...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. gegužės 21 d., antradienis

Vynuoginės sraigės (snails)


Sraigės (maždaug 5 porcijos)
Sraigės, 40-50 vnt
Manų kruopos, 2 kg
Džiovintas bazilikas, mairūnas, raudonėlis
Virimui:
Vanduo, 2,5-3,5 l
Lauro lapeliai, 5 vnt
Džiovintas česnakas, 2-3 v.š
Kvepiantys pipirai, 5-7 vnt
Svogūnas, 1 vnt
Juodųjų serbentų lapai, 10-15 vnt
Druska, penkių rūšių pipirai
Padažas:
Svogūnų laiškai, 1 didelis pundelis
Sviestas, 200 g
Česnakas, 1 galvutė
Citrina, 1 vnt
Pomidoras, 1 vnt
Ančiuviai, 5-7 vnt
Druska, penkių rūšių pipirai

Šiam gurmaniškam patiekaliukui pagaminti reik daug laiko. Tačiau tikrai vertas to. Daug įvairių gaminimo variantų aprašyta. Šis variantas yra mano firminis. Išbandytas ir įvertintas.

Sraigės. Gyvas sraiges sudedame į didelę dėžę, įberiame manų kruopų, džiovintų prieskonių, sandariai uždengiame ir paliekame vienai parai. Po paros įšimame sraiges, šepetėliu nuvalome, išvalome dėžę ir vėl sraiges sudedame atgal, įberiame vėl kruopų, džiovintų prieskonių, uždarome. Taip darome mažiausiai tris, keturias paras. Sraigių žarnynui išsivalius, tik tada galime jas pradėti gaminti. Po trijų, keturių parų išimame sraiges, gerai nuplauname šaltu vandeniu. Puode užverdame vandenį, pasūdome, sudedame prieskonius. Į verdantį vandenį, po vieną, sumetame sraiges. Sraigės žūsta iš karto, taip verdami ir vėžiai. Verdame ant vidutinio karščio 40-60 minučių. Pastoviai nugraibome atsiradusias putas. Išvyrusias sraiges įšimame ir labai gerai perplauname šaltu vandeniu. Plono iešmelio ar krapštuko pagalba sraiges ištraukiame iš kiauto, nužnybame galinę žarnelę. Paliekame tik "raumenuką". Dar kartą gerai perplauname šaltu vandeniu. 
Padažas. Ant vidutinio karščio puode ištirpiname sviestą, sudedame ančiuvius. Maišydami kaitiname, kol ištirps ančiuviai. Sudedame smulkintus svogūnų laiškus, česnakus, pomidorą ir citrinos tarkuotą žievelę. Kepame maždaug 3 minutes, sudedame sraiges ir jų kiautus, įspaudžiame citrinos sulčių, pasūdome, nuskaniname šviežiai maltais pipirais. Kepame dar maždaug 5 minutes. 
Serviruojame. Karštas, sultingas sraiges sudedame į pašildytą didelę lėkštę, pabarstome šviežiu baziliku ar kita žaluma. Patiekiame su šviežiu prancūžišku bagetu. 
Rekomendacijos. Vienur rašo, kad sraiges kruopose ar miltuose reikia laikyti iki 10 parų, aš
manau tiek nereikia. Jei dėžėje daugiau neatsiranda "juodulių", sraigės yra išsivaliusios. Naudokite manų kruopas, jos lengviau nusiplauna nuo kiautų. Vienur rašo, kad prieš verdant reikia palaikyti druskoje. Aš manau, kad tai nebūtina, tuo labiau nereikia jų kankinti. Vienur rašo, kad virti reikia trumpiau, tačiau mano nuomone, verdant ne trumpiau 40-60 minučių jos įgauna gerą konsistenciją, buna minkštos ir pasišalina gleivės. Virtas sraiges gerai perplaukite šaltu vandeniu. Neužmirškite juodųjų serbentų lapų, jie priduos nuostabų skonį. Sraigių "namelius" sudėkite kepti kartu su sraigėmis, gražiau atrodis, įdomiau valgyti. Gaminkite gamtoje su meile ir gera nuotaika.
   
  
Kopijuoti ir platinti draudžiama!

6 komentarai:

  1. Oha...nusprendžiau jog esu DIDELĖ bailė aš :/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip gražu! Sraigės tikrai labai skanios, gaila, kad dauguma žmonių skeptiškai į jas žiūri....
    Kai leidom knygą http://bulviukose.lt/2012/05/30/knyga-%E2%80%9Cpatiekalai-is-sraigiu%E2%80%9D/, konsultavomės su sraigių augintojais. Jie mus apšvietė, kad sraigių žarnynas pilnai išsivalo per 24 valandas, todėl nėra prasmės jų tiek ilgai laikyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As laikau sraiges, kol jau neatsiranda nereikalingu "juoduliuku". Buna 2 ar 3 paros. Manau taip geriausia suprasti, kada laikas jau gaminti:)

      Panaikinti
    2. Butinai reiks knyga pavartyti...

      Panaikinti
  3. O aš perku jau išvalytas, o tada jau gaminu su česnakiniu padažu ar su raudonu vynu, o kartais su grietinėlę:) Tik Lietuvoje nesusiruošiu paieškoti tiekėjų, kurie mažomis porcijomis tiektų. Nes parduotuvėse nė karto nemačiau, o pati rinkti negaliu prisiversti:) O Tavo patiekaliuką išbandysiu būtinai:)

    AtsakytiPanaikinti