...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Lašišos vyniotinis su citrinine žėle ir plakta grietinėle (salmon roll with lemon jelly and whipped cream)


Lašišos vyniotinis (5-6 porcijoms)
Šviežia lašiša, 250 g
Rūkyta lašiša, 75 g
Grietinėlė (35%), 250 ml
Kiaušiniai, 1,5-2 vnt
"Nori" lakštai (jūros dumbliai), 6 vnt
Baltieji pipirai 

Citrininė žėlė (160-170 g)
Šviežios citrinų sultys, 150-170 ml
Cukrus, 40-60g
Želatinas, kurkuma

Plakta grietinėlė (5-6 porcijom)
Grietinėlė 35%, 100 ml
Citrinos sultys, 1-2 v.š
Druska, cukrus

Citrinos cedra (5-6 porcijom)
Nutarkuota citrinos žievelė, nuo 1 citrinos
Vanduo, 100 ml
Cukrus, 3-4 v.š 

Kiti produktai (vienai porcijai)
Sezamo sėklos, 1 a.š 
Salotų lapeliai, 15-30 g
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Šviežias bazilikas

Išbandytas ir gurmanų įvertintas patiekaliukas!


Vyniotinis. Visus išvardintus produktus, išskyrus "Nori" , sudedame į dubenį, pabarstome šviežiai maltais pipirais ir gerai pertriname blenderiu iki vientysos masės. Sūdyti nereikia, nes rūkyta lašiša užtektinai sūri. Ant maistinės plėvelės dedame jūros dumblių lakštus, ant jų sutrintą
žuvies masę, išlyginame ir standžiai suviniojame į maistinę plėvelę, galus stipriai užrišame. 
Iš recepte nurodyto produktų kiekio turi gautis trys rulonėliai. Paruoštus rulonėlius verdame garuose, maždaug 30 minučių.
Atvėsiname, nuimame plėvelę ir supjautome ritinėliais iki 1 cm   storio.



Žėlė. Iš citrinų įspaudžiame šviežias sultis, įberiame žiupsnelį kurkumos, sudedame cukrų ir užverdame. Kaitiname maždaug minutę, dvi. Perkošiame per kavos filtrą ir vėl statome ant viryklės užvirti. Įpilame ištirpinto želatino. Želatino kiekis priklauso nuo jo rūšies. Reikalui esant nuskaniname cukrumi. Turi būti malonus rūgščiai, saldus skonis. Paruoštą skystį supilame į formą, išklotą maistine plėvele. Turi gautis iki 7-8 mm storio žėlė. Statome į šaldytuvą sustingti. Sustingusią žėlę išimame ant pjaustymo lentelės ir konditerinio žiedo pagalba išspaudžiame apskritimus.
Plakta grietinėlė. Riebią grietinėlę išplakame iki standžios konsistencijos. Nuskaniname šviežiai spaustom citrinos sultimis, cukrumi, žiupsneliu druskos. Sudedame į konditerinį švirkštą arba maišelį su specialiu antgalių, "rožytėm" išspausti. 
Cedra. Nuo nuplautų citrinų, specialaus įrankio pagalba, nutarkuojame žievelę. Iš vandens ir cukraus išverdame tirštą sirupą, sudedame citrinos cedrą ir dar 10-15 minučių pakaitiname ant mažo karščio.



Serviruojame. Ant gražios lėkštės, viduriuke dedame salotų lapelius. Pašlakstome alyvuogių aliejumi. Aplink išdėliojame lašišos ritinėlius, žėlės apskritimus, įspaudžiame plaktos grietinėlės "rožytes". Pabarstome skrudintu sezamu, puošiame karamelizuota citrinos cedra, šviežio baziliko lapeliais. Pabaigoje aplašiname citrininiu sirupu, kuriame virė cedra. 
Taip pat galime pagaminti, vieno kasnio, mažas užkandėles (canape). Taip, kaip matote paveikslėlyje. 

 Rekomendacijos. Nepervirkite, neperkaitinkite garuose vyniotinių. Želatino imkite tiek, kiek nurodyta instrukcijoje, ant pakelio. Žėlė turi būti užtektinai saldi.    

Kopijuoti ir platinti draudžiama!

5 komentarai:

  1. Labai gražu, ir tikiu kad skanu. Mėginsiu pasidaryti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. ...jo, sitas patiekaliukas tikrai vertas demesio:)!...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žaviuosi:) Tikrai gaminsiu, žinau, kad nebus tokie tobuli, bet pabandyti verta?:)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kiaušiniai žali ar virti?

    AtsakytiPanaikinti