Jautiena (vienai porcijai)
Jautienos filė (išpjova),
130 g
Imbieras, česnakas, penkių
rūšių pipirai, kmynai, žvaigždinis anyžius, šviežias rozmarinas, alyvuogių aliejus, ''Teriaki'' padažas, druska
Sūrio kremas (vienai porcijai)
Sūris „Filadelfija“,
80 g
Kaparėliai, 15 g
Baklažanai, 80 g
Čiobrelis, druska,
petražolė, citrinų sultys, baltieji pipirai
Salotos (vienai porcijai)
Paprika, 20 g
Žalieji šparagai,
30 g
Grybai pievagrybiai,
40 g
Vyšniniai pomidorai,
5 vnt (50 g)
„Frize“ salotos, 10 g
Sūris
„Parmezanas“, 10 g
Alyvuogių aliejus, šviežias rozmarinas, šviežias čiobrelis, gvazdikėliai, lauro lapai, penkių rūšių pipirai, druska
Pabarstome šviežiai maltais penkių rūšių pipirais, kmynais. Įdedame kelias žvaigždutes anyžiaus, šakelę šviežio rozmarino, pašlakstom gausiai ''Teriaki'' padažu ir alyvuogių aliejumi. Jautieną labai gerai įtriname prieskoniais, išmasažuojame. Uždengiame ir paliekame per naktį marinuotis. Išsimarinavusią mėsą pabarstome trupučiu druskos. Nepersūdykite, nes ''Teriaki'' padažas yra sūrokas. Apkepinėjame labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Apkepę iš visų pūsių, pašlakstom marinatu, kuriame marinavosi ir pašauname į orkaitę. Kepame ne aukštoje, 120C temperatūroje. Mėsa turi išlikti “mediumas”, tai reiškia, kad mėsos viduje temperatūra turi būti 55- 60C. Tam reiks termometro “adata”, kuris skirtas matuoti temperatūrą mėsos viduje. Iškepusią jautieną atvėsiname šaldytuve.
Sūrio kremas
Perpjauname baklažaną
pusiau, pabarstome druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais, pašlakstom
alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir pašauname į orkaitę kepti. 180C, maždaug
30 minučių. Baklažanas turi būti visiskai minkštas. Nuimame baklažano minkštimą
nuo odelės ir gerai pertriname šakute. Atvėsiname.
Į kreminį „Filadelfijos“ sūrį dedame baklažanų masę,
smulkiai sukapotus kaparėlius, šviežio čiobrelio lapelių, kapotos petražolės.
Labai gerai permaišome. Reikalui esant nuskaniname druska, bei pipirais.
Salotos
Iš raudonos paprikos,
mažo konditerinio žiedo pagalba, įspaudžiame mažus apskritimus. Taip gražiau
atrodys. :)
Skustuko pagalba, nuo šparagų kotelių
nuskuskime odelę. Jei šparagai buvo šaldyti, odelė lengvai nusivalo švaraus
skudurėlio pagalba, jų lupti tada nereikia. Apatinius šparagų galus, maždaug per 2cm
nupjauname. Tos vietos būna gan kietos, sumedėjusios ir sunkiai kramtosi. Odelę
nuo pačių viršūnėlių lupti nereikia. Pradėti odelę lupti reikia, maždaug 4-5
cm nuo viršaus. Paruoštus šparagus
supjaustome maždaug 2-3 cm ilgio lazdelėmis.
Pievagrybius
nuvalome, nuplauname ir supjaustome į
vidutinio dydžio gabalėlius. Per daug nesmulkiname.
Įkaitiname gerai
keptuvę, įpilame alyvuogių aliejaus ir iškarto metame pjaustytus grybus, kad
nepradėtų degti aliejus. Lėtai maišome, nes intensyviai maišant, keptuvė
pradeda vėsti ir grybai pradeda leisti savo sultis, kepimo procesas sustoja,
grybai pradeda virti savo sultyse.
Geriau, kad taip neatsitiktų. Bet jei jau taip gavosi, tada kaitiname toliau kol grybų sultys išgaruoja ir grybai vėl
pradeda kepti. Grybai turi įgauti gražų rusvą atspalvį. Bebaigiant kepti
grybus, sudedama paprikos skrituliukus, pjaustytus šparagus, paskaniname
šviežio rozmarino šakele, druska, penkių rūšių šviežiai maltais pipirais,
įdedame pora gvazdikėlių ir lauro lapelį. Maišydami kepame maždaug dar
2 minutes, kol suminkštės paprika, tačiau liks dar „traški“. Svarbu neperkepti,
kad šparagai neprarastų savo gražios žalios spalvos. Nuimame nuo ugnies ir dar
paskaniname šviežio čiobrelio lapeliais. Statome į šaldytuvą atvėsti.
Serviruojame
Labai aštriu, plonu
peiliu, plonais, maždaug 2-3 mm storio griežinėliais supjaustome atvėsintą
jautieną. Gražiai išdėliojame lekštėje, taip kaip matote paveikslėlyje. Kad
gražiau atrodytų, blizgėtų, išdeliotą mėsytę, šepetuko pagalba, patepame
alyvuogių aliejumi.
Į atvėsintas daržoves
su grybais įberiame tarkuoto ''Parmezano'' sūrio, įdedame pjaustytų vyšninių
pomidorų ir kelis lapus ''Frize'' ar ''Rukola'' salotų. Gražiai permaišome, reikalui
esant dar nuskaniname pipirais bei druska ir dedame į lėkštę ant išdėliotos
jautienos.
Dviejų šaukstų
pagalba, iš paruoštos sūrio masės
formuojame mažus “cepelinukus“, taip kaip matote paveikslėlyje. Išdedame juos
ant mėsytės. Jei mėgstate aštriau ir kad būtų gražiau, lekštės kraštus pabarstome stambiai maltais pipirais.
Rekomendacijos
Šio patiekalo pagaminimo
sekmė slypi jautienos paruošime. Mėsytę marinuokite vėliausiai iš vakaro. Galima
marinuoti ir prieš dvi dienas. Antra - jokiais būdais neperkepkite
jautienos. Orkaitė neturi būti labai karšta, užtenka 120C karščio.
Tokiu būdu mėsytė iškeps tolygiai, nuo vieno kraštelio iki kito, bus lygiai ružava. Priešingu atveju,
jautiena tik per viduriuką lieka ružava o patys kraštai perkepę, pilkos
spalvos. Jei gaminate daugiau porcijų,
jautieną galite iš anksto supjaustyti ir gražiai išdėlioti į lėkštes, uždengti
maistine plėvele ir laikyti šaldytuve. Atėjus svečiams liks išdėti tik
salotas ir sūrio kremą. Šiam patiekalui tinka, butent „Filadelfijos“ kreminis sūris.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą