...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. kovo 27 d., antradienis

Tigrinės krevetės su žaliaisiais šparagais, traškiomis morkomis ir vytintais pomidorais

Krevetės (vienai porcijai) 
Tigrinės krevetės, 9 vnt (šaldytos)
Svogūnas, 30g
Baltas vynas, 50g
Česnakinis sviestas, 20-30g
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys
Marinatas
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Česnakas, 1 skiltelė
Šviežias rozmarinas, kvepiantys pipirai, lauro lapeliai
Vytinti pomidorai (vienai porcijai)
Gerai prisirpęs pomidoras, 1vnt
Česnako, 1 skiltelė
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys, džiovintas bazilikas
Kiti produktai (vienai porcijai)
Morkos, 80 g
Miltai, 1v.š (paniruoti morkoms)
Aliejus virimui, 200 – 500g
Žalieji šparagai, 3vnt
Sviestas kepimui, 1v.š
“Pipirinės” salotos, 3-5 g (papuošimui)
Citrina, 0,25 vnt
Rudas cukrus, 1a.š (karamelizuoti citrinai)
Balzamiko sirupas, 1 a.š
Rūkyta šoninė, 1 juostelė, 10-15 g
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys
Krevetės 
Atsišildome tigrines krevetes. Iš vakaro išimame iš šaldiklio, per naktį laikome šaldytuve. Išlukštename ir marinuojame. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome smulkiai kapotu česnaku, lauro lapelis, kvepiantys pipirai, šviežio rozmarino šakelė. Gerai išmaišome, uždengiame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve valandai marinuotis (galima iš vakaro). Keptuvėje apkepame smulkiai pjaustytus svogūnus, kol gražiai paruduos (svietuke). Sudedame marinuotas krevetes, pabarstome druska, pipirais, kepame kol krevetės pradės raudonuoti. Pilame balta vyną, maišome, vyną nugariname daugiau nei pusę. Dedame česnakinio sviesto gabalėli. Dar truputį pakaitiname, sviestukas ištirpo, gavosi padažo konsistencija, krevetės paruoštos.

Vytinti pomidorai   
Vytintus pomidorus geriau pasiruoškime iš vakaro. Nuplautus pomidorus, padaliname į 8 dalis (trikampėlius). Pabarstome druska, pipirais, džiovintu baziliku, smulkiai kapotu česnaku. Gražiai išdėliojame ant kepimo skardos. Pašauname į orkaitę, nustatome 80-120c temperatūrą, orkaitės dureles paliekame 10cm atviras, kad cirkuliuotų oras. Džioviname kol pomidorai susitrauks kažkur 50%. Paruoštus pomidorus, galima užpilti alyvuogių aliejumi ir laikyti šaldytuve. Aš juos labai mėgstu, todėl jų per kartą pasiruošiu visam menesiui, prie įvairių patiekalų 
Traškios morkos  
Nuskustą morką supjaustome ilgais, plonais, suktais šiaudeliais. Tam aš naudoju specialų įrenginį. Jei jo neturite, morką sutarkuokite per tarką. Bet reikia, kad gautųsi ilgi, per visą morkos ilgį šiaudeliai. Apvoliojame miltuose, ir verdame aliejuje, kol pradės gražiai ruduoti ir bus traškios. Nesudeginkite, todėl žiūrėkite, kad neperkaistų aliejus. Iškeptas išdedame ant servetėlės, padruskiname. Paliekame džiūti.
Šparagai
Šviežių šparagų kotelius, nuskutame skustuku. Į verdantį vandenį įberiame druskos, cukraus, sudedame šparagus. Verdame maždaug iki 5 minučių, priklausomai nuo šparagu storio. Išimame iš verdančio vandens ir iškart dedame į šaltą vandenį su ledukais, kad greitai atvestų. Išimame iš vandens, išdedame ant servetėlių ar švaraus rankšluosčio. Nusausiname. Prieš serviruojant, pašildome keptuveje su sviestuku.

Karamelizuota citrina
Citriną supjaustome skiltelėmis. Į keptuvę įberiame truputį rudojo cukraus, kai cukrus pradeda lydytis, sudedame citrinos skilteles. Karamelizuojame, kol skiltelės gražiai paruduos.
Skrudinta rūkyta šoninė
Rūkytos šoninės juosteles išdedame ant kepimo skardos ir pašauname į orkaitę, 180c.  Kepame kol paruduos, taps traškios. Išėmus iš orkaitės, peiliu supjaustome plonais šiaudeliais, sudedame ant servetėlės ir paliekame džiūti.

Serviruojame
Į pašildytą lėkštę dedame karštus šparagus, ant viršaus krevetes, pašlakstome padažu iš keptuvės kurioje jos kepė. Ant viršaus dedame traškias morkas, skrudintą šoninę. Šalia dedame vytintus pomidorus, karamelizuotą citriną, pašlakstome balzamiko sirupu, pabarstome pipirinių salotų lapeliais, bei šviežiai maltais penkių rūšių pipirais.


Rekomendacijos
Nepervirkite šparagų, jie turi išlikti lengvai traškūs. Neperkepkite krevečių, kad išliktų sultingos ir minkštos. Krevetės paraudonavo? Jos paruoštos! Kiautus nuo krevečių užsišaldykite, panaudosite padažams, sultiniams virti. Neperkaitinkite aliejaus, verdant morkas, nes jos degs ir nesigaus traškios. Gaminkite su meile!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą