...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Keturių skonių antytė su spanguolėmis, ananasais, burokėliais, obuoliais bei duonos čipsais (four flavors of duck with cranberry, pineapple, beets, apples and bread chips)


Antienos krūtinėlė (skonis pirmas)
Anties krūtinėlė, 1 vnt
Kedro arba graikiški riešutai, 1v.š
Mėta, 15-20 lapelių
Marinatas:
Mėlynas svogūnas, 15-20 g (ketvirtis svogūno)
Česnakas, 1-3 skiltelės
Šviežias čili, 2-3 griežinėliai
Alyvuogių aliejus, 3 v.š
Anyžiaus žvaigždutės, 1-2 vnt
Lauro lapas, 1 vnt
Šviežias rozmarinas, 1 šakelė
Šviežias čiobrelis, 2-3 šakelės
Druska
 Antienos krūtinėlė (skonis antras) 
Anties krūtinėlė, 1 vnt
Marinatas:
Sojos padažas, 3-5 v.š
Medus, 1 a.š
Šviežias čili, 2-3 griežinėliai
Česnakas, 1-2 skiltelės
Anyžiaus žvaigždutės, 3 vnt
Šviežias rozmarinas, 1 šakelė
Šviežias čiobrelis, 1-2 šakelės
Alyvuogių aliejus, 1-3 v.š
Imbieras (sultys), 1 v.š
Druska
Anties šlaunelė (skonis pirmas)
Anties šlaunelė, 1 vnt
Antiena (įdarui), 50 g
Baravykai (įdarui) , 50-60 g
Sojos padažas (įdarui) , 0,5 v.š
Grietinėlė (įdarui) , 20 g
Želatinas (ištirpintas), 1-2 v.š
Alyvuogių aliejus (kepimui), 1 v.š
Druska, penkių rūšių pipirai, "Nori" (jūros dumbliai)
 Anties šlaunelė (skonis antras)
Anties šlaunelė, 1 vnt
Antiena (įdarui), 50 g
Anties kepenėlės (įdarui), 1 vnt
Želatinas (ištirpintas), 1-2 v.š
Sojos padažas (įdarui), 0,5 v.š
Alyvuogių aliejus (kepimui), 1 v.š 
Šviežias čiobrelis, druska, penkių rūšių pipirai, "Nori" (jūros dumbliai)
Burokėliai  (dvigubas kiekis)
Burokėliai, 100 g  
Rudas cukrus, 1 v.š
Raudonas vynas, 50 ml
Raudono vyno actas, 2 v.š
Cinamono lazdelės, 1-2 vnt
Anyžiaus žvaigždutės, 1-2 vnt
Alyvuogių aliejus, 2-3 v.š
Šviežias čili, 2-3 griežinėliai
Šviežias čiobrelis, 1 pundelis
Druska
Ananasai  (dvigubas kiekis)
Ananasas, 120 g
Apelsinų sultys, 100 ml
Cukrus, 1 v.š
Šviežias čili, 2-3 griežinėliai
Avyžiaus žvaigždutės, 3 vnt
Alyvuogių aliejus, 1-2 v.š
Apelsino žievelė, kurkuma
Karamelizuoti obuoliukai (dvigubas kiekis)
Obuolys, 80-100 g
Alyvuogių aliejus, 1-2 v.š
Cukrus, 2 v.š
Raudonas vynas, 50-70 ml
Cinamono lazdelės, 2-3 vnt
Trintos spanguolės (dvigubas kiekis)
Spanguolės, 150 g
Medus, 50-60 g
Virtos spanguolės (dvigubas kiekis)
Spanguolės, 150 g
Cukrus, 50 g
Cinamono lazdelė, 1 vnt
Anyžiaus žvaigždutė, 1 vnt
Duonos paplotėliai
Balta duona, 3-5 riekutės
Juoda duona, 3-5 riekutės
Alyvuogių aliejus, 1-3 v.š
Sezamo sėklos, 1-2 v.š
Šviežias rozmarinas

Nuostabi užkandėlė, šventiniam stalui (maždaug penkiems asmenims)

Naudosime "cielą" antį. Išpjauname dvi krūtinėles ir dvi šlauneles. Nuo anties "karkaso", aštriu peiliuku nupjauname, nuskutame pasilikusią mėsytę. Ji bus reikalinga įdarui gaminti.  
Anties krūtinėlės. Iš išvardintų produktų, pasigaminame du skirtingus marinatus. Aštriu peiliu, kvadratėliais įpjauname krūtinėlių odeles. Vieną krūtinėlę įdedame į vieną marinatą, kitą krūtinėlę į kitą. Uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą marinuotis. Marinuojame per naktį, maždaug 12 valandų. 
Nuo išsimarinavusių krūtinėlių gerai nuvalome marinatą. Apkepame iš abiejų pusių gerai įkaitintoje keptuvėje. Apkeptas dedame ant kepimo skardos ir dedame į orkaitę kaisti. Temperatūra orkaitėje turi būti ne aukštesnė kaip 78-82 C. Kaitiname tol, kol temperatūra antienos viduje pakyla iki 68 C. Tai gali užtrukti gana ne trumpai. Temperatūrai kontroliuoti antienos viduje reiks termometro "adata".  Iškepusias, dar šiltas krūtinėles standžiai susukame į maistinę plėvelę. Tokiu būdu gausime gražesnes formas. Prieš susukant, ant krūtinėlės, kuri buvo marinuota su svogūnais ir česnaku, ant odelės pusės tolygiai užberiame smulkintų riešutų ir smulkintos mėtos mišinuku. Susuktas atvėsiname.

Šlaunelės. Iš šlaunelių gražiai įšimame kauliukus. Stengiamės nepažeisti odelės. Pabarstome druska, bei šviežiai maltais pipirais. Pasigaminame įdarą. Likusią, nupjautą antienos mėsytę sudedame į blenderį, pašlakstome sojos padažu, supilame grietinėlę, pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais ir sutriname į vientisą masę. Supilame ištirpintą želatiną (2-3v.š) ir gerai išmaišome. Pagamintą masę padaliname į dvi dalis. Į vieną dalį įdedame kūbeliais supjaustytus ir apkeptus baravykus. Į kitą kūbeliais supjaustytas ir apkeptas anties kepenėles. Belieka įdaryti šlauneles. Šlaunelių vidų gausiai pašlakstome likusia ištirpinta želatina. Į viena ir į antrą šlaunelę sudedame po pusę kiekvienos paruoštos skirtingos masės. Likusiomis abiejomis skirtingomis masėmis ištepame "nori" lapelius ir susukame į ritinėlius. Ritinėlius sukišame į jau pusiau įdarytas šlauneles. Standžiai "sutrombuojame", įdarą uždengiame antienos odele ir kiekvieną šlaunelę atskirai susukame į maistinę plėvelę ir standžiai surišame šniuru. Kaitinsime kaip ir krūtinėles, orkaitėje, ne aukštesniame kaip 82 C karštyje, kol šlaunelių viduje temperatūra pakils iki 70 C. Iškeptas krūtinėles ir šlauneles atvėsiname. Atvėsintas supjaustysime labai plonais, maždaug 2 mm storio griežinėliais. 

Pikantiški burokėliai. Nuluptus burokėlius supjaustome labai smulkiais kūbeliais. Lengvai apkepame alyvuogių aliejuje. Suberiame rudą cukrų, sudedame prieskonius, supilame raudoną vyną. Troškiname ant mažo karščio, kol burokėliai suminkštės. Jei vynas nugaruos o burokėliai dar bus kieti, įpilame truputį vandens ir toliau kaitiname. Jiems suminkštėjus, įpilame raudono vyno acto. Dar pakaitiname, kol nugaruos actas. Skystis turi praktiškai visas išgaruoti, turi gautis džemo konsistencija. Reikalui esant dar nuskaniname druska, cukrumi. Atvėsiname.
 
Ananasas. Šviežią, nuluptą ananasą supjaustome mažais kūbeliais. Lengvai apkepame alyvuogių aliejuje. Supilame šviežias apelsino sultis, sudedame prieskonius, suderiame cukrų ir tarkuotą apelsinų žievelę. Kaitiname ant mažo karščio kol, gausime uogienės konsistenciją. 
Karamelizuoti obuoliukai. Obuolius nulupame ir supjaustome mažais kūbeliais. Į keptuvę įpilame truputį alyvuogių aliejaus, suberiame cukrų, Kaitiname ant vidutinio karščio, kol išsilydis cukrus ir gausime šviesiai rudos spalvos karamelę. Sudedame pjaustytus obuolius, cinamono lazdeles, permaišome, supilame raudoną vyną ir kaitiname maišydami ant didžiausio karščio, kol išgaruos vynas, gausime uogienės konsistenciją.
Trintos spanguolės. Šviežias spanguoles su medumi pertriname blenderiu ir perkošiame per sietą.

 
Virtos spanguolės. Į puodą sudedame šviežias spanguoles, sudedame prieskonius, suberiame cukrų. Įpilame truputį vandens. Kaitiname ant mažo karščio, kol uogos sukris, nugaruos skystis ir gausime uogienės konsistenciją.




Duonos paplotėliai. Iš juodos ir baltos duonos riekučių, konditerinio žiedo pagalba, įšspaudžiame apskritimus. Patepame alyvuogių aliejumi. Baltos duonos apskritimus pabarstome sezamo sėklomis o juodos šviežio rozmarino lapeliais. Skrudiname elektrinėje "vaflinėje". Skrudindami, viršutinį vaflinės dangtelį stipriai prispaudžiame, kad sezamas ir rozmarinas gerai "priliptų" prie duonos paplotėlių. Šiltus paplotėlius patiekiame prie antienos.


Serviruojame. Serviruojame ant didesnio padėklo taip, kad viskas tilptų. Šiuo atveju panaudojome akmens plokštę. Išdėliojame gražiai, labai plonai supjautytą antieną, aplink ar šalia išdėliojame indelius su skirtingais padažiukais ir "priedais". Neužmirškime šiltų duonos paplotėlių.

  
Rekomendacijos. Turėkite kantrybės kepant antieną orkaitėje. Perkaitinta antiena bus sausa, nebus ružavos spalvos. Išdarinėjant antį, stenkitės, kad prie šlaunelių liktų kuo daugiau odelės, kad užtektų uždengti įdarui. Neužmirškite želatino, kitaip gražiai nesupjaustysite šlaunelių, jos birės. Duonos paplotėlius serviruokite šviežiai skrudintus. Iškeptas šlauneles dedant atvėsti, galite paslėgti. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Kopijuoti ir platinti draudžiama!

11 komentarų:

  1. Nu atrodo tai nerealiai skaniai!
    Nezinau kodel, bet asmeniskai labai bijau gaminti/dirbti su antimi. Kazkaip drasos truksta.... bet siuos ruosimo budus studijuosiu ir galbut pasistengsiu sventems ismeginti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šauniai čia viskas atrodo. O kai atvėsta krūtinėlė plonai lengvai pjaustosi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip, ypač su specialia pjaustymo "mašina"...:)

      Panaikinti
    2. Ok, tokia masina turiu. Jau zingsnis i prieki :)

      Panaikinti
  3. Sveikas sugrįžęs!Kaip atostogos?

    Nerealus patiekalas, Danai.. O iš kitokios paukštienos tiktų gaminti?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui:). Tai tik atostogėlės trumpos buvo:). O taip, galima, tik žemos temperatūros jau netiks. Garnyrus manau taip pat, kai kuriuos reiktų pakeisti:).

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ragavau vištos krūtinėlę ruoštą žemoje temperatūroje. Visai neblogai, tik ji pati be kvapė buvo ir oda nevalgoma visai. O garnyrai smagiai papildė, nes buvo trintas moliūgas ir rūgštokas padažiukas, tik dabar nepamenu koks tiksliai. Tačiau, jeigu tai ekonominis variantas, manau galima vištieną imti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vistos serga salmonelioze. Todel ju mesa paruosta zemesneje nei 80C temperaturoje yra pavojinga naudoti maistui. "Mediumas" negali buti vistienoje. Cia daugiau info: http://www.lzinios.lt/Grozis-ir-sveikata/Puszalis-maistas-prisaukia-salmonelioze
      Ikaitinkite orkaite iki 120C karscio ir kaitinkite vistiena kol temperatura jos viduje,pakils iki 81-82C. O jei vistiena pries tai marinuosite naturaliame jogurte, manau tikrai bus sultinga ir minksta.

      Panaikinti
  6. O kaip tada su "Tartaru", retai kur būna su putpelės kiaušiniais, dažniausiai įlietas normalus trinys?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prieš naudojant, vištos kiaušiniai turi buti nuplaunami spec. tirpale. Visada išlieka rizika. Aš "savame" restorane nerizikuoju:), nes pasekmės buna tragiškos:)

      Panaikinti