Kodėl būtent Uralo koldūnai (pelmieni)? Ogi buvo laikas, kai teko gana ilgai ten "frontą" laikyti. Tačiau atėjo paskutinės dienelės, kai teko atsisveikinti su atšiauriu Uralu.
Restoranas, virtuvė, suburtas geras kolektyvas. Sakau, dabar jūs pagaminkite, koki nors įdomų, bet būtent jūsų krašto patiekalą, tokį, kokį jūsų tėvai gamino, seneliai. Sakau, reprezentuosiu aš jį Lietuvoje. Tačiau nieko gero neįvyko, sako "pielmieniai". Klausiu, o kokie jie bus? Sako sulipdysime, išvirsime ir su grietine labai skanu. Na sakau jau ne. Jei jau nieko įdomaus pas jus nėra, tai aš jums padarysiu "pielmienius", užsirasykite ir prisiminkite:). Taip gymė šie "pielmieniai", Uralo koldūnai :)
Koldūnų įdaras ( maždaug 250 vnt, po 20 g)
Jautiena,
900 g
Kiauliena,
900 g
Svogūnai,
400 g
Česnakas,
20 g ( 5 skiltelės)
Lauro
lapai, 3 vnt
Kvepiantys
pipirai, 5 vnt
Grietinėlė,
200 g
Druska,
20-30 g
Petražolė,
20 g
Penkių rūšių pipirai
Pagal šį receptą, gaunasi tikrai nepriekaištingo skonio koldūnai.
Pagal šį receptą, gaunasi tikrai nepriekaištingo skonio koldūnai.
Jautieną ir kiaulieną permalame tris kartus. Mėsa turi būti geros kokybės, be sausgyslių ir kremzlių. Paskutinį kartą malant sudedame svogūną, česnaką, pipirus, lauro lapus ir permalame kartu su mėsa. Supilame grietinėlę, sudedame smulkiai kapotą petražolę, pasūdome. Labai gerai permaišome, "išpurianame" faršą. Uždengiame maistine plėvele, ir laikome šaldytuve apie 30 minučių. Dar kartą gerai permaišome. Būtinai padarome "bandomąjį" koldūną ir išverdame, kad įsitikinti, jog druskos ir prieskonių įdare užtektinai. Gaminame koldūnus ir dedame ant padėklo iškloto maistine plėvele. Padėkliukus dedame į šaldiklį. Koldūnams sušalus, juos sudedame į maišelius ir sandariai užrišame, taip jie nesutrūkinės. Verdame pasūdytame vandenyje. Koldūnai iškilo į paviršių, dar 2-3 minutės ir galima serviruoti.
Tešla koldūnams (ne vienai porcijai)
Kiaušinis,
1-2 vnt
Miltai, 1 kg
Šiltas vanduo
Šiltas vanduo
Druska
Į gilų dubenį suberiame miltus. Truputį pasūdome. Viduryje padarome duobutę, įmušame kiaušinius. Po truputį pilame šiltą vandenį ir maišome. Vandens pilame tiek, kol tešlą galėsime minkyti rankomis. Tešlą išimame iš dubenio ant stalo, barstome miltais ir labai gerai išminkome tol, kol nebelips prie rankų. Sudedame į indą, pridengiame maistine plėvele ir laikome šaldytuve, maždaug 1-2 valandas. Paruoštą tešlą padaliname į mažesnius gabalėlius ir labai plonai ant stalo iškočiojame. Kuo ploniau iškočiosime, tuo skanesni bus koldūnai. Kad neliptų prie kočėlo ir stalo, barstome miltais.
Į gilų dubenį suberiame miltus. Truputį pasūdome. Viduryje padarome duobutę, įmušame kiaušinius. Po truputį pilame šiltą vandenį ir maišome. Vandens pilame tiek, kol tešlą galėsime minkyti rankomis. Tešlą išimame iš dubenio ant stalo, barstome miltais ir labai gerai išminkome tol, kol nebelips prie rankų. Sudedame į indą, pridengiame maistine plėvele ir laikome šaldytuve, maždaug 1-2 valandas. Paruoštą tešlą padaliname į mažesnius gabalėlius ir labai plonai ant stalo iškočiojame. Kuo ploniau iškočiosime, tuo skanesni bus koldūnai. Kad neliptų prie kočėlo ir stalo, barstome miltais.
Vienam koldūnui pagaminti reikia, 10 g paruošto faršo ir 10 g tešlos
(1)
Vištienos sultinyje su daržovėmis (vienai porcijai)
Koldūnai, 11-15 vnt
Sultinys su daržovėmis (vienai porcijai)
Morkos,
15 g
Pievagrybiai,
15 g
Salierų
stiebai, 10 g
Svogūnas,
20 g
Česnakas,
1 skiltelė
Vištienos
sultinys, 300 g
Sviestas, 1 v.š
Sviestas, 1 v.š
Lauro
lapai, kvepiantys pipirai, šviežias čiobrelis, petražolė, penkių rūšių
pipirai
Rekomendacijos. Koldūnus išvirkite atskirai, priešingu atveju, sultinukas nebus skaidrus. Sultinys turi būti "stiprus", užtektinai nugarintas, nuostabaus skonio. Kas mėgstate, galite įpilti šlakelį acto ar įdėti šaukštą grietinės.
(2)
Užkepti sūriais (vienai porcijai)
Užkepti sūriais (vienai porcijai)
Koldūnai, 11-15 vnt
Padažas su sūriais (vienai porcijai)
Padažas su sūriais (vienai porcijai)
Svogūnas, 70-80 g
Česnakas, 1 skiltelė
Baltas vynas, 80 g
Vištienos sultinys,
250 g
Grietinėlė, 130 g
Sūris "Brie", 50 g
Tarkuotas sūris
"Parmezanas", 3 v.š
Sūris "Feta", 30 g
Sviestas, 1 v.š
Balzamiko acto
sirupas, 1 a.š
Druska, penkių rūšių
pipirai, lauro lapai, šviežias čiobrelis, petražolė
Rekomendacijos. Padažą nugarinkite iki padažo konsistencijos. Vietoje balto vyno, galite naudoti šampaną.
(3)
Su troškintais raugintais kopūstais (vienai porcijai)
Su troškintais raugintais kopūstais (vienai porcijai)
Koldūnai, 9-12 vnt
Troškinti kopūstai (vienai porcijai)
Troškinti kopūstai (vienai porcijai)
Rauginti kopūstai,
100-110 g
Svogūnai, 50 g
Morkos, 25 g
Spanguolės, 10-12 g
Sviestas, 1-2 v.š
Rūkyta šoninė (bekonas), 30-40 g
Vištienos sultinys,
250 g
Tarkuota citrinos
odelė, 0,5 a.š
Krapai, mėlynieji
svogūnai, lauro lapai, kvepiantys pipirai, penkių rūšių pipirai, kmynai, šviežias čiobrelis, petražolė
Gaminame. Svogūnus supjaustome šiaudeliais. Sutarkuojame morkas. Mažais kvadratėliais supjaustome šalto rūkymo šoninę (bekoną). Viską apkepame sviestuke, puode platesniu dugnu. Sudedame nusunktus raugintus kopūstus, suberiame spanguoles. Dar maždaug 10 minučių apkepinėjame. Supilame vištienos sultinį, suberiame prieskonius, lauro lapelius, kvepiančius pipirus, šviežiai maltus pipirus, kmynus. Užvirus, primažiname karštį iki minimumo, uždengiame ir troškiname kol skystis praktiškai visas išgaruos, kopūstai bus minkšti. Nuskaniname druska, bei tarkuota citrinos žievele. Atskirai išverdame koldūnus.
Serviruojame. Į gilią lėkštę išdedame karštus, troškintus kopūstus, ant viršaus gražiai išdėliojame koldūnus, išdedame traškius šonines kvadratėlius, šviežiai pjaustytą mėlynąjį svogūną, pabarstome šviežio čiobrelio lapeliais, kapota petražole, gražiname krapų šakelėmis.
Rekomendacijos. Troškinant kopūstus, retkarčiais pamaišykite, kad nepridegtų. Išsitroškinę kopūstai, turi būti užtektinai minkšti. Jei esate lietuviai, tai tikrai žinote kaip atrodo troškinti rauginti kopūstai :). Jei kopūstai raugiant buvo gan stambiai supjaustyti , tai prieš dedant į puodą, pasmulkinkite.
(4)
Su troškintais grybais (vienai porcijai)
Su troškintais grybais (vienai porcijai)
Koldūnai, 9-12 vnt
Grybai (vienai porcijai)
Grybai (vienai porcijai)
Kelmutės, 70 g
Baravykai, 100 g
Pievagrybiai, 50 g
Svogūnas, 60 g
Česnakas, 1 skiltelė
Sviestas, 2 v.š
Grietinėlė, 100 g
Baltas vynas, 100 g
Vištienos sultinys,
250 g
Šalto rūkymo šoninė (bekonas), 20 g
Salotos "Rukola",
10-20 g
Sūris "Parmezanas", 20 g
Šviežias čiobrelis, šviežias rozmarinas, lauro lapai, kvepiantys pipirai, penkių rūšių pipirai,
džiovintas bazilikas, druska, petražolė, balzamiko acto sirupas
Rekomendacijos. Nuostabu, jei naudosite šviežius grybus. Tinka konservuoti savo sultyse. Iš bėdos imkite šaldytus. Šaldytos, neapvirtos, neapkeptos voveruškos būna karčios, todėl jų nepatarčiau naudoti. Jei norite dar intensivesnio grybų skonio, į padažą įberkite džiovintų baravykų miltelių.
(5)
Su troškinta paprika ir vytintais pomidorais
Su troškinta paprika ir vytintais pomidorais
Koldūnai, 15 vnt
Troškintos paprikos (vienai porcijai)
Troškintos paprikos (vienai porcijai)
Paprika, 70 g
Žalios alyvuogės, 3 vnt
Juodos alyvuogės,
3 vnt
Vytinti pomidorai,
25 g
Mėlynieji svogūnai,
35 g
Česnakas, 1 skiltelė
Sviestas, 4 v.š
Baltas vynas, 100 g
Vytintas kumpis
"Parma", 30 g
Vištienos sultinys,
250 g
Salotos "Rukola",
15-20 g
Petražolė, šviežias
čiobrelis, šviežias bazilikas, šviežias rozmarinas, lauro lapai, balzamiko
acto sirupas
Serviruojame. Gilioje lėkštėje pilame tirštą padažą, gražiai išdedame koldūnus, pašlakstome balzamiko sirupu.
Rekomendacijos. Šviežias prieskonines žoleles į padažą dedame tik prieš serviravimą. Supilus vyna, sultinį, kaitiname ant didžiausio karščio, kad skystis greitai išgaruotų.
Gaminkite su meile ir gera nuotaika!
K Kopijuoti ir platinti draudžiama !
K Kopijuoti ir platinti draudžiama !
Labai džiaugiuosi atradusi jūsų blog'ą... sakykite, o kokia mėsa (kumpis, išpjova) labiausiai tiktų koldūnams? Ar mėsa turi būti riebi? Dėkui,
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiMalonu.
AtsakytiPanaikintiMano nuomone:
Labiausiai tinka kiaulienos sprandine. Jei malsite kumpi ar mente, idekite 50-100g svieziu lasinuku.