raudonos paprikos. Žiupsnelis cukraus ir druskos, smukintų krapų. Maišydami įpilkite alyvuogių aliejaus. Santykis yra maždaug toks: vienas šaukštas citrinos sulčių, trys šaukštai aliejaus. Leiskite padažui pastovėti, pasimarinuoti, kad citrinos žievelės taptų minkštos. Paskanaukite, reikalui esant nuskaninkite druska, cukrumi.
Žuvis
Šiuo atveju turime starkio filė su odele. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame truputį alyvuogių aliejaus ir odele į apačią dedame žuvies gabalėlius. Pabarstome druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais. Kepame kol odelė įgaus gražų rusvą atspalvį. Apverčiame žuvies gabalėlius, keptuvę nuimame nuo viryklės, ant žuvies uždedame po mažą gabalėli sviesto ir dar porai minučių pašauname į orkaitę. Svarbiausia neperkepti, kad žuvis liktų sultinga.
"Bekonas" 
Rūkytos šoninės juostelę apsukame aplink metalinį vamzdelį ir pašauname į orkaitę - 180C, kepame kol šoninės juostelė taps traški, palaikys spiralės formą.
Cukiniją supjaustome labai plonomis ir ilgomis juostelėmis, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir sumaišome su "Frize" salotų lapeliais.
Serviruojame
Apvalios, žiedo formelės pagalba, suformuojame salotų bokštelį lėkštėje, ant viršaus uždedame cukiniją su salotų lapeliais. Šalia vienas ant kito sudedame žuvies gabalėlius ir apliejame aplink užpilu. Uždedame keptos šoninės spiralę.


Rekomendacijos
Svarbu neperkepti žuvies! Padažiukas turi gautis gaivus ir pikantiškai saldžiarūgštis. Svogūnus salotoms visai sukepti nebūtina, svarbiausia, kad dingtų jų aštrumas. Kad obuoliai nejuodytų, juos supjauščius pamerkite į vandenį su citrinos sultimis. O vėliau lengvai pakaitinkite kaip parašyta recepto aprašyme. Tokiu būdu obuoliai nepatamsės. Verdant bulves, išspauskite citrinos sulčių, bulvės ne taip sukris ir lengviau susipjaustys. Bulves virkite neluptas, bus skaniau. Naudokite grūdėtąsias garstyčias, jos ne tokios aštrios, gražiau atrodo ir turi pikantišką bei malonų skonį. :) Man labai patinka "Kėdainių" majonezas!
Gaminkite su meile!

Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą