...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. rugsėjo 21 d., penktadienis

Lašiša su ryžiais, "kalmarų rašalu", špinatais bei šafrano padažu (salmon with rice, squid ink, spinach and saffron sauce)

Žuvytė (vienai porcijai)
Lašiša, 170 g
Alyvuogių aliejus, 1 a.š
Cukrus, druska, baltieji pipirai
Juodieji ryžiai (vienai porcijai)
Ryžiai, 30-40 g
Kalmarų rašalas, 0,25 a.š
Sviestas, 20 g
Tarkuotas "Parmezano" sūris, 1 a.š
Druska
Špinatai (vienai porcijai)
Apvirti špinatai, 60-70 g
Mėlinieji svogūnai, 20 g
Česnakas, 1 skiltelė
Raudona paprika, 10 g
Alyvuogių aliejus, 1-2 v.š
Druska, penkių rūšių pipirai, cukrus
Kiti produktai (vienai porcijai)
Vyšniniai pomidorai, 1 vnt
Tarkuotas "Parmezano" sūris, 1 v.š
Šviežias bazilikas, 1-2 lapeliai
Balzamiko acto sirupas, 1 šlakelis
Šafrano padažas (vienai porcijai)
Balto vyno padažas, 2-3 v.š
Baltas vynas, 50 ml
Šafranas, 1 žiupsnelis

Įdomus ir nuostabus patiekaliukas !


Žuvytė. Gražų lašišos gabalėlį (170 g), pabarstome druska, cukrumi, šviežiai maltais baltaisiais pipirais, pašlakstome alyvuogių aliejumi, susukame į ritinėlį ir suviniojame į maistinę plėvelę, nebijančią karščio. Dedame į puodą, skirtą virti ant garų. Garuose kaitiname maždaug 12-15 minučių. 
Ryžiai. Ryžius išverdame pasūdytame vandenyje, nusunkiame. Įdedame kalmarų rašalo, gerai išmaišome, ryžiai bus juodi. Spalva, aromatas ir skonis, viskas viename. Prieš serviruojant, ryžius pašildome, įdedame šalto sviestuko gabalėlį, įberiame smulkiai tarkuoto "Parmezano" ir gerai išmaišome. 
Špinatai. Jei naudosime šviežius špinatus, juos apverdame pasūdytame vandenyje, maždaug 1-2 minutes ir iškart atvėsiname, sudėdami į šaltą vandenį. Jei naudosime šaldytus, juos atsišildome. Vienu ar kitu atveju, gerai nusunkiame, nuspaudžiame vandenį.
Alyvuogių aliejuje apkepame smulkiai supjaustytus svogūnus, papriką ir smulkintą česnaką. Sudedame špinatus, nuskaniname druska, cukrumi, šviežiai maltais pipirais. Maišydami kaitiname apie 3 minutes. 
Padažas. Užverdame baltą vyną, suberiame šafraną. Kaitiname ant mažo karščio, kol vynas nugaruos maždaug 70%. Vyną supilame į verdantį balto vyno padažą. Minutę kaitiname. Taip, kaip balto vyno padažas yra nuskanintas, daugiau kokių tai priekonių dėti nereikia. Nebent druskos, cukraus ir pipirų. 
Serviruojame. Pašildytoje lėkštėje, dviejų konditerinių žiedų pagalba, apskritimais sudedame karštus ryžius ir špinatus. Šalia lašišos ritinėlį. Pilame geltoną šafrano padažą. Puošiame alyvuogių aliejuje apkeptais vyšniniais pomidoriukais, bei "Parmazano" šiaudeliais, sumaišytais su smulkintais baziliko lapeliais. Pašlakstome balzamiko sirupu.



Rekomendacijos. Nepadauginkite kalmarų rašalo. Neperkaitinkite špinatų, kad neprarastų spalvos. Neužmirškite sviestuko į ryžius. Žuvytę naudokite ne šaldytą. Jei neturite specialaus puodo, lašišos ritinėlius virkite vandenyje. Vanduo neturi visai užvirti, turi būti maždaug 91 C karščio. Gaminkite su meile ir gera nuotaika. 
Apie kalmarų rašalą. Kalmarai medžiodami ar gindamiesi natūralioje aplinkoje, paleidžia skystį, panašų į rašalą ir taip suklaidina priešą. Kulinarijoje šis rašalas naudojamos suteikti spalvai, skaninti padažams ir t.t. Yra jūros skonio ir sodriai juodos spalvos.
Apie šafraną. Šafranas yra brangiausias pasaulyje prieskonis. Jis gaunamas iš daržinių krokų purkų (Crocus sativus). Čia rasite informacijos internete: 
(Jei nuorada neatsidaro, ja nukopijuokite ir į google)

 Kopijuoti ir platinti draudžiama !

2 komentarai:

  1. Na pripazinsiu, kaip ir daugelis cia matytu receptu sis, taip pat atrodo ispudingai. Man idomu tik kur Lt rasti kalmaru rasalo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ...LT manau reiktų paieškoti didžiuosiuose prekybos centruose. Jei keliaujate, tokiose šalyse kaip Ispanija, Italija..., ten nusipirkti galima be jokių problemų. Jei nusiperkate 0,5 ml stiklainį, jo užtenka labai, labai ilgam...

      Panaikinti