...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. balandžio 1 d., pirmadienis

Tobulos, sočios bulvių salotos (potatoes salad)


 Šios salotėlės naudojamos ne tik kaip salotos, bet ir kaip garnyras. Labai skanu su dešrelėmis ir kepsniais, keptais ant gryliaus, tinka prie baltos žuvies.
Salotos ( 4-5 porcijoms)
Bulvės, 5 vnt (vidutinio dydžio)
 Šalto rūkymo šoninė, 80-100 g
Svogūnai, 40-50 g
Porai, 40 g
Marinuoti agurkai, 40-50 g
Kapersai, 10 g
Obuoliai, 50-55 g
Putpelės kiaušiniai, 5 vnt
Fetos sūris, 15-30g
Krapai, svogūnų laiškai, citrina, baltieji pipirai, alyvuogių aliejus kepimui

Naminis majonezas (8-10 porcijoms)
Kiaušiniai (tryniai), 2 vnt
  Citrinos sultys, 7-10 g
Balto vyno actas, 7-10 g
Alyvuogių aliejus, 200-250 g
Grūdėtosios garstyčios, 30 g (1 v.š)
Druska, baltieji pipirai, cukrus



 
 Naminis majonezas. Į indą dedame du kiaušinių trynius, šaukštą garstyčių, supilame citrinos sultis
ir actą. Gerai išplakame konditerine šluotele. Labai plona srovele pilame aliejų ir intensyviai toliau plakame. Gauname tirštą masę, majonezą. Belieka nuskaninti druska, cukrumi ir šviežiai maltais pipirais. 


                                                      Salotos. Išverdame neskustas, 
                                                      gerai nuplautas bulvytes.      
Atvėsiname, nulupame ir supjaustome iki 5mm storio griežinėliais. Šoninę, svogūnus, nuluptus obuolius supjaustome maždaug 1 cm dydžio kvadratėliais. Marinuotus agurkus griežinėliais. Supjaustytus obuolius sudededame į parūgštintą citrina vandenį, kad nepajuoduotų. Porus nuplauname ir supjaustome griežinėliais. Šalto  rūkymo šoninę apkepsime atskirai. Ją kepame,  kol įgaus gražią, tamsią auksinę spalvą. 

Iškepusį "beconą" sudedame į sietelį, kad nuvarvėtų riebalai.  Svogūnus, porus apkepame alyvuogių aliejuje maždaug 1-2 minutes, tik tol, kol dings svogūnų aštrumas. Sudedame obuolių gabalėlius ir dar minutę maišydami pakaitiname. Nuimame nuo viryklės ir atvėsiname.
Į indą viena eile išdėliojame bulvių griežinėlius, apliejame, aptepame
pagamintu majonezu, pabarstome keptomis daržovėmis, obuoliais, agurkų grėžinėliais, smulkintais kapersais, bei kepta šonine. Vėl dedame eilę bulvių griežinėlių, vėl patepame majonezu ir apibarstome likusiais produktais, uždengiame ir paliekame marinuotis. Geriausiai tai pasigaminti iš vakaro. Išsimarinavusias salotas gerai, atsargiai permaišome, įberiame smulkintų svogūnų laiškų, bei krapų.
Serviruojame. Salotas sudedame į gražų indą, ant viršaus išdėliojame virtus putpelių kiaušinius, fetos sūrio gabalėlius. Puošiame žaluma. 


Rekomendacijos. Virti imkite nedideles bulves, taip mažiau tikimybės, kad jos subirės. Jei naudosite šviežias bulvytes, jų galite net nelupti. Jokiais būdais neperkepkite svogūnų ir porų, kad nesigautų košė. Obuolius naudokite rūgščius. Butinai nuvarvinkite riebalus nuo kepto "becono". Smulkiai supjaustykite kapersus, tolygiau pasiskirstys skonis. Sūrį galite pamarinuoti, šiuo atveju jis aplietas "Pesto" padažu. Vietoj majonezo galite naudoti kitą užpilą. Pavyzdžiui karštą vištienos sultinį, paskanintą alyvuogių aliejumi ir actu. Gaminant majonezą, naudokite švelnaus skonio aliejų, nekartų. Aliejus gali būti ne tik alyvuogių. Skanus majonezas gaunasi iš rapsų aliejaus, garstyčių. Galite sumaišyti kelių skonių aliejus.  Nuostabios salotos į gamtą. Prie ant laužo keptų sultingų kepsnių, dešrelių, žuvies. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Kopijuoti ir platinti draudžiama!
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą