...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. spalio 11 d., ketvirtadienis

Obuolių pyragaitis su karamele ir vaniliniais ledais (apple cake with caramel and vanilla ice cream)

 Karamelizuoti obuoliai (vienai porcijai)
Obuoliai (kieti, tokie kaip "antaniniai"), 0,5 vnt (90-100 g)
Cukrus, 1-2 v.š
Sviestas, 0,5 v.š
Kremas ( keturios porcijos)
Pienas, 150 ml
Grietinėlė, 150 ml
Kiaušinių tryniai, 5 vnt
Cukrus, 50-60 g
Vanilės lazdelė, 0,5 vnt
"Calvadosas", 4 v.š
Kiti produktai (vienai porcijai)
"Kapota" tešla, 60 g 
Graikiški riešutai, 15-20 g
Vaniliniai ledai, 1 kamuoliukas
Cukraus pudra, mėta, maltas cinamonas, cinamono lazdelės


Obuoliai. Obuolius nulupame ir supjaustome skiltelėmis. Į keptuvę dedame sviestą, beriame cukrų. Kaitiname ant vidutinio karščio kol cukrus virs karamele. Sudedame obuolių skilteles, daug maišome ir kepame apie 1- 2 minutes, kol skiltelės pasidengs karamele. 
Kremas. Užverdame grietinėlę kartu su pienu. Dedame ant verdančio vandens vonelės, įmetame pusę vanilės lazdelės. Kiaušinių trynius su cukrumi išplakame iki purumo. Intensyviai šluotele maišome pieną su grietinėle ir plona srovele pilame išplaktus kiaušinius su cukrumi. Plakame, kaitiname iki kol gausime tiršto padažo (kaip grietinės) konsistenciją. Supilame "Calvadosą", dar apie 5 minutes kaitiname. Nuimame nuo viryklės. 
Graikiški riešutai. Išlūkštentus riešutus, maišydami kepame keptuvėje, kol nuo jų pradės luptis odelė. Iš keptuvės sudedame ant švaraus rankšluoščio, uždengiame kitu rankšluostuku ir prispaudę triname rankomis, kad nuo riešutų nusiluptų odelė. Taip apdirbtus riešutukus perrenkame. Mums tinka tik tie riešutukai, kurie pilnai nusilupė. Pasmulkiname peiliu.

Surenkame ir serviruojame. Geležinę formelę (10 cm skersmens) išklojame "kapota" tešla. Dugna subadome šakute. Kepame orkaitėje, prie 180 C karščio, maždaug 5-7 minutes. Iškepus, išimame iš orkaitės ir formelės. Į tešlos formelės vidų dedame kremą, ant viršaus gražiai išdedame karamelizuotas obuolių skilteles, pašlakstome karamele. Vėl dedame  penkiom minutėm į orkaitę kepti. Išimame iš orkaitės, pyragaičio kraštelius gausiai apibarstome keptais riešutų trupinėliais, pabarstome cukraus pudra. Serviruojame lėkštėje, kurią papuošėm cinamonu bei pudra. Belieka ant viršaus uždėti vanilinių ledų kamuoliuka, mėtos lapelių. Kol neištirpo ledai, greitai skanaujame:). 


Rekomendacijos. Tinka rudeniniai, kieti obuoliai. Neperkaitinkite karamelės, kad nebūtų kartu. Vietoj graikiškų riešutų skanu ir migdolai. Pyragaitis gan šiltas, todėl ledus dėkite prieš pat serviravimą. Jei gaminsite daugiau porcijų, ledų kamuoliukus pasigaminkite iš anksto ir laikykite šaldiklyje, taip greitai juos galėsite išdėlioti ant karštų pyragaičių. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Kopijuoti ir platinti draudžiama!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą