...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. kovo 14 d., trečiadienis

Desertas “Nedukas”



Kapota tešla indeliui pasidaryti (ne vienai porcijai)
Miltai, 150 – 200 gramų
Sviestas, 100 gramų
Kiaušiniai, 1 – 2 vnt.
Cukrus, 50 gramų
Druskos žiupsnelis
Grietinės, 1 valgomas šaukštas

Šokoladinei masei (maždaug 5 - 6 porcijoms)
Sviestas, 150 gramų (8 valgomi šaukštai)
Miltai, 2 valgomi šaukštai
Juodas šokoladas, 200 gramų
Kiaušinio tryniai, 4 vnt.
Kiaušinio baltymai, 2 vnt.
Cukrus, 50 gramų

Balta dekoracija (ne vienai porcijai)
Kiaušinio baltymas, 2 vnt.
Cukraus pudra, 35 – 40 gramų
Citrinų šultys, 1 valgomas šaukštas

Įdaras
Bananai, (vienai porcijai užtenka pusė banano)
Sūris „Maskarpone“ (vienai porcijai 25 – 30 gramų, 1 valgomas šaukštas)

Padažas (ne vienai porcijai)
Šaldytos vyšnios, 200 gramų
Cukrus, 100 gramų
Trauktinė „Trys 999“, 50 gramų

Skanus, sotus ir karštas desertukas su karštu vyšnių padažiuku.



Iš kapotos tešlos gaminame indelius. Šią tešlą aš gaminu labai paprastai. Imu gilų dubenį, suberiu miltus, sudedu kambario temperatūros sviestą, suberiu cukrų, įmušu kiaušinius, įdedu šaukštą grietinės, žiupsnelį druskos ir viską gerai rankomis išminkau iki vientisos masės. Galite palaikyti šaldytuve, arba gaminti iš karto. Išbandžiau abu variantus, skirtumas galutiniame rezultate nejaučiamas. Pagaminta tešla išklojame pasirinktą indelį arba formą taip, kaip matote paveikslėlyje. Formelę pasirinkite platesnę su neaukštais kraštais, maždaug 1cm aukščio ir 8-10cm pločio. Tam aš naudojau mažą keptuvę, skirtą kepti kiaušiniams. Tešla turi gautis  “plastilino konsistencijos”, todėl labai lengvai, pirštų pagalba, išklojame formelę. Stenkitės sieneles ir dugną iškloti kuo plonesniu sluoksniu (maždaug 2 mm storio). Tešlos indelis turi gautis plonas ir traškus. Kepkite 10 minučių įkaitintoje, 180 C, orkaitėje. Baigę kepti, išimkite dar karstą iš formos ir palikite atvėsti. Jei turite tam pritaikytas formeles, tuomet jų nereikia tepti riebalais, barstyti miltais ar kloti sviestinį popierių.
Gaminame šokoladinę masę, kuria bus užlietas tortuko viršus. Juodą šokoladą kartu su sviestu įmerkiame į karšto vandens vonelę ir maišome kol ištirps. Kiaušinio trynius išplakame su cukrumi iki vientisos, purios masės, įberiam miltus ir dar kartą gerai išmaišome. Atskirai išplakame kiaušinių baltymus. Į išplaktus kiaušinių trynius supilame ir gerai išmaišome ištirpintą šokoladą. Galiausiai įmaišome kiaušinio išplaktus baltymus. Masė paruošta.
Atvėsusio tešlos indelio dugną ištepame maskarponės sūriu, maždaug 0,5 cm storio. Supjaustom bananą griežinėliais ir gražiai išklojame ant sūrio. Ant viršaus užpilam šokolado masę, kad padengtų bananus, maždaug 0,5 cm storiu. Pašauname 5 minutėm į įkaitintą (180C) orkaitę. Dabar pats laikas pasidaryti  kiaušinio baltymo ir cukraus pudros masę, dekoracijai iš viršaus. Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų. Lėtai berdami persijotą cukraus pudrą toliau plakame baltymus, įlašiname citrinos sulčių. Turi gautis standi, balta, blizganti masė. Iš tokios masės daromi morengai. Išimame iš orkaitės jau iškepusį tortuką, Šokoladinė masė neturi visai sukepti ir sukietėti, viduriuke turi išlikti skystas šokoladas. Todėl neperkepkit! Ant viršaus, konditerinio švirkšto pagalba, išrašom ornamentus. Aš, kaip matote paveikslėlyje, pasirinkau groteles. Kad būtų gražiau, galima truputi pridegint viršų. Aš tai darau specialia dujine lempa, kuri yra naudojama konditerijoje. Jūs galite pastatyti desertą po salamanderiu, ar pašauti kelioms sekundėms į orkaitę su griliu iš viršaus. Užkepa labai greitai, nesudeginkite.
Iš vyšnių ir cukraus verdame padažiuką. Nugaravus skysčiui ir padažui tirštėjant, nuimame nuo ugnies. Atvėsęs padažiukas dar daugiau sutirštės, todėl nekaitinkime per ilgai.  Prieš baigiant virti, supilame trauktinę „Trejos devynerios“, dar 5 minutes paverdame ir galime nuimti nuo ugnies.
Dedame į lėkštės viduriuką karstą tortuką, aplink palaistom vyšnių padažu. Kad būtų gražiau, į raudoną vyšnių padažą įspauskite baltos masės, kurią naudojote tortuko dekoracijai. Kaip matote paveikslėlyje.
Nuostabus desertas, šaltais žiemos vakarais, su karšta kakava ar kava su pienu. 

Rekomendacijos:
Nenurodžiau kelioms porcijoms ruošiama kapota tešla ir šokoladinė masė, nes tai priklausys nuo jūsų pasirinktos formelės dydžio.
Neperkepkit tortuko, kai pašausite į orkaitę antrą kartą, nes priešingu atveju sukeps šokoladinė masė.
Nusipirkite maskarponės sūrio, jo švelnus ir gaivus skonis labiausiai tiks šiam desertui.
Jei mėgstate vanilinius ledus, jie puikiai tiks prie šio deserto.
Jeigu liko kapotos tešlos, užsišaldykite ją kitam kartui.
Nepanaudota vyšnių padažą, galite laikyti šaldytuve gana ilgai.

Kopijuoti ir platinti, draudžiama!:)  

5 komentarai:

  1. Žiūriu žiūriu ir toks nuodėmingas desertas atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. ...tai si savaitgali isbandyk:)!...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visi desertai nuostabūs.Smagu lankytis tose kulinarinėse svetainėse,kurias turi susikūre profesionalai virėjai,kulinarai.Tad sekmės jums Danai ir lauksiu naujų jusu šedevrų.Mėgstu paprastus, genialius patiekalus,desertus,O ne tuos vadinamus,,roberto receptus,,:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skaniai atrodo, skanu ir yra, kepiau :). Mes juos suvalgėm tik iškepusius. Vidus liko toks kremo konsistencijos,lyg padažas..
    Danai o ar galima būtų tokį desertą išsikepti iš anksto, ta prasme valgyti dvi dienas :). Ar bananai nejuoduos. O gal ir atšildyti galėčiau?
    Ačiū už atsakymą, Jūs talentas !

    AtsakytiPanaikinti