...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. rugsėjo 30 d., sekmadienis

Kiaušiniai su dviem tryniais (eggs with two yolks)

Kiaušiniai su dviem tryniais
Paskutiniu laiku vis dažniau galima nusipirkti dvitrynių kiaušinių. Jų pasitaiko ne vienas kitas, bet visame padėkle tik dvitryniai kiaušiniai. Aišku iškart klausiame kodėl taip, ar tai normalu?! Gal tai GMO ar chemijos, naudojamos auginant kultūras pašarams, išdaigos? Peržiūrėjau daug straipsnių keliomis kalbomis ir sužinojau, kad tikrai labai daug pašarų naudojama su genetiškai modifikuotais organizmais. Kad Lietuvoje tai sudaro net 40% pagamintų pašarų. Kad pašarams naudojamos kultūros, kurios buvo puškiamos herbicidu „Roundapu“, ypač pašarams importuojamiems į Lietuvą. Tačiau niekur neradau informacijos, kad tai kaip nors lemtų, masišką dvitrynių kiaušinių atsiradimą.



Šiai dienai, belieka patikėti šia informacija:
Kiaušiniai su dvejais tryniais - tai dvejos, tuo pačiu metu subrendusios ląstelės. Jos vienu metu kartu praeina pro reprodukcinę sistemą  ir yra apsuptos vieno baltymo ir apvalkalo. Tokius kiaušinius deda jaunos vištos, maždaug vienų metų, pirmomis dėjimo sąvaitėmis, pas kurias dauginimosi ciklas nėra visai susiformaves. Anksčiau tokie kiaušiniai buvo laikomi nestandartiniais ir jie buvo naudojami tik kiaušinių miltų gaminimui. Dabar tokių kaiušinių galima nusipirkti. Jie yra atrenkami, jie yra daug didesni, sunkesni maždaug ant 55-60%, aišku ir brangesni. 
Kai kuriais tyrimais yra nustatyta, kad tai yra tarp vištų paveldima. Dvitryniai kiaušiniai praktiškai sudaro tik 0,6-1% surenkamų kiaušinių. Tokios vištos laikomos labai produktyviomis. 
Iš tokių kiaušinių viščiukai neišsirita. Darome išvadas, kad dvitryniai kiaušiniai yra normalus reiškinys.
Rekomendacijos. Kuo daugiau domiesi, kuo daugiau sužinai, tuo mažiau maisto produktų nori pirkti prekybos centruose. Susiraskite patikimus ūkininkus, žmones gyvenančius kaimuose iš kurių tikrai galima nusipirkti ekologiškos produkcijos. Tada tikrai žinosite ir būsite ramūs, kad jūs ir jūsų šeima valgo švarų maistą. Tuo labiau paremsite tuos žmones, pirkdami produktus iš jų. Ir manau tikrai nesvarbu, kad litu, kitu pas juos brangiau. 

Maitinkimės sveikai ir protingai!  

Čia rasite daugiau informacijos iš Lietuvos paukštynų: http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/dvitryniu-vi-tu-kiau-iniu-baubas-445692/psl-5#axzz27wn6bSP0
(jei nuorada neatsidaro, nukopijuokite ir į google)

2 komentarai:

  1. Dėl dvitrynių - sakoma, kad tai gali būti paveldima (dėl per "gero" gyvenimo vištoms ovuliacija vyksta anksčiau laiko, tai paaiškintų paukštynuose laikomų vištų kiaušinių anomalijas), taip pat tai gali būti būdinga vištoms nepakirtptais sparnais arba tiesiog kurių laikymo sąlygos nėra patogios: vištoms susitrenkus ar atsitrenkus, trūkstant kalcio ar pnš.("kaimo" vištoms)

    AtsakytiPanaikinti