...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. rugsėjo 22 d., šeštadienis

Keptas starkis su perlinių kruopų "Rizotto", traškiais burokėliais (fried pike perch with pearl barley "Risotto" and crispy beets)

Žuvytė (vienai porcijai)
Starkis, 170 g
Sviestas kepimui, 20-30 g
Druska, baltieji pipirai, krapai, lauro lapeliai, česnakas
"Rizotto" (dviem porcijom)
Perlinės kruopos, 80 g
Mėlinas svogūnas, 25 g
Česnakas, 1-2 skiltelės
Baltas vynas, 70 ml
Vištienos sultinys, 0,5-0,7 l
Sūris"Parmezanas", 25-30 g
Marinuoti agurkėliai, 20 g
Sviestas, 20 g
Alyvuogių aliejus, 1-2 v.š
Cukrus, druska, baltieji pipirai, šviežias bazilikas, petražolės
Kiti produktai (vienai porcijai)
Burokėliai, 50-70 g
Aliejus virimui

Sulietuvintas "Rizotto" variantas, su perlinėmis kruopomis :). Niekuo neblogesnis už tikrą, Itališką, pagamintą iš ryžių. 


Žuvytė. Gerai įkaitiname keptuvę. Įpilame alyvuogių aliejaus, įdedame pora lauro lapelių, česnako skiltelių iš kart dedame starkio gabalėlius odele į apačią. Pabarstome druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais. Keptuvėje žuvies gabalėlius prispaudžiame lopetėle, nes kitaip žuvytė išsiries ir keps tik jos krašteliai. Kepame, kol odelė įgaus gražią, auksinę spalvą. Apverčiame, nuimame nuo karščio. Pabarstome  dar kartą druskyte, baltaisiais pipirais, smulkintais krapais, uždedame sviestuko gabalėlius ir dedame po salamanderiu arba į orkaitę, maždaug 3-5 minutėm, priklauso nuo žuvytės storio.
"Rizotto". Gerai perplauname perlines kruopas ir užpilame verdančiu vandeniu. Paliekame per naktį bringti. Alyvuogių aliejuje apkepame smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Sudedame nusunktas ir nusausintas, išbrinkintas kruopas. Minutę, dvi apkepame. Supilame baltą vyną. Kaitiname, kol vynas beveik išgaruos. Sudedame kūbeliais pjaustytus marinuotus agurkėlius. Įpilame karšto vištienos sultinio, kad apsemtų kruopas. Maišydami verdame. Kai sultinuką kruopos beveik sugers, vėl įpilame, kad apsemtų. Taip kartojame, verdame, kol kruopos taps minkštos. Baigiant virti, turime gauti košės konsistenciją. Nuimame nuo viryklės, įdedame šalto sviestuko gabalėlį, tarkuoto "Parmezano" sūrio, smulkiai plaustytų baziliko lapelių. Gerai išmaišome ir išplakame. 
Traškūs burokėliai. Nulupame ir plonomis juostelėmis sutarkuojame burokėlį. Verdame aliejuje 120 C karštyje. Kai verdant aliejus nebekunkuliuoja, reiškia, kad iš burokėlių drėgmė išgaravusi ir jie išvyrę. Juos išimame ir išdedame ant popierinės servetėlės, kad sugertų riebalus.
Serviruojame. Pašiltintoje, gilioje lėkštėje, dedame karštą perlinių kruopų "Rizotto". Ant viršaus starkio gabalėlius ir traškius burokėlių "šiaudelius".


Rekomendacijos. Šį nuostabų patiekaliuką galite dar daugiau "sulietuvinti". Vietoj balto vyno įpilti lietuviško obuolių vyno, vietoj itališko "Parmezano" naudoti brandintą "Džiugo" sūrį, vietoj marinuotų agurkėlių imti raugintus. Gaminant "Rizotto", nepadauginkite vištienos sultinuko, geriau pilkite dažniau, bet po truputį. Pastoviai maišykite. Neperkepkite žuvytės, kad netaptų "sausa". Kaip aš sakau: iškepusios žuvies kepti nebereikia. Verdant burokėlių šiaudelius, aliejaus temperatūra turi būti neaukštesnė kaip 120 C, kitaip sudegs. Gaminkite su meile ir gera nuotaika! 



4 komentarai:

  1. Žuvį tiesiog dievinu! Bet mane labiau nei žuvis sugundė burokėliai :))) Tik norėjau paklausti burokėliams jokios druskos/prieskonių nereikia?
    Na ir lietuviškas rizotto labai patiko :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba diena, Helena.
    Labai malonu, kad užsukate į svečius:). Taip verdant burokėlius aliejuje, išgaruoja visa dregmė, gauname koncentruotą skonį. Aš neberiu druskos, nei pipirų. Bet jei jūs mėgstate sūriau, kodėl nepabandžius :).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip čia neužsuksi...kas rytą užsuku...jūsų vaizdai labai pakelia nuotaiką :))) Ačiū už atsakymą!

      Panaikinti
    2. Visada prašom. Labai malonu tai skaityti!:)

      Panaikinti