...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. balandžio 14 d., sekmadienis

Paukštienos šaltiena su marinuotais agurkėliai, grybų salotomis, špinatų ir burokėlių žėle ( poultry jelly with marinated cucumbers, mushrooms, lettuce, spinach and beetroot jelly)

Paukštienos sultinys ( 2 l )
Vištienos kulšelės, 1,7-2 kg
Salierų šaknis, 170-200 g
Morkos, 200 g
Svogūnai, 200 g
Porai, 100-150 g
Česnakas, 1 galvutė
Obuolių sultys, 200-300 ml
Vanduo, kad apsemtų
Lauro lapeliai, juodieji ir raudonieji pipirai žirneliais, anyžiaus žvaigždutės, kvepiantys pipirai, šviežias rozmarinas, čili, druska

Šaltiena ( maždaug 10-15 porcijų)
Paukštienos sultinys, 0,6 l
Mėsa nuo išvirtų vištienos kulšelių
Morkos iš virto sultinio
Kurkuma, 1 žiupsnelis
Kalmarų rašalas, 1 v.š
Petražolė, želatinas

Burokėlių žėlė (maždaug 10-15 porcijoms)
Burokėlių sultys,  500 ml
Raudono vyno actas, 3-5 v.š
Druska, juodieji pipirai, lauro lapai, kvepiantys pipirai, gvazdikėliai, želatinas

Špinatų žėlė (maždaug 10-15 porcijoms)
Vištienos sultinio, 200 ml
Špinatai , 100-120 g
Želatinas

Grybų salotėlės (vienai porcijai)
Baravykai, 1 didelis arba konservuotų, arba šaldytų, 60-70 g
Citrinos sultys, alyvuogių aliejus, druska, šviežiai malti baltieji pipirai  

Marinuoti agurkėliai (vienai porcijai)
Marinuoti agurkai, 1 nedidelis  
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Krapai

Kiti produktai (vienai porcijai)
Vytintos juodos alyvuogės, 1 a.š 
Majonezas su krienais, 1 v.š
Žaluma puošimui  


Sultinys. Į puodą sudedame nuplautą vištieną, suberiame prieskonius, supilame obuolių sultis ir šaltą vandenį. Dedame virti. Verdame ant mažo karščio, kad vos kunkuliuotų maždaug tris valandas. Nugraibome atsiradusias putas. Nuskaniname druska. Išvirusį sultinuką nusunkiame per sietą ir dar kartą per specialią medžiagą ar kavos filtrą. Gauname maždaug 2 litrus skaidraus sultinuko. Dar kartą užverdame, nuskaniname šviežiai maltais pipirais, druska, įberiame žiupsnelį kurkumos. Atvėsiname. 
Šaltiena. Imame 500-600 ml atvėsusio sultinio, suberiame želatiną, leidžiame išbrinkti. Skirtingos rūšies želatino, reikia skirtingo kiekio. Geriau žiūrėti kas parašyta ant pakelio. Išbrinkus, sultinuką kaitiname, kol želatinas ištirps. Virti nereikia.

Išvirusią vištieną atskiriame nuo kauliukų, nuimame odelę ir smulkiai supjaustome. Smulkiai kubeliais supjaustome virtas morkytes. Užpilame 500 ml paruošto sultinuko, įberiame kapotos petražolės, permaišome. O 100 ml sultinuko nudažome kalmarų rašalu. Tai duoda ne tik spalvą, bet ir skonį. Formeles ištepame aliejumi ir supilstome sluoksniais, kaip matote paveikslėlyje. Dedame į šaldytuvą sustingti. Taip, kaip formelės buvo išteptos aliejumi, šaltiena iš jų išsiima lengvai. 

Burokėlių želė. Užverdame šviežiai įspaustas burokėlių sultis. Nugraibome atsiradusias putas. Nuskaniname druska, šviežiai maltais pipirais, raudono vyno actu. Paverdame maždaug 5-10 minučių ir perkošiame per kavos filtrą. Atvėsiname. Į atvėsintas sultis suberiame želatiną, paliekame išbringti. Dedame kaisti ant viryklės, kol ištirps želatinas. Fomelę išklojame maistine plėvele ir supilame pravėsusias burokėlių sultis 1cm storio sluoksniu. Dedame į šaldytuvą sustingti. Sustingusią burokėlių želę supjaustome gražiais kūbeliais. 

Špinatų želė. Imame 200 ml, "užtaisyto" želatinu vištienos sultinio. Sudedame šviežius, apvirtus  arba atšildytus, šaldytus špinatus. Gerai pertriname blenderiu iki vientisos masės, pertriname per sietelį. Gautą tyrę, 0,5 cm storio sluoksniu, supilame į formelę išklotą maistine plėvele. Dedame į šaldytuvą sustingti. Iš sustingusios želės, konditerinio žiedo pagalba, išspaudžiame apskritimus. 
Grybų salotėlės. Baravykus supjaustome mažais kubeliais ir apkepame gerai įkaitintoje keptuvėje, alyvuogių aliejuje. Nuskaniname druska, šviežiai maltais pipirais, citrinos sultimis. 
Agurkėliai. Nuo marinuotų agurkėlių nulupame odelę ir supjaustome gražiais, mažais kūbeliais. Pabarstome smulkiai kapotais krapais, pašlakstome alyvuogių alieju, permaišome.
Serviruojame. Į gražią lėkštę dedame vištienos drebučius, aplink gražiai išdėliojame burokėlių, špinatų želes, bei grybų ir agurkėlių salotėles. Pabarstome vytintomis, smulkintomis alyvuogėmis, puošiame žaluma. Neužmirškime atskirai pateikti majonezo su krienais. Majonezas ir tarkuoti krienai sumaišomi lygiomis dalimis. 

Rekomendacijos. Karštas sultinys turi būti intensyvaus skonio, nes vėstant jo skonis švelnėja. Jei karštas jis buvo truputį per sūrus, tai atvėsęs bus pats tas. Prieš pilant paruoštą sultinį į formeles, pagaminkite kontrolinį indelį, leiskite sustingti ir pažiūrėti ar tikrai užtenka želatino. Kad virimo procesas prasidėtų lėčiau aš vištieną užpilu šaltu vandeniu su ledukais. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Kopijuoti ir platinti draudžiama !
          

4 komentarai:

  1. Man patiko daržovių žele...išbandysiu su špinatais. Kaip Tavo nuomone...vos pašildyti špinatus, susmulkinti, o tada želatino... Kaip profesionalas pasakyk, prašau, mano fantazija teisinga?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei švieži špinatai, juos apvirti ir sutrinti blenderiu užpylus sultinio. Jei šaldyti, juos atšilditi ir sutrinti blenderiu užpylus sultinio. Sultinys jau turi būti su želatina.

      Panaikinti
  2. Kur Jus dirbate? Turetumet 2 naujus klientus...

    AtsakytiPanaikinti