...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. gegužės 16 d., trečiadienis

Jautienos nugarinė su vyne troškintais burokėliais, bei burokėlių sultyse virtomis bulvėmis



Troškinti burokėliai (vienai porcijai)
Burokėliai, 100-120 g
Jautienos sultinys, 200 g
Mėlynieji svogūnai, 1 vnt (40g)
Alyvuogių aliejus, 1-2 v.š
Česnakas, 1 skiltelė
Medus, 1 a.š
Raudonas vynas, 100 g
Balzamiko actas, 3 v.š
Anyžiaus žvaigždutės, lauro lapai, gvazdikėliai, kvepiantys pipirai, druska, čiobrelis, penkių rūšių pipirai

Jautiena (vienai porcijai)
Jautienos nugarinė, 170-200 g
Sviestas, 1-2 v.š
Česnakinis sviestas, 30 g
Druska, penkių rūšių pipirai

Bulvių skiltelės (vienai porcijai)
Bulvės, 1 vid.dydžio
Burokėlių sultys, 100 g
Citrina, 0,25 vnt
Sviestas, 1 v.š
Druska

Padažas (vienai porcijai)
Raudonas vynas, 50 g
Sultys nuo troškintų burokėlių, 5 v.š (50 g)

Kiti produktai
Šviežias čiobrelis, šviežias čili, šviežias rozmarinas

Taip pagaminti burokėliai, nuostabūs!


Burokėliai.  Mažo dydžio burokėlius nulupame ir supjaustome skiltelėmis. Dideli, peraugę netinka. Mėlynuosius svogūnus supjaustome šiaudelias. Smulkiai sukapojame česnaką. Viską sudedame į puodą, įpilame alyvuogių  aliejaus. Ant vidutinio karščio, pamaišydami, kepame maždaug 5 minutes. Sudedame medų, dar minutę karamelizuojame. Supilame raudoną vyną, jautienos sultinį, balzamiko actą, sudedame prieskonius, pasūdome. Primažiname karštį iki minimumo ir troškiname kol burokėliai bus užtektinai minkšti. Skystis troškinimo pabaigoje, turi buti nugaravęs 70%. Ištroškintus burokėlius tose sultyse ir laikome, jų neišiminėjame. Jie marinuosis ir bus tik skanesni. 
Jautiena. Gerai "išmasažuojame" jautienos nugarinės kepsniuką (ne mažiau 2 cm storio). Pabarstome druska ir šviežiai maltais pipirais. Apkepame gerai įkaitintoje keptuvėje, skaidrintame sviestuke iš abiejų pusių, po minutę kiekvieną pusę. Labiausiai tinka špižynės keptuvės. Apkepus, uždedame gabalėlį česnakinio sviesto ir dar 2-3 minutes kepame orkaitėje, prie 180C karščio. Mėsytė turi lykti "mediumas".
Bulvės. Nuskustas bulves užpilame burokėlių sultimis ir vandeniu, proporcijomis 50% - 50%. Ispaudžiame citrinos sulčių. Jos verdant neleis bulvėms subirėti. Pasūdome ir verdame kol išvirs. Išvirtas buvytes supjaustome skiltelėmis ir apkepame sviestuke. 
Padažas. Padažas gaminamas kartu šildant troškintus burokėlius prieš serviruojant. Į keptuvę ar mažą puodą sudedame troškintus burokėlius su sultimis, kuriose jie marinavosi. Vienai porcijai užtenka 5-7 skiltelių ir 5 valgomų šaukštų sulčių. Įpilame raudono vyno ir kaitiname kol burokėlių skiltelės bus karštos, skystis nugaravęs iki padažo konsistencijos. Nuimame nuo viryklės, įdedame kubelį šalto sviesto, išmaišome, sviestukas ištirpo, padažas ir skiltelės paruoštos serviruoti. 
Serviruojame. Dedame sultingą jautienos nugarinės kepsniuką, jį pašlakstome sviestuku iš keptuvės, kurioje jis kepė. Išdedame karštus burokėlius ir bulvių skilteles. Pilame padažiuką, skaniname šviežio rozmarino ir čiobrelio lapeliais. Jei mėgstate aštriai, neužmirškite šviežio čili pipiriuko.  


Rekomendacijos.  Jautieną pirkite tikrai įsitikinę, kad ji kokybiška. Kelis kartus pirkau lietuviškos jautienos nugarinę, o ją paruošus, ji nesukramtoma, "guminė". Neperkepkite mėsytės. Nėra baisiau sudžiūvusios jautienos. Jei troškinant burokėlius, skystis nugaruos o jie dar bus kieti, įpilkite virinto vandens ir troškinkite toliau. Troškinimo laikas priklauso ir nuo jų rūšies. Gaminkite su meile!

Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !

Čia rasite gan įdomios informacijos apie sultis, taip pat ir burokėlių sultis:
http://edieta.mama.lt/sveika_mityba/s793/kuo-pavojingos-svieziai-spaustos-sultys
http://www.iveikliga.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=29
  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą