...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Tunas, marinuotas sojos padaže su šitake grybais ir salotomis, pagardintomis vasabi majonezu


Tunas 80-100 gr (vienai porcijai)
Sezamas, 2 gramai

Marinatas
Sojos padažas, 50-100 gramų (kad apsemtų žuvį)
Imbieras, 5 gramai
Česnakas, 2 gramai (viena dydelė skiltelė)
Sviežias čili pipiras, 5 gramai (penki maži griežinėliai)
Medus, 10 gramų (pusė arbatinio šaukštelio)
Sezamo aliejus, 5 gramai (pusė arbatinio šaukštelio)

Grybų salotos
Grybai šitake: džiovinti - 10 gramų arba švieži - 80 gramų
Svogūnas, 10 gramų
Česnakas, 2 gramai (viena didelė skiltelė)
Teriaki padažas, 15 gramų
Alyvuogių aliejus, 20 gramų
Raudona paprika, 5 gramai,
Petražolė, penkių rūšių pipirų mišinys

Salotos
Salotų lapai , 50-80 gramų
Majonezas, 20 gramų
Japoniški krienai “Wasabi” (milteliai), žiupsnelis
Cukinija,  30 gramų
Balzamiko actas, 30 gramų   
Medus, 20 gramų

     Tai nuostabus, tiek savo skonio subtilybėmis, tiek savo maistine verte patiekalas su azijietišku akcentu:). Žuvis tunas neapdirbamas karštuoju būdu. Grybai šitake turi gydomųjų savybių. 




 Tunas
Atpjauname grazų, maždaug 100 gramų, tuno gabalėlį.
Gaminame marinatą. Į sojos padažą sudedame smulkiai sukapotą česnaką, tarkuotą imbierą, šviežią čili pipirą,  medų ir įlašiname sezamo aliejaus. Į marinatą panardiname tuno gabalėlį taip, kad jis būtų pilnai apsemtas. Jau po 10-15 minučių tunas įgauna nuostabų skonį. Būtent dėl to ilgai marinuoti nereikia. Kol pasiruošite grybus ir salotas, žuvytė bus gerai pasimarinavusi.
Grybai
Idealu švieži šitake grybai. Jeigu jie džiovinti - užpilame verdančiu vandeniu. Geriausia tai padaryti iš vakaro. Leisti jiems gerai išmirkti, kad būtų minkšti. Išmirkytus nusunkiame ir supjaustome šiaudeliais. Vandens, kuriame jie mirko, neišpilkite. Šį nuostabaus ir stipraus skonio sultinį  galėsite panaudoti sriubų ir padažų gamyboje.
 Svogūną, raudoną papriką ir česnaką smulkiai supjaustome. Įkaitiname keptuvę, įpilame alyvuogių aliejaus, sudedame supjaustytas daržoves ir grybus. Maišydami kepame. Pagardiname maltais penkių rūsių pipirais. Kepame  apie 7 minutes. Į pabaigą pašlakstome teriaki padažu. Dar keletas sekundžių ir mūsų grybai paruošti. Išdedame į indą ir atvėsiname. Į atvėsintus keptus grybus įberiame kapotos petrazolės ir kalendros.
Salotos
Salotų lapus suplėšome į lapelius. Sumaišome su majonezu, pagardintu krienais „Wasabi‘. Krienų nepadauginkite, nes jie yra labai aštrūs.
Cukiniją supjaustome labai plonomis  juostelėmis, patepame jas alyvuogių aliejumi ir sulankstome taip, kaip paveikslėlyje.
Balzamiko actą sumaišome su medumi, užverdame, nugariname, kad jis taptų tirštos konsistensijos ir atvėsiname.
Serviruojame
Iš marinato išimame pasimarinavusį tuną ir vieną jo pusę apvoliojame sezamo sėklose. Belieka salotėles, grybus ir tuną išdėlioti lėkštėje ir pašlakstyti nugarintu balzamiko actu. Siūlau daryti taip, kaip matote paveikslėlyje.
Rekomendacijos
Pirkite tik kokybišką o dar geriau nešaldytą žuvį. Salotoms galite naudoti ivairių salotų lapus, bet ypač tinka "Iceberg"salotos.

PAPILDOMA INFORMACIJA

Dievų grybas šitakė. Šitake grybų gimtinė – Japonija. Rytų medicina seniai įvertino šių grybų gydomąsias savybes – jie vadinami gyvybės jėgų šaltiniu, pabudusio Budos dovana. Pastebėta, kad grybų vartojimas leidžia nugyventi ilgesnį amžių, apsisaugoti nuo peršalimo, virškinimo ir kraujotakos sutrikimų, kepenų ligų. Šiais grybais gydo šimtą ligų, jais gerinama vyrų potencija ir skatinamas moterų seksualumas, gerinama nuotaika, jų preparatais gydoma alergija ir nemiga.
Grybas – labai vertingų medžiagų šaltinis, turintis aštuonias amino rūgštis, enzemų, ergosterolo, proteino, vitamino B6. Šitake grybas yra kaip priemonė prieš vėžį, padidėjusį cholesterino kiekį, hepatitą B, trombų susidarymą, taip pat AIDS. Tyrimais įrodyta, kad kasdien suvalgant po 90 g šviežių šitake grybų, per savaitę galima sumažinti cholesterino kiekį 7–15%.
Dėl maistinių medžiagų šiuos grybus vertina ir vegetarai, kuriems jie yra gera galimybė gauti reikalingo proteino. Japonai jau prieš daug šimtmečių pradėjo auginti maistinius grybus ant alksnio ir buko kelmų, kaštono pliauskų.
Tunas tai ypatinga žuvis. Tiek sportininkai, tiek besilaikantys sveikos mitybos principų, jį vertina todėl, kad tuno mėsoje labai daug baltymų, ji neriebi, lengvai virškinama ir lengvai paruošiama. Joje yra visos būtinos amino rūgštys reikalingos raumenų augimui ir regeneracijai, taip pat gausu labai naudingų „omega-3“ riebiųjų rūgščių. Jis puikiai tinka visų kraujo grupių žmonėms. Rūgštys „omega-3“ teigiamai veikia širdies darbą, gerina smegenų veiklą, švelnina artrito keliamus skausmus, gerina regėjimą, mažina vėžinių susirgimų tikimybę.
Alyvuogių aliejus turi antioksidantų, kurie kaip manoma padeda apsisaugoti nuo vėžio (ypatingai žarnyno).  Moksliniai tyrimai parodė, kad alyvuogių aliejus mažina širdies ligų riziką, mažina kraujo spaudimą, mažina kraujo krešumą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Alyvuogių aliejus skatina tulžies gamybą ir tai pagerina virškinimą ir mažina riziką susidaryti tulžies akmenims. Kad pajustumėte alyvuogių aliejaus gerąsias savybes rekomenduojama vartoti bent du šaukštus per dieną. Beje alyvuogių aliejus gana gerai kepimui, nes jame dominuojančios omega 9 riebiosios rūgštys kaitinamos mažiau oksiduojasi.


Šitake arbata pagal Dano receptą. 

Žinant tokias nuostabias šių grybų savybes, norisi jų naudoti daugiau. Tačiau kiekvieną dieną arba labai dažnai jų neprikepsime. Todėl aš sugalvojau iš šių grybų arbatą. Ji gan įdomaus ir pikantiško skonio, kuri tapo papuliari draugų akiratyje. Džiovintus grybus sumalu kavamale, persijoju per sietą. Vienam puodeliui (200gr), užverdu vandenį, įdedu arbatinį šaukštelį maltų grybų, du, tris griežinėlius imbiero, lazdelę cinamono ir maždaug 50 gramų pieno. Paverdu apie 2 - 3 minutes. Nuimu nuo ugnies. Uždengiu, kad gerai pritrauktų. Maždaug po 10 - 15 minučių perkošiu per sietelį, pasaldinu šaukšteliu medaus. Arbata padaryta. Mėgaukitės arbata, kurioje tiek daug reikalingų maistinių ir gydomųjų medžiagų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą