Kiauliena (vienai porcijai)
Kiaulienos filė, 170 g
Marinatas:
Pomidorai,
1 vnt (130 g)
Salierų
stiebai, 100 g
Raudona
paprika, 100 g
Morkos,
150 g
Šviežias čili, 5 g
Česnakas, 3 skiltelės
Pomidorų
sultys, 250 g
Virintas
vanduo, šviežias rozmarinas, kvepiantys pipirai, bazilikas, raudonėlis, penkių
rūšių malti pipirai, gvazdikėliai, lauro lapeliai, druska, cukrus
Bulvių pyragas (2 porcijoms)
Bulvės,
200 g
Grietinėlė,
50 g
Sviestas
30 g
Sūris
"Parmezanas", 50 g
Muskato
riešutas, druska
Kiti produktai (vienai porcijai)
Žalieji šparagai, 3 vnt. (60-70 g)
Rūkyta šoninė, 30-40 g
Vyšniniai
pomidorai, 3 vnt.
Krienai,
30-50 g
Balto vyno
padažas, "Frize" salotos, raudonoji paprika, balzamiko acto sirupas, alyvuogių
aliejus, penkių rūšių šviežiai malti pipirai
Ką čia pridursi,
tobulas patiekalas. Esmė - mėsos paruošimo technologijoje. Gauname sultingą,
minkštą kaip "sviestas" mėsytę. Karštas bulvių pyragas, kreminis krienų padažas,
kepta rūkyta šoninė, kas gali būti skaniau.
Marinuota kiauliena. Visas
daržoves, skirtas marinatui, su prieskoniais sutriname blenderiu iki vientisos masės. Supilame pomidorų
sultis. Pasūdome ir papipiriname. Marinatas
turi būti užtektinai sūrus ir aštrus. Į pagamintą marinatą sudedame kiaulienos
filė suporcijuotus gabalėlius. Jei marinatas neapsemia mėsos gabalėlių, įpilame virinto, atvėsinto vandens. Marinuojame iš vakaro. Laikome šaldytuve.
Išsimarinavusią
kiaulieną išimame iš marinato, nusausiname. Iš visų pusių apkepame, gerai įkaitintoje keptuvėje . Apkeptą filė vėl dedame į tą patį
marinatą. Dabar marinatą, su jame esančia kiauliena, reikės įkaitinti iki 70-75C,
bet ne daugiau. Mėsytės temperatūra viduje neturi viršyti 70 C. Šio patiekalo sėkmė yra tame, kad mėsytę apdirbame žemoje temperatūroje. Kepimo orkaitę nustatome, kad įkaistų iki 75C, dedame indą
su marinatu ir kiauliena. Maždaug po vienos valandos, specialaus termometro pagalba, patikriname kokia temperatūra yra mėsytės viduje. Mūsų tikslas yra 70C temperatūra. Jei termometras
rodys jau 65C, dėl viso pikto, išimame vieną mėsos gabalėlį ir įpjauname, mėsytė turi būti rožinio atspalvio per visą pjūvį, be požymių žalios mėsos. Jei taip yra, daugiau jos kaitinti nebereikia, priešingu atveju dar laikome orkaitėje. Tai gali užtrūkti iki 2-3-jų valandų.
Kitas paruošimo variantas yra ant elektrinės viryklės. Marinatą su kiauliena sudedate į
puodą. Pastatome ant viryklės ir įjungiame
mažiausią padalą, tai yra vienetuką. Po gero
pusvalandžio, termometro pagalba, patikriname ne mėsytės, bet marinato
temperatūrą. Jei ji nėra užtektinai aukšta, tai yra 75C, padidiname padalą iki
dvejetuko. Tik neskubame, marinatas neturi daugiau įkaisti
kaip 75C. Toliau viskas taip pat, kaip ir orkaitėje.
Bulvių
pyragas. Nuskustas
bulves supjaustome maždaug 0,5 sm storio griežinėliais. Sudedame į dubenį,
pasūdome, suberiame pusę, smulkiai tarkuoto sūrio, supilame grietinėlę,
paskaniname tarkuotu muskato riešutu. Gerai permaišome. Bulvių griežinėlius
gražiai išdėliojame vienas ant kito pasirinktoje kepimo formoje, supilame grietinėlę su sūriu, kurioje maišėme bulvytes. Pabarstome likusiu tarkuotu sūriu ir pašauname į orkaitę, 160-180C
maždaug 30-40 minutėms. Tikriname mediniu iešmeliu, jei bedasi užtektinai
lengvai, bulvės iškepusios.
Kitka. Įkaitintoje
keptuvėje, alyvuogių aliejuje, kepame rūkytos šoninės kvadratėlius. Kepame kol įgaus gražią, rudą spalvą. Sudedate per pusę
perpjautus vyšninius pomidorus ir nuvalytus žaliuosius šparagus. Dar porą minučių pakepame. Pabarstome šviežiai maltais pipirais.
Padažas. Vienai
porcijai užteks dviejų, didelių šaukštų balto vyno padažo. Užverdame padažą, įdedame dideli šaukštą krienų. Paverdame maždaug 3-5 minutes, jei padažas per tirštas, įpilame sultinio arba balto vyno šlakelį.
Serviruojame. Į šiltą lėkštę
dedame šparagus, ant jų supjaustytą griežinėliais sultingą kiaulieną, šalia karštą bulvių pyragą, keptą šoninę su pomidorais. Mėsytę užpilame karštu krienų padažu. Pašlakstom balzamiko acto sirupu, gražiname "Frize" salotomis su raudonos
paprikos šiaudeliais.
Rekomendacijos.
Jei
turėsite kantrybės, būsite apdovanoti nuostabiu šio patiekalo skoniu. Neskubėkite ir neperkaitinkite.
Įdomi istorija. Iš Lietuvos, žiemą, paskambino pažystami, klausia kaip paruošti briedžio kumpį. Klausiu jų, kokių gardumynų turite rūsyje. Jie išvardino, sako "adžikos" yra. Super sakau. Užliejo kumpį "adžika", raudono vyno litru ir paruošė pagal šį receptą. Pirštus laižė, svečiai girė. Svarbu kantrybė :), orkaitėje kumpį kaitino 5 valandas :) !
Kopijuoti ir platinti draudžiama :) !
... Skanumelis :) ...
AtsakytiPanaikinti