...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. kovo 30 d., penktadienis

Aviena su troškintomis pupelėmis, žaliųjų pipirų padažu, bei balzamiko acte virtais svogūnais


Avienos kepsniukai (vienai porcijai)
Avienos nugarinė su kauliuku, 170-230 g
Alyvuogių aliejus kepimui, 20-30 g
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys, lauro lapeliai, kvepiantys pipirai, šviežias rozmarinas, šviežia kalendra

Marinatui (vienai porcijai)
Česnako, 1 skiltelė
Svogūnų, 0,25 vnt
Alyvuogių aliejaus, 1 v.š
Konjakas, 1 v.š
Penkių rūšių pipirų mišinys, druska, lauro lapai, kvepiantys pipirai, džiovintas  mairūnas, džiovintas bazilikas, džiovintas raudonėlis

Troškintos pupelės (vienai porcijai)
Mėlynieji svogūnai, 10-15 g
Česnakas, 1 skiltelė
Raudonoji paprika, 15-20 g
Konservuotos arba virtos pupelės, 60-80 g
Balzamiko actas, 1 v.š
Pomidorų pasta, 0,5 v.š
Sultinio, 1-3 v.š
Alyvuogių aliejus, penkių rūšių pipirai, druska, šviežia petražolė

Svogūnai balzamiko sirupe (vienai porcijai)
Mėlynieji svogūnai, 0,25 vnt
Balzamiko actas, 50g
Medaus, 0,5 a.š
Alyvuogių aliejus, 1v.š
Padažas (vienai porcijai)
“Demi glass” padažas 30-50 g
Grietinėlė, 50 g
Konjakas, 30 g
Žalieji marinuoti pipirai, 0,5 a.š
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys

Kiti produktai
Vyšniniai pomidorai, 3 vnt
Šviežio rozmarino, trys šakelės

Aviena
Avienos nugarinę pamarinuojam iš vakaro, geriau prieš dieną, arba dvi. Susipjaustome nugarinę, maždaug 3-4 cm storio kepsniukais. Pašlakstome alyvuogių aliejumi bei konjaku, sudedame kapotą česnaką, pjaustytą svogūną, pabarstome išvardintais prieskoniais, labai lengvai pasūdome, gerai permaišome, uždengiame maistine plėvele, laikome šaldytuve. Išsimarinavusią avieną, apkepame iš visų pusių labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Apkepinėjant, į keptuvę įmeskite lauro lapelį, šviežio rozmarino šakelę. Apkepę, dedame į kepimo skardą, pabarstome penkių rūšių pipirų mišiniu, padruskiname. Pašlakstome aliejumi iš keptuvės kurioje kepė.
Pašauname į orkaitę, 120C maždaug 10-15 minučių. Laikas priklauso nuo jūsų orkaitės ir kokią avieną jūs mėgstate. Dar laikas priklauso, ar avieną ką tik išėmėte iš šaldytuvo, ar kurį laiką palaikėte kambario temperaturoje.  Man skaniausia yra “mediumas”, 55-60 C mėsos viduje. Todėl kepant tokius kepsnius, verta būtų turėti specialų termometrą “adatą”, kurios pagalba galime matuoti temperaturą, kepsnių viduje.  Patarymas: prieš kepant, kepsniukus išimkite iš šaldytuvo jau prieš kokias 3-4 valandas. Mažesnis skirtumas bus temperatūrų, pradedant kepti.

Pupelės
Smukiai sukapojame česnaką, kvadratėliais supjaustome svogūną, bei raudoną papriką. Kepame alyvuogių aliejuje, kol svogūnai taps minkšti. Dedame pomidorų pastą, įpilame balzamiko acto ir sultinio. Pamaišydami kaitiname dar porą minučių. Turi būti padažo konsistencija. Dedame konservuotas arba pačių išvirtas pupeles. Dar pakaitiname apie minutę, suberiame kapotą petražolę, paskaniname pipirais, druska. Pupelės paruoštos!  
Virti svogūnai
Svogūnus nulupame, supjaustome skiltelėmis, maždaug 1 cm storio. Prieš verdant, lengvai apkepame alyvuogių aliejuje. Sudedame į puodą, užpilame balzamiko actu, kad tik apsemtų, įdedame medaus. Užvirus, primažiname karštį iki minimumo. Taip verdame kol actas nugaruos, gausis “kisieliaus” konsistencija. Nes atvesus, nugarintas balzamiko actas dar daugiau sutirštės. Taip išvirtus svogūnus, galima gan ilgai laikyti šaldytuve.
Padažas
Šiuo atveju “Demi glass” padažą panaudosime kaip bazini padažą kitam padažui išvirti. Užverdame padažiuką. Supilame grietinėlę, sudedame marinuotus žaliuosius pipirus su skysčiu, kuriame jie marinavosi. Ant mažos ugnies kaitiname, kol gausime idealią padažo konsistenciją. Supilame konjaką ir dar kartą nugariname iki padažo konsistencijos. Pasūdome ir papipiriname. Apie "Demi glass" padažą daugiau informacijos rasite padažų skyriuje.
Kita 
Vyšninius pomidorus nuplauname, persmeigiame šviežio rozmarino šakelėmis ir apkepame alyvuogių aliejuje, kol prades luptis odelė.
Serviruojame
Į lėkštės viduriuką, konditerinio žiedo pagalba sudedame troškintas pupeles. Ant viršaus gražiai sukryžiuojame keptą, sultingą avieną. Aplink pašlakstome padažu ir balzamike virtais svogūnais. Kaip aš sakau: svogūnu uogienė. :) Išdėliojame keptus pomidorus su rozmarino šakelėmis.

Rekomendacijos
Nesudžiovinkite ir neperkepkite avienos! Jei verdant svogūnus, nugaravus actui, skanausite, o svogūnai bus kieti, ne visiškai tobulo skonio - įpilkite 50 ml raudono vyno ir dar pavirkite. Naudokite tik šviežiai maltus pipirus! Gaminkite su meile!

Kopijuoti ir platinti draudžiama :) ! 

1 komentaras: