...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Bulvių salotos su kepta, balta žuvimi ir traškiu "bekonu"

Balta žuvis (starkis, menkė), 170 gr
Virtos bulvės, 70 gr
Svogūnas, 10 gr
Obuoliai, 15 gr
Marinuoti agurkai, 15 gr
Šalto rūkymo šoninė, 20-30 gr
Majonezas, 40-50 gr
Grūdėtosios garstyčios, 1/2 a.š
Cukinija, 10 gr
"Frize" arba "Rukola" salotų lapai, krapai, citrinos sultys, citrinos žievelė, alyvuogių aliejus, kapersai, cukrus, druska, sviestas


Bulvių salotos
Bulves išverdame su lupena, atvėsiname, nulupame ir supjaustome gražiais, mažais kubeliais, maždaug 0,5 cm dydžio.

Mažais kubeliais supjaustome marinuotą agurką, nuluptą obuolį, vieną juostelę rūkytos šoninės, bei svogūną.
Svogūną ir rūkytą šoninę apkepame alyvuogių aliejuje, prieš  baigiant kepti sudedame obuolio kubelius, permaišome, nuimame nuo virykles ir iškart supilame ant bulvių kubelių. Sudedame marinuoto agurko kubelius, grudėtasias garstyčias, smulkiai pjaustytus krapus, majonezą. Gerai permaišome ir paliekame kuri laika pasimarinuoti. Galima pasigaminti is vakaro.
 
Padažas
Į indą įspaudžiame citrinos sulčių, įtarkuojame citrinos žievelės, įdedame kapersų ir smulkiai pjaustytos raudonos paprikos. Žiupsnelis cukraus ir druskos, smukintų krapų. Maišydami įpilkite alyvuogių aliejaus. Santykis yra maždaug toks: vienas šaukštas citrinos sulčių, trys šaukštai aliejaus. Leiskite padažui pastovėti, pasimarinuoti, kad citrinos žievelės taptų minkštos. Paskanaukite, reikalui esant nuskaninkite druska, cukrumi.
Žuvis
Šiuo atveju turime starkio filė su odele. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame truputį alyvuogių aliejaus ir odele į apačią dedame žuvies gabalėlius. Pabarstome druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais. Kepame kol odelė įgaus gražų rusvą atspalvį. Apverčiame žuvies gabalėlius, keptuvę nuimame nuo viryklės, ant žuvies uždedame po mažą gabalėli sviesto ir dar porai minučių pašauname į orkaitę. Svarbiausia neperkepti, kad žuvis liktų sultinga.
"Bekonas" 
Rūkytos šoninės juostelę apsukame aplink metalinį vamzdelį ir pašauname į orkaitę - 180C, kepame kol šoninės juostelė taps traški, palaikys spiralės formą.
Cukiniją supjaustome labai plonomis ir ilgomis juostelėmis, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir sumaišome su "Frize" salotų lapeliais.
Serviruojame
Apvalios, žiedo formelės pagalba, suformuojame salotų bokštelį lėkštėje, ant viršaus uždedame cukiniją su salotų lapeliais. Šalia vienas ant kito sudedame žuvies gabalėlius ir apliejame aplink užpilu. Uždedame keptos šoninės spiralę.


Rekomendacijos
Svarbu neperkepti žuvies! Padažiukas turi gautis gaivus ir pikantiškai saldžiarūgštis. Svogūnus salotoms visai sukepti nebūtina, svarbiausia, kad dingtų jų aštrumas. Kad obuoliai nejuodytų, juos supjauščius pamerkite į vandenį su citrinos sultimis. O vėliau lengvai pakaitinkite kaip parašyta recepto aprašyme. Tokiu būdu obuoliai nepatamsės. Verdant bulves, išspauskite citrinos sulčių, bulvės ne taip sukris ir lengviau susipjaustys. Bulves virkite neluptas, bus skaniau. Naudokite grūdėtąsias garstyčias, jos ne tokios aštrios, gražiau atrodo ir turi pikantišką bei malonų skonį. :) Man labai patinka "Kėdainių" majonezas!
Gaminkite su meile!

Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !
 

2012 pavasario salotos ir kūnui ir sielai, su špinatais, salotomis, pankoliais, salierais, brokoliais bei pikantišku vištienos šašlyku


Vištienos šašlykas (vienai porcijai)
Vištos krūtinėlė, 130-150 g
Rūkyta šoninė, 15 g
Sviestas, 10-15 g (kepimui)

Marinatas  (vienai porcijai)
Rusiškas pieno produktas "Režanka", 2-3 v.š (arba naturalaus jogurto)
Česnakas, 1 skiltelė
Citrinos sulčių, 1 a.š
Kurkuma, raudonėlis, bazilikas, rozmarinas, tarkuota citrinos žievelė, šviežias čili pipiras, lauro lapeliai, kvepiantys pipirai, levandos lapeliai, kmynai

Salotos (vienai porcijai)
Salotų "Rukola" lapeliai, 10-15 g
Salotų"Isberg" lapeliai, 10-15 g
Švieži špinatai, 10-15 g
Salierų stiebai, 30 g
Brokoliai, 30 g
Pankoliai, 15 g
Pomidorai, 0,5 vnt
Geltonasis sūris su mėlynaisiais pelėsiais, 15 g
Sūris "Parmezanas", 5 g

Užpilas (vienai porcijai)
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Garstyčių aliejus, 1 v.š
Mėlynieji svogūnai,  5 g
Balzamiko actas,1 v.š
Citrinos tarkuota žievelė, citrinų sulčių, druska, cukrus, pipirai



Vištienos šašlykas

Sudedam vištienos krūtinėles į dubenį, sudedame marinatui skirtus produktus. Gerai permaišome, uždengiame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve marinuotis, ne mažiau dviems valandoms. Išsimarinavusią vištieną supjaustome 1cm storio juostelėmis. Labai plonai supjaustome rūkytą šoninę. Šoninės juosteles dedame ant vištienos gabalėlių ir gražiai suveriame ant iešmukų.
 Apkepame gerai įkaitintoje keptuvėje, sviestuke. Sviestą naudojame skaidrintą. Apkepus sudedame ant kepimo skardos, pašlakstome sviestuku iš keptuvės ir pašauname į orkaitę, 180C, 5-7 minutėms. 
Salotos
Labai, labai plonai supjaustome griežinėliais pankolį ir salierų stiebus, įdealu būtų per pjaustymo aparačiuką. Pašlakstome citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, gerai permaišome ir paliekame marinuotis, kol paruošime visą kitą. Šviežius brokolius apverdame pasūdytame vandenyje. Verdame maždaug 3-5 minutes. Apvirtus iškart dedame į šaltą vandenį, su ledo gabalėliais, kad greitai atauštų.
 Ataušusius išimame iš vandens, nusausiname ir supjaustome plonais griežinėliais. Į dubenį sudedame marinuotus pankolius su salierais, brokolius, suplėšytus salotų lapelius, bei špinatų lapus. Pabarstome tarkuotu "Parmezanu". Permaišome.
Užpilas
Supjaustome smulkiai mėlynąjį svogūną, sudedame į dubenį. Pabarstome tarkuota citrinos žievele, šviežiai maltais penkių rūšių pipirais. Ipilame balzamiko acto, citrinos sulcių, įmetame leduko kubelį. Plakame mikseriu arba šluotele. Lėtai pilame aliejus. Turi gautis padažo konsictencija. Nuskaniname druska ir cukrumi. Druskos, cukraus, acto, dedame pagal skonį.
 

Serviruojame
Į lėkštės viduriuką dedame salotas, aplink išdėliojame pomidorų skilteles, mažus sūrio kūbelius, gausiai pašlakstome pagamintu užpilu. Išdedame karštus vištienos iešmelius.



Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !

2012 m. kovo 30 d., penktadienis

Aštri kokoso pieno sriuba su vištiena ir krevetėmis

Vištienos krūtinelės filė 100 gr
Tigrinės krevetės 3 vnt (90gr)
Svogūnai 40 gr (1/2 mažo svogūno)
Česnakas 5 gr (1 skiltelė)
Šviežias imbieras 7gr (2-3 griežinėliai)
Čili ankšties 1-2 griežinėlis (1 gr)
Pievagrybiai 40 gr (1 didesnis grybas)
Kokoso pienas  200 gr (1 stiklinė)
Laimo sultys 1-2 šaukštai
Austrių arba žuvies padažas 2-3 šaukštai
Alyvuogių aliejus 20 gr (3-5 šaukštai)
Šlakelis sezamo aliejaus (keli lašai)
Vištienos arba antienos sultinys 200 gr
Petražolės, šviežia kalendra, citrinžolė, švieži laimo lapeliai

Nuostabi sriubytė, kurią butinai reikia išvirti ir paskanauti, nors vieną kartą. Tai neuzmirštamo skonio sriuba. 

Pasigaminti, išsivirti šią nuostabią sriubą nėra sudėtinga. Svarbiausiai susipirkti visus reikalingus tam produktus. Didžiausia problema gali būti tame, kad tai nėra pigūs produktai, bet patikėkite, tai tikrai verta. Kiekvienas nurodytas produktas šiame patiekale turi didelę reikšmę , norint išgauti tikrą skonį, todel pasistenkite susipirkti viską iki kol pradėsite gaminti.
Įkaitiname puodą platesniu dugnu. Jei tokio neturite, tai galite naudoti keptuvę, o po to apkeptus produktus sudėti į puodą ir virti. Dar kartą priminsiu, kad puodas ar keptuvė turi būti užtektinai įkaitinta, kad visi sudėti produktai pradėtų iškart kepti o ne virti savo sultyse. Į įkaitintą puodą įpilame alyvuogių aliejaus. Sudedame supjaustytus svogūnus, česnakus, imbierą, pievagrybius, čili. Pjaustyti gražiai nebūtina, nes viskas bus pertrinama. Kepame pastoviai pamaišydami, kol produktai įgaus gražią auksinę spalvą.  Tada pilame vištienos arba antienos sultinį ir kokoso pieną. Išpaudžiame laimo vaisio sulčių, supilame austrių arba  žuvies padažą, arba vieną ir kitą lygiomis dalimis. Paverdame maždaug 15 minučių primažinę karštį. Nukeliame nuo viryklės ir pertriname blenderiu, kad gautusi vientisa masė. Perkošiame per sieteli ir vėl supilame į švarų puodą. Sudedame kubeliais pjaustytą vištienos krutinėlę, citrinžolę ir laimo lapelius, paverdame dar apie 5 minutes, kol išvirs vištiena. Jei matysite, kad per daug nugaravo skysčio ir sriuba  per tiršta, ipilkite dar truputi sultinio arba kokoso pieno.
Atskirai, kitoje keptuvėje, alyvuogių aliejuje iškepame išlukštentas ir nuvalytas tigrines krevetes. Krevečių storaji galą link plonojo ipjauname peiliu maždaug 2 cm,  kad jas galima butu iškepusias pastatyti gražiai lėkštėje. Jus tai matote paveikslelyje.
Į pašiltintos lėkštės vidurį sudedame išgriebtus iš sriubos vištienos gabalėlius, tada lėtai pilame sriubą. Sudedame alyvuogių aliejuje iškeptas krevetes. Aplink pabarstome kalendros ir petražolių lapeliais, pašlakstom sezamo aliejumi. Jus tai matote, kaip nuostabiai atrodo, paveikslėlyje. 
Rekomendacijos
Susipirkite visus reikalingus produktus. Tokie padažai kaip austrių ar žuvies, jų užtenka ilgam, galėsite naudoti ir kitiems patiekalams ruošti. Kai virsite sultinuką šiai sriubai, nedėkite į jį jokių lauro lapelių, kvepiančių pipirų ar kitų prieskonių, kuriuos naudojate įprastoje virtuvėje, nes vėliau jie gali permušti kitų produktų, naudojamų sriubai, skonį. Neperkepkite krevečių, jos turi likti sultingos. Laimo lapus prieš dedant, patrinkite tarp delno ir įdėkite į sriubą, pasklis pasakiškas aromatas. Vienai porcijai užtenka 2-3 lapelių. Nuo storojo galo citrinžolės atpjaukite 0,5 cm storio du griežinėlius. Ant pjaustymo lentos juos reik sutraiškyti buka peilio puse arba kitu kokiu daiktu, kurį galite tam pritaikyti, pvz muštuku mėsai pamušti,  kad išsiskirtų eteriniai aliejai. Citrinžolę sumeskite į sriubą, pries pat ją baigiant kaitinti, prieš serviravimą. Citrinžolės viršutinė dalis yra kieta ir sumedėjusi, ją galite naudoti verdant buljonus, kartu su kitomis prieskoninėmis žolelėmis.

Aviena su troškintomis pupelėmis, žaliųjų pipirų padažu, bei balzamiko acte virtais svogūnais


Avienos kepsniukai (vienai porcijai)
Avienos nugarinė su kauliuku, 170-230 g
Alyvuogių aliejus kepimui, 20-30 g
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys, lauro lapeliai, kvepiantys pipirai, šviežias rozmarinas, šviežia kalendra

Marinatui (vienai porcijai)
Česnako, 1 skiltelė
Svogūnų, 0,25 vnt
Alyvuogių aliejaus, 1 v.š
Konjakas, 1 v.š
Penkių rūšių pipirų mišinys, druska, lauro lapai, kvepiantys pipirai, džiovintas  mairūnas, džiovintas bazilikas, džiovintas raudonėlis

Troškintos pupelės (vienai porcijai)
Mėlynieji svogūnai, 10-15 g
Česnakas, 1 skiltelė
Raudonoji paprika, 15-20 g
Konservuotos arba virtos pupelės, 60-80 g
Balzamiko actas, 1 v.š
Pomidorų pasta, 0,5 v.š
Sultinio, 1-3 v.š
Alyvuogių aliejus, penkių rūšių pipirai, druska, šviežia petražolė

Svogūnai balzamiko sirupe (vienai porcijai)
Mėlynieji svogūnai, 0,25 vnt
Balzamiko actas, 50g
Medaus, 0,5 a.š
Alyvuogių aliejus, 1v.š
Padažas (vienai porcijai)
“Demi glass” padažas 30-50 g
Grietinėlė, 50 g
Konjakas, 30 g
Žalieji marinuoti pipirai, 0,5 a.š
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys

Kiti produktai
Vyšniniai pomidorai, 3 vnt
Šviežio rozmarino, trys šakelės

Aviena
Avienos nugarinę pamarinuojam iš vakaro, geriau prieš dieną, arba dvi. Susipjaustome nugarinę, maždaug 3-4 cm storio kepsniukais. Pašlakstome alyvuogių aliejumi bei konjaku, sudedame kapotą česnaką, pjaustytą svogūną, pabarstome išvardintais prieskoniais, labai lengvai pasūdome, gerai permaišome, uždengiame maistine plėvele, laikome šaldytuve. Išsimarinavusią avieną, apkepame iš visų pusių labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Apkepinėjant, į keptuvę įmeskite lauro lapelį, šviežio rozmarino šakelę. Apkepę, dedame į kepimo skardą, pabarstome penkių rūšių pipirų mišiniu, padruskiname. Pašlakstome aliejumi iš keptuvės kurioje kepė.
Pašauname į orkaitę, 120C maždaug 10-15 minučių. Laikas priklauso nuo jūsų orkaitės ir kokią avieną jūs mėgstate. Dar laikas priklauso, ar avieną ką tik išėmėte iš šaldytuvo, ar kurį laiką palaikėte kambario temperaturoje.  Man skaniausia yra “mediumas”, 55-60 C mėsos viduje. Todėl kepant tokius kepsnius, verta būtų turėti specialų termometrą “adatą”, kurios pagalba galime matuoti temperaturą, kepsnių viduje.  Patarymas: prieš kepant, kepsniukus išimkite iš šaldytuvo jau prieš kokias 3-4 valandas. Mažesnis skirtumas bus temperatūrų, pradedant kepti.

Pupelės
Smukiai sukapojame česnaką, kvadratėliais supjaustome svogūną, bei raudoną papriką. Kepame alyvuogių aliejuje, kol svogūnai taps minkšti. Dedame pomidorų pastą, įpilame balzamiko acto ir sultinio. Pamaišydami kaitiname dar porą minučių. Turi būti padažo konsistencija. Dedame konservuotas arba pačių išvirtas pupeles. Dar pakaitiname apie minutę, suberiame kapotą petražolę, paskaniname pipirais, druska. Pupelės paruoštos!  
Virti svogūnai
Svogūnus nulupame, supjaustome skiltelėmis, maždaug 1 cm storio. Prieš verdant, lengvai apkepame alyvuogių aliejuje. Sudedame į puodą, užpilame balzamiko actu, kad tik apsemtų, įdedame medaus. Užvirus, primažiname karštį iki minimumo. Taip verdame kol actas nugaruos, gausis “kisieliaus” konsistencija. Nes atvesus, nugarintas balzamiko actas dar daugiau sutirštės. Taip išvirtus svogūnus, galima gan ilgai laikyti šaldytuve.
Padažas
Šiuo atveju “Demi glass” padažą panaudosime kaip bazini padažą kitam padažui išvirti. Užverdame padažiuką. Supilame grietinėlę, sudedame marinuotus žaliuosius pipirus su skysčiu, kuriame jie marinavosi. Ant mažos ugnies kaitiname, kol gausime idealią padažo konsistenciją. Supilame konjaką ir dar kartą nugariname iki padažo konsistencijos. Pasūdome ir papipiriname. Apie "Demi glass" padažą daugiau informacijos rasite padažų skyriuje.
Kita 
Vyšninius pomidorus nuplauname, persmeigiame šviežio rozmarino šakelėmis ir apkepame alyvuogių aliejuje, kol prades luptis odelė.
Serviruojame
Į lėkštės viduriuką, konditerinio žiedo pagalba sudedame troškintas pupeles. Ant viršaus gražiai sukryžiuojame keptą, sultingą avieną. Aplink pašlakstome padažu ir balzamike virtais svogūnais. Kaip aš sakau: svogūnu uogienė. :) Išdėliojame keptus pomidorus su rozmarino šakelėmis.

Rekomendacijos
Nesudžiovinkite ir neperkepkite avienos! Jei verdant svogūnus, nugaravus actui, skanausite, o svogūnai bus kieti, ne visiškai tobulo skonio - įpilkite 50 ml raudono vyno ir dar pavirkite. Naudokite tik šviežiai maltus pipirus! Gaminkite su meile!

Kopijuoti ir platinti draudžiama :) ! 

2012 m. kovo 29 d., ketvirtadienis

Starkis su lęšiais, artišokais, bei marinuota raudonaja paprika


Žuvis starkis (vienai porcijai)
Starkis, 170 g
Česnakinis sviestas, 15 g
Alyvuogių aliejus, 15-20 g (kepimui)
Baltieji pipirai, druska
Lęšiai (vienai porcijai)
Lęšiai, 40 g
Mėlynieji svogūnai, 25 g
Česnakas, 1 skiltelė
Juodos alyvuogės, 3 vnt
Žalios alyvuogės, 3 vnt
Baltas vynas, 30-50 g
Sviestas kepimui, 20 g
Petražolė, druska, cukrus, penkių rūšių pipirų mišinys
Kiti produktai
Konservuoti artišokai, 1vnt, 20 g
Paprika, 70-80 g
Pipirines salotos, 1 pluoštelis
Balzamiko sirupas, 1 a.s
Šviežias rozmarinas, 1 šakelė
Patiekite su peletrūno padažu (estragon) 
 

Starkis
Vienai porcijai užtenka 150-170 gramų žuvies. Žuvį naudokite nešaldytą. Gerai įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir iškart dėkite žuvies gabalėlį odele į apačią. Palaikykite paspaudę lopetėle, nes kitaip išsiries. Pabarstykite druska, bei šviežiai maltais baltaisiais pipirais. Kepkite apie 3-5 minutes.  Kai odelė įgaus gražiai rudą spalvą, apverskite žuvytę ir nuimkite keptuvę nuo viryklės. Uždėkite gabalėlį česnakinio sviestuko ir pašaukite į orkaitę, 120C maždaug 7-10 minučių, priklausomai nuo žuvies storio.
Lęšiai
Lęšius gerai perplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite į verdantį sultinį. Gali būti vištienos arba daržovių sultinys. Sudėjus lęšius, užvirus sultiniui, primažiname karštį iki minimumo, kad sultinys praktiškai nebekunkuliuotų, o tik kaistų. Lęšius pastoviai paskanaujame, kad nepervirtų. Pervirti lęšiai, sukris į košę, nebebus birūs. Išvirtus lęšius, nukošiame per sietą.
Alyvuoges ir česnaką supjaustome griežinėliais. Svogūną kvadratėliais. Ištirpdom keptuvėje sviestą, sudedame alyvuoges, svogūnus, bei česnaką. Kepame ant vidutinio karščio, maždaug 3-5 minutes, pamaišydami. Supilame vyną, pabarstome druska, cukrumi, bei šviežiai maltais pipirais. Kaitiname kol vynas visai išgaruos. Nuimame nuo viryklės, sudedame kapotas petražoles. Permaišome su virtais lęšiais. Paskanaujame, reikalui esant padruskinam, papipirinam ar įdedam gabalelį sviesto.

Kiti produktai
Čielą papriką ištepame aliejumi, padruskiname ir dedame kepti į orkaitę, 180C maždaug 30 minučių. Paprika turi pradėti ruduoti ir lengvai luptis nuo jos odelė. Išimame iškepusią papriką, paliekame truputi ataušti. Nulupame nuo jos odelę, supjaustome maždaug 2-3 cm pločio juostelėmis. Sudedame į indą, pašlakstome alyvuogių aliejumi, sudedame prieskonius: lauro lapai, kvepiantys pipirai, penkių rūšių pipirų mišinys, rozmarinas, gvazdikėliai, pabarstome druska. Permaišome ir paliekame marinuotis. Taip paruoštas paprikas galite laikyti šaldytuve savaitę.

Artišokai
Konservuotus artišokus perpjauname per pusę ir apkepame alyvuogių aliejuje. Prieš baigiant apkepinti, įmetame šviežio rozmarino šakelių. Nuimame nuo viryklės.

Serviruojame
Taip kaip matote paveikslėlyje, formelės pagalba, lėkštėje suformuojame karštus lęšius. Ant viršaus dedame iš orkaitės ištrauktą starkį, ant viršaus marinuotą papriką, bei keptus artišokus. Puošiame rozmarino šakelėmis. Aplink pašlakstome balzamiko sirupu. Pabarstome šviežiai maltais pipirais, bei pipirinės salotos lapeliais.



2012 m. kovo 28 d., trečiadienis

Šiltų moliuskų, krevečių salotos su marinuota cukinija


Kepti moliuskai ir krevetės
Moliuskai „Šukutės“ (Scalops), 3vnt (110g)
Rūkyta lašiša, 50-60 gr
Tigrinės krevetės, 3 vnt (60-90gr)
Rūkyta šoninė, 15-20 gr
Alyvuogių aliejus, 5 v.š.
Baltieji pipirai, druska
Užpilas
Laimo vaisiaus  sultys 1-2 v.š.
Baltas, sausas vynas 5 v.š
Vytintas kumpis „Parma“, 10-20 gr
Aguonos arba juodasis sezamas, 1 a.š.
Petražolė, cukrus, baltieji pipirai
Salotos
Cukinija 50gr
Paprika 10gr
Salotos "Frize", 10gr
Salotos "Radicchio", 10gr
Alyvuogių aliejus, druska, cukrus, baltieji pipirai, laimo sultys 

Krevetės ir moliuskai
Atšildome šaldytas krevetes ir moliuskus. Iš vakaro išimame iš šaldiklio ir per naktį laikome šaldytuve. Rūkytą lašišą supjaustome plonomis (2mm) storio juostelėmis. Atšilusius moliuskus, nusausiname ir apvyniojame lašišos juostelėmis, taip kaip matote paveikslėlyje. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska, bei šviežiai maltais baltaisiais pipirais.
Išlukštename tigrines krevetes. Atpjauname plonas 2mm storio, iki 10 cm ilgio,  rūkytos šoninės juosteles. Juostelės turi būti kuo plonesnės, todėl jas lengvai pamušame "muštuku".  Išlukštentas krevetes pabarstome šviežiai maltais baltaisiais pipirais, apvyniojame šonine, persmeigiame mediniu "krapštuku", kad kepant šoninė nenusivyniotų.
Paruoštas krevetes, apkepame iš abiejų pusių įkaitintoje keptuvėje, alyvuogių aliejuje.  Apkeptas krevetes ir suvyniotus moliuskus sudedame ant kepimo skardos ir pašauname į orkaitę 180C, maždaug 2-6 minutėms. Taip, kaip moliuskų neapkepinėjome, juos orkaitėje laikome ilgiau. Reiškiasi krevetes išimame jau po 2-3 minučių o moliuskus dar palaikome 2-3 minutes orkaitėje.

Užpilas
Į keptuvę, kurioje kepė krevetės, sudėkime mažais kubeliais supjaustytą vytintą kumpį. Minutę pakepus, supilkime baltą vyną ir laimo sultis, paskaninkime druskyte, cukrumi, baltaisiais pipirais. Maišydami ant didelės ugnies, nugariname kol keptuvėje liks tik kokie trys šaukštai skysčio. Suberiame aguonas ir kapotas petražoles, galima nuimti nuo viryklės.

Salotos
Cukinijas ir papriką supjaustom arba sutarkuojam specialia tarka, ilgais šiaudeliais, taip kaip matote paveikslėlyje. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, laimo sultimis, pabarstome druska, baltaisiais pipirais, cukrumi, išmaišome ir paliekam 10 min pasimarinuoti. Salotų lapus suplėšome ilgais lapeliais, sumaišome su marinuota cukinija ir paprika, gerai permaišome, reikalui esant, dar druskiname, pabarstome  pipirais.
Serviruojame
Lėkštės viduryje suformuojam salotų bokštelį. Tai galite padaryti konditerinio žiedo pagalba, kaip matote paveikslėlyje. Aplink išdėliojame karštus, keptus moliuskus ir krevetes. Apliejame karštu padažiuku su aguonomis.   
Baltas, sausas vynas, prie šių salotų - idealu :)!


Rekomendacijos
Krevetės ir moliuskai iškepa labai greitai, todėl neperkepkite. Salotų marinuoti ilgiau nei 10 minučių, nereikia. Jos turi išlikti traškios. Pipirus naudokite tik šviežiai maltus. Gaminkite su meile :) !

Kopijuoti ir platinti, draudžiama :) !

Vištienos krūtinėlė, įdaryta sūriais, su bulvių koše, bei porų padažu


Vištiena (vienai porcijai)
Vištos krūtinėlė su odele, 200-230g
Sūris su mėlynuoju pelėsiu, 20g
Sūris “Brie”, 20g
Sviestas kepimui, 30g
Petražolė, druska
Marinatas
Alyvuogių aliejaus, 1v.š
Česnako, 1 skiltelė
Šviežias rozmarinas, šviežias čiobrelis, citrina, lauro lapai, penkių rūšių pipirų mišinys, gvazdikėliai
Porų padažas
Porai, 50g
Sviestas kepimui, 30g
Baltas vynas, 30-50g
Balto vyno padažas, 50-80g
Petražolė
Kiti produktai
Bulvių košė, 100-150g
“Pesto” padažas, 1-2 v.š
Tarkuotas “Parmezano” sūris, 1a.š
Balzamiko sirupas, 1a.š
Vyšniniai pomidorai, 3vnt
     Šviežio rozmarino šakelės

    
Vištiena  
Vištieną naudojame nešaldytą. Išsipjaustom iš vištos krūtinėles, kad būtų su odele ir kauliuku nuo sparnelio. Marinuojame. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, dedame smulkiai kapotą česnaką, išspaudžiame truputį citrinos sulčių, sudedame išvardintus prieskonius. Gerai išmaišome, uždengiame maistine plėvele ir paliekame per naktį marinuotis.

rio įdaras
Smulkiai supjaustome abi sūrio rūšis. Sumaišome su kapota petražole ir dar kartą peiliu kapojame, maišome, kol gausime vientisą masę. Paruoštą  sūrio masę dedame po vištienos krūtinėlės odele, gražiai paskirstome per visą plotą.  Iš abiejų pusių krūtinėlę prismeigiame mediniais iešmukais, kad kepimo metu neišvarvėtų sūris. Į įkaitintą keptuvę dedame vištienos paruoštą krūtinėlę, bei sudedame prieskonius iš marinato. Apkepame, viršų  pašlakstome karštu sviestuku iš keptuvės, apversti nereikia. Toliau pašauname į orkaitę 180C maždaug 7-10 minučių.
Padažas
Nuplautą porą supjaustome maždaug 1cm storio griežinėliais. Apkepame sviestuke, ant vidutinio karščio. Pilame porą šaukštų vyno ir balto vyno padažą. Kaitiname ant mažo karščio, maždaug 3-5 minutes. Pabaigai dedame smulkiai kapotos petražolės.  Padažas paruoštas. Reikalui esant paskaniname druska, bei pipirais.

Bulvių košė
Į paruoštą bulvių košę dedame porą šaukštų žalio “Pesto” padažo, įberiame tarkuoto “Parmezano” sūrio. Gerai išmaišome, išplakame.
Vyšninius pomidorus, prieš serviruojant apkepame aliejuje, kol nuo jų pradės luptis odelės.



Serviruojame
Į pašildytą lėkštę pilame padažą, dedame karštą bulvių košę ir vištienos krūtinėlę.  Išėmus iškepusią krūtinėlę iš orkaitės, medinius iešmukus ištraukiame. Išdėliojame karštus vyšninius pomidorus, pašlakstom balzamiko sirupu, puošiame šviežio rozmarino šakelėmis.

Rekomendacijos
Vištieną naudojame tik nešaldytą. Naudokite tik šviežiai maltus pipirus. Gaminkite su meile:)!

Platinti ir kopijuoti draudžiama :) !

2012 m. kovo 27 d., antradienis

Tigrinės krevetės su žaliaisiais šparagais, traškiomis morkomis ir vytintais pomidorais

Krevetės (vienai porcijai) 
Tigrinės krevetės, 9 vnt (šaldytos)
Svogūnas, 30g
Baltas vynas, 50g
Česnakinis sviestas, 20-30g
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys
Marinatas
Alyvuogių aliejus, 1 v.š
Česnakas, 1 skiltelė
Šviežias rozmarinas, kvepiantys pipirai, lauro lapeliai
Vytinti pomidorai (vienai porcijai)
Gerai prisirpęs pomidoras, 1vnt
Česnako, 1 skiltelė
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys, džiovintas bazilikas
Kiti produktai (vienai porcijai)
Morkos, 80 g
Miltai, 1v.š (paniruoti morkoms)
Aliejus virimui, 200 – 500g
Žalieji šparagai, 3vnt
Sviestas kepimui, 1v.š
“Pipirinės” salotos, 3-5 g (papuošimui)
Citrina, 0,25 vnt
Rudas cukrus, 1a.š (karamelizuoti citrinai)
Balzamiko sirupas, 1 a.š
Rūkyta šoninė, 1 juostelė, 10-15 g
Druska, penkių rūšių pipirų mišinys
Krevetės 
Atsišildome tigrines krevetes. Iš vakaro išimame iš šaldiklio, per naktį laikome šaldytuve. Išlukštename ir marinuojame. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome smulkiai kapotu česnaku, lauro lapelis, kvepiantys pipirai, šviežio rozmarino šakelė. Gerai išmaišome, uždengiame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve valandai marinuotis (galima iš vakaro). Keptuvėje apkepame smulkiai pjaustytus svogūnus, kol gražiai paruduos (svietuke). Sudedame marinuotas krevetes, pabarstome druska, pipirais, kepame kol krevetės pradės raudonuoti. Pilame balta vyną, maišome, vyną nugariname daugiau nei pusę. Dedame česnakinio sviesto gabalėli. Dar truputį pakaitiname, sviestukas ištirpo, gavosi padažo konsistencija, krevetės paruoštos.

Vytinti pomidorai   
Vytintus pomidorus geriau pasiruoškime iš vakaro. Nuplautus pomidorus, padaliname į 8 dalis (trikampėlius). Pabarstome druska, pipirais, džiovintu baziliku, smulkiai kapotu česnaku. Gražiai išdėliojame ant kepimo skardos. Pašauname į orkaitę, nustatome 80-120c temperatūrą, orkaitės dureles paliekame 10cm atviras, kad cirkuliuotų oras. Džioviname kol pomidorai susitrauks kažkur 50%. Paruoštus pomidorus, galima užpilti alyvuogių aliejumi ir laikyti šaldytuve. Aš juos labai mėgstu, todėl jų per kartą pasiruošiu visam menesiui, prie įvairių patiekalų 
Traškios morkos  
Nuskustą morką supjaustome ilgais, plonais, suktais šiaudeliais. Tam aš naudoju specialų įrenginį. Jei jo neturite, morką sutarkuokite per tarką. Bet reikia, kad gautųsi ilgi, per visą morkos ilgį šiaudeliai. Apvoliojame miltuose, ir verdame aliejuje, kol pradės gražiai ruduoti ir bus traškios. Nesudeginkite, todėl žiūrėkite, kad neperkaistų aliejus. Iškeptas išdedame ant servetėlės, padruskiname. Paliekame džiūti.
Šparagai
Šviežių šparagų kotelius, nuskutame skustuku. Į verdantį vandenį įberiame druskos, cukraus, sudedame šparagus. Verdame maždaug iki 5 minučių, priklausomai nuo šparagu storio. Išimame iš verdančio vandens ir iškart dedame į šaltą vandenį su ledukais, kad greitai atvestų. Išimame iš vandens, išdedame ant servetėlių ar švaraus rankšluosčio. Nusausiname. Prieš serviruojant, pašildome keptuveje su sviestuku.

Karamelizuota citrina
Citriną supjaustome skiltelėmis. Į keptuvę įberiame truputį rudojo cukraus, kai cukrus pradeda lydytis, sudedame citrinos skilteles. Karamelizuojame, kol skiltelės gražiai paruduos.
Skrudinta rūkyta šoninė
Rūkytos šoninės juosteles išdedame ant kepimo skardos ir pašauname į orkaitę, 180c.  Kepame kol paruduos, taps traškios. Išėmus iš orkaitės, peiliu supjaustome plonais šiaudeliais, sudedame ant servetėlės ir paliekame džiūti.

Serviruojame
Į pašildytą lėkštę dedame karštus šparagus, ant viršaus krevetes, pašlakstome padažu iš keptuvės kurioje jos kepė. Ant viršaus dedame traškias morkas, skrudintą šoninę. Šalia dedame vytintus pomidorus, karamelizuotą citriną, pašlakstome balzamiko sirupu, pabarstome pipirinių salotų lapeliais, bei šviežiai maltais penkių rūšių pipirais.


Rekomendacijos
Nepervirkite šparagų, jie turi išlikti lengvai traškūs. Neperkepkite krevečių, kad išliktų sultingos ir minkštos. Krevetės paraudonavo? Jos paruoštos! Kiautus nuo krevečių užsišaldykite, panaudosite padažams, sultiniams virti. Neperkaitinkite aliejaus, verdant morkas, nes jos degs ir nesigaus traškios. Gaminkite su meile!

2012 m. kovo 26 d., pirmadienis

Kepta anties krūtinėlė su troškintais mėlynaisiais kopūstais, karštu ananasu ir vyne virtomis slyvomis

Antiena (vienai porcijai)
Antienos krūtinėlė, 170-200 gramų
Druska, penkių rūsių pipirų mišinys, šviežio rozmarino šakelė

Troškinti mėlynieji kopūstai (ne vienai porcijai)
Mėlynieji kopūstai, dvi didelės galvos
Raudonas vynas, 500 ml
Anties taukai, 200 - 250 gramų
Juodųjų serbentų uogienė, 200 - 300 gramų
Raudonojo vyno actas, 50-100 gramų
Cukrus, pagal skonį
Cinamonas, valgomas šaukštas su kaupu

Ananasas, slyvos ir kita (vienai porcijai)
Ananasas, 100 - 120 gramų (vienas griežinėlis 1cm storio)
Džiovintos slyvos, trys vienetai
Raudonas vynas, apie 50 gramų (slyvoms virti)
Morka, vienas išilginis griežinėlis (čipsui)
Šviežias rozmarinas, pora šakelių
Šaldytos avietės, 15 gramų
Cukrus (avietėms), balzamiko acto sirupas


Kopūstai
Kopūstus supjaustome griežinėliais. Gerai įkaitiname keptuvę. Mažais kiekiais imame kopūstus ir apkepame juos anties taukuose tol, kol įgaus tamsiai rudą spalvą. Apkeptus dalimis kopūstus dedame į puodą, supilame vyną, actą, cukrų, uogienę, cinamoną, truputi vandens ir dedame troškinti. Troškiname apie valandą, kol kopūstai pilnai suminkštės. Tam, kad troškinant kopūstai neprisviltų, nugaravus skysčiams galima įpilti truputi vandens, tačiau nepadauginti. Baigiantis troškinimo procesui, vandens ten neturi likti. Troškinį paskanaujame ir prireikus pakoreguojame skonį cukrumi, druska ar actu. Tai darome kiekvienas pagal savo skonį.
Slyvos, avietės
Dabar paruošime slyvas. Keptuvėje įkaitiname truputi anties taukų, suberiame slyvas, lengvai apkepame, įpilame raudono vyno ir dar pakaitiname, kol vynas visiškai išgaruos. Atskirai sutriname šaldytas avietes su cukrumi.
Antis
Anties krūtinėlę, iš tos pusės, kur yra odelė, įpjauname odelę išilginiais pjūviais, kad gautusi rombai. 
Įkaitiname keptuvę ir pirmiausia apkepame odos pusę. Įdedame šviežio rozmarino šakelę. Kadangi antis turi pakankamai savo riebalų, papildomai jų į keptuvę nebededame. Apvertus apkepusią pusę pabarstome druska ir penkių rūšių pipirų mišiniu. Gražiai apkepusią ir parudavusią mėsytę dedame į skardą ir laikome orkaitėje apie 40 minučių, 60 – 75 laipsnių temperatūroje. Tokiu būdu antis taps minkšta ir sultinga. Kepant anties krutinėlę, yra keli iškepimo laipsniai, kaip ir su jautiena. Temperatūra priklauso, kokia antieną jus mėgstate. Man skaniausia "mediumas", mėsa per vidurį rožinės spalvos, 60-65C. 
Ananasas
Ananasą nulupame, išimame šerdį ir supjaustome 1 centimetro storio griežinėliais. Įkaitintoje keptuvėje ant nedidelio kiekio anties taukų iki gražaus auksinio atspalvio apkepame ananasą.
Morkos čipsas
Dekoracijai pagaminsime traškų morkos čipsą. Atpjauname labai ploną, ne storesnę, kaip 1 milimetro storio morkos juostelę ir apverdame ją aliejuje, 140c karštyje. Išėmus dedame ant popierinės servetėlės ir nusausiname.
Serviruojame
Į lėkštę dedame karštą ananasą, aliejuje apkeptas rozmarino šakeles, ant viršaus, iš orkaitės ištrauktą sultingą anties krūtinėlę. Šalia dedame troškintus mėlynuosius kopūstus, išdėliojame aplink paruoštas slyvas ir apliejame jas trintomis avietėmis. Patiekalą paskaniname balzamiko sirupu. Anties krūtinėlę papuošiam traškiu morkos čipsu.
Balzamiko sirupas, tai nugarintas balzamiko actas su šlakeliu medaus.
Rekomendacijos
Pirkite kokybišką antieną, nes antį "sportininkę", nesukramtysite :). Nesudžiovinkite antienos. Prieš serviruojant, į karštas slyvas, galite įpilti šlakelį konjako:). Pašildykite lėkštę.


Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !

Injekcijos, injekcijos ir vėl injekcijos….


Istorija apie vištieną Jekaterinburgo :) ! 

Pilnos vitrinos prišaldytų, jau pažaliavusių vištų, kurios guli jau metus, o gal ilgiau. Kainos sukeltos, dideli kiekiai produkcijos neišparduodami ... tačiau ...
Šviežią vištą nusipirkti, neišplautą su balinančiais plovikliais, užšaldytą vištą be injekcijų, jau tampa loterija. Reikia  įdėmiai tikrinti, uostyti ir gerai apžiurėti.

Pavyzdys Nr 1
Užsakome į restorano virtuvę, šaldytos vištienos krutinėles. Atveža dideliais blokais, po 4-5 kilogramus. Iš vakaro ją paliekame mėsos ceche, kad atšiltų. Ryte, netikiu savo akimis, visa vištiena plaukioja  panašiame į kisielių skystyje, kraujosruvos spalvos. Nesinori imti į rankas, supykinti gali. Tačiau reikia kažką daryti. Užsidedam pirštines ir plaunam vištieną po tekančiu vandeniu.  Pasveriame, turejo buti 4 kg, tačiau 1,2 kilogramo ištekėjo. Atidžiau pasižiūrim, visos krutinėlės tankiai subadytos. O taip, dabar viskas aišku, tai specialaus skysčio injekcijos, kad pakelti produkcijos svorį. Pradedu aiškintis. Pasirodo tai leidžia įstatymai, tai nėra uždrausta, net nebūtina užrašyti ant pakuotės, ar kokybės sertifikato, kad mėsa yra su cheminių medžiagų injekcija. Na ką, nieko daugiau negaliu padaryti, kaip daugiau niekada iš tos firmos neužsakinėti produkcijos. 


Pavyzdys Nr 2
Kitas atvejis. Nutarėme savaitgaliui išsikepti skanią vištaite, orkaitėje su bulvytėmis, česnaku… . Parduotuvėje neradę šviežios vištos, išsirenkame kuo didesnę ir perkame šaldytą. Gražiai supakuotą, vakuminis pakelis, graži etiketė. Namuose išimame iš pakuotės ir paliekame atšilti. Rezultatas toks, atšilusi višta guli rausvo atspalvio, kisieliaus konsistencijos skystyje. Nuplauname po kranu, apžiurime, ogi visa subadyta adatomis, kai višta su oda, labai gerai matosi. Na jau tikrai tokios vištos nevalgysime,  įdedame į maišelį ir siunčiame į šiukšlių dėžę. Na ką, labai gaila. Menuo, du, o gal ir visi trys, daugiau jokių vištų, viščiukų:). Kai vis prisimeni kaip ta mėsa plaukioja tame “snargliniame” skystyje, taip gali tapti ir vegetaru. :)


Ką daugiau pridurti?:)
Kažkas nuperka ir valgo!:)
Galite pažiūrėti čia:
http://rutube.ru/tracks/629037.html

2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

"Белая птица" ( baltoji paukštė )

"Белая птица" (baltoji paukštė), taip vadinasi paukštienos kombinatas Jekaterinburge (Rusija), kuris padovanojo man istoriją, kurios neužmiršiu niekada :) !



O buvo taip!
Užsakome vištienos krūtinėles. Atveža šaldytą produkciją, paliekame iš vakaro ją atšilti. Ryte, pasigalandęs peilius einu į mėsos cechą. Vištieną reikia išimti iš pakuočiu, perplauti ir pagaminti gražius vištienos kepsniukus. Išpakuoju vieną pakuotę, kitą, sekančią ir štai, išverčiu vištienos krūtinėles iš pakuotės ir žiūr ... rudas gabalėlis po vištiena guli, gabalėlis tarp pakuotės ir vištienos. Fui, pasmirsta visas cechas. O pasirodo, tai ne kas kita kaip žmogaus fekalijos. Taip, taip, taip, būtent žmogaus. Sunkiai protu suprantamas atvejis, nors jau teko daug ko pamatyti Rusijoje. :) Apie tai informuojame tiekėją. Jie siūlo susisiekti su kombinatu. Nes ką jie gali žinoti, produkcija šaldyta, supakuota. Skambinam tiesiai į kombinatą, sakom situaciją. Su mumis šneka nenoriai, tiksliau iš vis nenori net diskutuoti. Likome nesuprasti. Nufotografuojame, surašome viską raštu ir dar kartą išsisiunčiame tiekėjams ir į kombinatą elektroniniu paštu. Įrodimą supakuojame į maišelį ir užšaldome. Tačiau tuo viskas ir baigėsi. Šauk, rašyk kiek nori, niekam niekas nerūpi, kalčiausias lieki pats! :) Niekam neįrodysi!
Viskas ką galėjau padaryti, tai daugiau niekada nepirkti ju produkcijos.
Pamąstymas. Kodėl taip pasielgta. Juk tai daryta specialiai, mąstant. Gal firma nemokėjo atlyginimų, gal žmogus tai padaręs susipyko su viršininku ir norėjo taip jam atkeršyti, ar paprasčiausiai mentalitetas sužaidė ....

Šiltas “Feta“ sūris, paskanintas rozmarinu, garstyčiomis su medumi ir salotomis


Sūris (vienai porcijai)
Feta sūris, 50 gramų
"Tostinės" duonos, pusė riekutės
Grudėtosios garstyčios, medus, džiovintas rozmarinas, šlakelis balto vyno

Salotos (vienai porcijai)
Pomidorai, 70 gramų
"Roman" salotų lapai, 40 gramų
"Radicio" salotų lapai, 20 gramų
"Pesto" padažo, 1v.š
Saulėgrąžos, penkių rūsių malti pipirai

Užpilas salotoms (ne vienai porcijai)
Mėlynieji svogūnai, 5 gramai
Raudono vyno actas, 20-30 gramų
Alyvuogių aliejus, 40-50 gramų
Cukrus, druska, penkių rūsių malti pipirai

Labai paprastos, bet nuostabaus skonio salotėlės. Šiltas feta sūris, skrudintos saulėgražos, švieži pomidorai, kartokos salotos ir mėlynųjų svogūnų saldžiarūgštis užpilas. 
 
 
Sūris
Pašildome baltą, sausą vyną. Jame ištirpiname medaus šaukštą, suberiame džiovintą rozmariną ir įdedam tupouti grūdėtųjų garstyčių. Maišom, kol gausis vientisa masė ir nuimam nuo ugnies. Ilgai kaitinti nereikia. Tai bus užpilas ant sūrio. Sūrį atpjauname taip, kaip matote paveikslėlyje. Uždedame ant baltos duonos riekelės ir sūrio viršų apliejame jau paruoštu medaus užpilu. Pašauname į orkaitę, 180 – 200 laipsnių karščio. Kepame apie 5 minutes, kol gražiai paruduos.
Užpilas salotoms
Tai smulkiai sukapoti mėlynieji svogūnai, raudonojo vyno actas ir alyvuogių aliejus. Viskas kartu supilame į dubenį ir gerai išplakame šluotele, kol gaunasi vientisa konsistencija. Plakant įmetame gabalėlį ledo, kad būtų palaikoma žema temperatūra. Plakant patartina dubenėlį įstatyti į kitą dubenėlį su ledu. Taip greičiau pasieksime jums reikalingą konsistenciją. Paskaninam druska,  penkių rūšių maltais pipirais ir cukrumi. Visko beriame pagal skonį.
Serviruojame
Supjaustome pomidorą, suplėšom į mažus lapelius salotų lapus ir užliejame užpylu. Permaišom ir dedam į lėkštę. Ant salotėlių dedam karštą sūrį, aplink pabarstom skrudintomis saulėgražomis. Pašlakstom žaliuoju "Pesto" padažu.
Rekomendacijos
Skoniui pagyvinti tinka švieži baziliko lapeliai.

Platinti ir kopijuoti draudžiama :)!

Daržovių salotos su trijų rūšių sūrių kremu bei saulėgražomis


Sūrių kremas (vienai, dviem porcijom)
"Feta" sūris, 30 gramų
"Parmezano" sūris, 10 gramų
"Filadelfija" sūris, 30 gramų
Citrinų sultys, 1 arbatinis šaukštelis
Baklažanas, 30 gramų
Druska, baltieji pipirai, petražolė, kalendra

Salotos
Salierų stiebai, 10 gramų
Obuoliai, 10 gramų
Morkytės, 10 gramų
"Radicio" salotų lapai, 50 gramų
"Roman" salotų lapai, 50 gramų
Paprika, 15 gramų
Balta duonytė, 30 gramų
Saulėgražos, 5 gramai
Alyvuogių aliejus, druska, penkių rūsių pipirų mišinys


Kremas
Iš šių trijų sūrių rūšių gaminame pikantišką sūrinį kremą. "Feta" sūrį su "Filadelfijos" sūriu pašlakstom citrinos sultimis, papipirinam ir pertrinam su šakute, kad gautusi vientisa, kreminė masė. Sudedame tarkuotą "Parmazano" sūrį ir smulkiai kapotą petražolę su kalendra. Kalendros negailėkite. Pagal skonį dar papipirinam ir padruskinam. Rankomis suformuojam iš sūrio kremo kamuoliuką. Jį suviniojame į baklažano išilginius griežinėlius. Tam reikia dviejų griežinėlių.
Išilgai baklažano atpjauname plonas, 3 mm storio griežinėlius. Apkepame juos alyvuogių aliejuje, pabarstome druska ir pipirais. Kai griežinėliai atauš, į juos suviniokime sūrio kamuoliukus, taip, kaip paveikslėlyje.
Salotos
Dabar gaminsime salotas. "Roman" ir "Radicio" salotų lapus suplėšom į lapelius. Nuo salierų stiebų, skustuko pagalba, nulupame odelę. Plonais griežinėliais supjaustome salierą. Obuolį nulupame ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Morkytes supjaustome plonais šiaudeliais. Raudoną papriką taip pat supjaustome plonais šiaudeliais.Viską sumaišome pašlakščius alyvuogių aliejumi, pagardiname druska ir maltais penkių rūšių pipirais. Dedame į lėkštę, pabarstome skrudintomis saulėgražomis ir krosnyje skrudintus baltos duonos kubeliais. Šalia dedame nuostabų sūrio kremo kamuoliuką suvyniotą į baklažaną.
Rekomendacijos
Galite pabandyti naudoti ir kitus minkštuosius sūrius, tie, kurie jums labai skanūs. Jei manote, kad sūrių kremas gaunasi per tirštas, įpilkite truputį natūralaus jogurto arba šaukštelį grietinės. Nepatingėkite nuo salierų stiebų nulupti odelę. Daržovių ir salotų lapų proporcijas galite pasirinkti patys. Naudokite tik "Extra Virgin" aliejų. Į sūrių masę patarčiau berti tik šviežiai maltus, baltuosius pipirus.

Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !



Lietiniai įdaryti lašiša su raudonaisiais ikrais

 Lašiša (vienai porcijai)
Šviežia lašiša, 50 – 80 gramų
Marinatas (ne vienai porcijai)
Druska,1kg
Cukrus, 1kg
Švieži krapai, 200-400g
 Pankolio sėklos, 50-100g
Kiti produktai (vienai porcijai)
Raudonieji ikrai, 50 gramų
Kiaušinis, 1 vienetas
Mėlynieji svogūnai, 5 gramai
Grietinė, 30 - 50 gramų
Citrina, 30 gramų
Petražolė

Lietiniai (ne vienai porcijai)
Kiaušinis, 2vnt
Pienas, 300 gramų
Vanduo, 300 gramų
Miltai, cukrus, druska

Pikantiškas ir skanus patiekalas. Labai mėgstamas Rusijoje :)

Lašiša
Marinuojame šviežią lašišą. Lašišos filė gausiai pabarstome druskos, cukraus  ir pankolio sėklų mišiniu bei šviežiais krapais. Kad žuvis gerai išsisūdytų ir įgautų krapų, bei pankolio seklų aromatą, tai galima padaryti iš vakaro. Po nakties paskanaukime lašišą, ar ji užtektinai prasimarinavo, jei ne, tai ją palikime toliau marinuotis. Jeigu žuvis jau išsimarinavusi, ištraukime ją iš druskos mišinio. Jau išsimarinavusią lašišą supjaustome mažais kubeliais. Suviniojame ją į iškeptą lietinį, taip, kaip parodyta paveikslėlyje. Aš tam naudojau apvalią, žiedo formą. Lietinį su lašiša pašildome krosnyje. Kepti nebereikia, svarbiausia, kad lietinis būtų šiltas.
Lietiniai
Iš produktų, skirtų lietiniams, suplakame tešlą ir iškepame lietinius. Iškepti lietiniai turi būti ploni.
Garnyras
Išverdame kiaušinį. Trynį atskiriame nuo baltymo. Baltymą ir trynį labai smulkiai sukapojame peiliu arba sutarkuojame tarka. Labai smulkiai supjaustome mėlynąjį svogūną.
Serviruojame
Ant pašiltinto lietinio uždedame šaukštą raudonųjų ikrų. Šalia išdėliojame visus priedus: grietinę, mėlynuosius svogūnus, kiaušinio trynį, baltymą, citrinos skilteles bei šviežios petražolės arba krapų šakeles.

Nuostabiai geras skonių derinukas! Lengvai ir greitai pagaminama užkandėlė, kuria nustebinsite savo draugus bei svečius.
Rekomendacijos
Lašišą pirkite ne šaldytą. Prieš patiekiant pašildykite lietinį. Nepervirkite kiaušinio, kad trinys būtų ryškiai geltonos spalvos. Lašišą marinuokite kol ji įgaus jums norimą skonį.
Apie
Raudonieji ikrai – tai lašišinių žuvų kiaušinėliai, pasūdyti ir konservuoti su konservantais. Be konservantų paruošiami tik pagal specialius užsakymus. Raudonieji ikrai ne mažiau maistingi ir skanūs nei juodieji. Ikrai maistingesni už mėsą, pieną bei nemažai kitų produktų. Ikruose esantis lecitinas mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Raudonuosiuose ikruose esančios medžiagos normalizuoja kraujospūdį, skatina ląstelių atsinaujinimą, be to, gerina širdies veiklą, juose esantis magnis veikia atpalaiduojamai.  Pastaruoju metu nustatyta, kad ypač teigiamai ikrai veikia odos ląsteles, stabdo senėjimo procesą, atstato pažeistas vietas.

Kopijuoti ir platinti draudžiama :)!

2012 m. kovo 22 d., ketvirtadienis

Rusiškos, Pietų Uralo tradicinės bulvių, vištienos ir grybų salotos

Salotos (vienai porcijai)
Vištienos krūtinėlė, 70 gramų
Daržovių sultinys, 200g (virimui)
Majonezas, 30 gramų
Bulvės, 80 – 100 gramų
Svogūnai, 30 gramų
Baravykai, 100 gramų
Fermentinis sūris, 20 gramų
Alyvuogių aliejus, 15-30g (kepimui)
Lauro lapas, kvepiantys pipirai, juodieji pipirai, čiobrelis, druska

Padažiukas (vienai porcijai)
Alyvuogių aliejus, 1v.š.
Marinuoti grybai (bet kokie), 10 gramų
Druska, česnakas, paprika, petražolė, juodieji pipirai, mėlynieji svogūnai
   
Pakankamai sočios, kaloringos ir labai gerai suderinto skonio salotos:). 
Vištienos krūtinėlė
Išverdame vištienos krūtinėlę. Skaniau bus jei virsime daržovių buljone, su įvairiais prieskoniais, kaip lauro lapas, kvepiantys pipirai, juodieji pipirai, čiobrelis. Pasūdome. Verdame ne ilgai, tik tiek, kad išvirtų. Kažkur 10 - 15 minučių. Vištiena liks sultinga ir minkšta. Išvirusią vištieną atvėsiname tame pačiame sultinyje. Atvėsusią supjaustome mažais kubeliais.
Baravykai
Kubeliais supjaustytus šviežius baravikus patroškiname su svogūnais alyvuogių aliejuje. Troškiname, kol grybai ir svogūnai įgaus gražią rusvą spalvą. Pagardiname pipirais ir druska. Atvėsiname. Atvėsintą supjaustytą vištieną ir troškintus grybus sumaišome ir pagardiname majonezu.
Bulves
Bulves išverdame su lupenomis. Atvėsusias nulupame ir sutarkuojame stambiai, tarka.
Serviruojame
Kulinarinio apvalaus žiedo pagalba formuojame salotėles lėkštėje taip, kaip paveikslėlyje. Į apačią dedame tarkuotas bulvytes, po to vištieną su baravykais ir majonezu, ant viršaus užbarstome tarkuotą fermentinį sūrį. Puošiame pačių pasigamintais bulvių čipsais.
Čipsai
Imame sveikas dideles bulves. Per specialią tarką, pjaustymo mašiną arba peiliu supjaustome 1 mm storio griežineliais. Pamerkiame į vandenį, kad nepajuoduotų. Griežinėlius verdame aliejuje, kol įgaus gražią rusvą spalvą. Pasudome.
Padažiukas
Smulkiai supjaustome mėlyną svoguną, raudoną papriką, česnaką, sudedame mažus marinuotus grybukus, kapotą petražolę, pagardiname druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. Liejame padažiuką aplink išdėtas salotas, taip, kaip matote paveikslėlyje.
Rekomendacijos
Vištieną virkite ne paprastame vandenyje, bet su įvairiomis daržovėmis ir prieskoniais.

Platinti ir kopijuoti draudžiama!:)