...tai kas skanu, sveika ir su meile .... Danas
_______________________________________________________________________________________________

2013 m. kovo 25 d., pirmadienis

Oromo

Tikrai vertas dėmesio patiekaliukas iš Kirgizijos. Truputį patobulintas ir paskanintas

Troškinta aviena įdarui (dvidešimčiai vienetų)
Aviena, 1-1,2 kg
Salierų stiebai, 100 g
Svogūnai, 200-250 g
Česnakas, 20 g
Morkos, 150 g
Baltas vynas, 500 ml
Alyvuogių aliejus, 50-70 g
Anyžius, gvazdikėliai, kvepiantys pipirai, rozmarinas, čiobrelis, lauro lapai, šviežias čili

Tešla (dvidešimčiai vienetų)
Miltai, 500 g (plius miltai tešlos kočiojimui)
Kiaušinis, 1 vnt
Sultinys (šiltas), 230-250 ml
Alyvuogių aliejus, 2 v.š
Druska, juodieji pipirai, kurkuma

Įdaras (dvidešimčiai vienetų)
Visa ištroškinta aviena
Svogūnais, 250 g
Sviestas (kepimui), 30 g
Česnakas, 3-5 skiltelės
Virtos bulvės, 600-700 g
Šviežia kalendra, mairūnas, raudonėlis, juodieji pipirai

Padažas (dvidešimčiai vienetų)
Sultinys nuo troškintos avienos, apie 500-600 ml
Grietinėlė (35%), 400 ml
Konjakas, 2-3 v.š
Miltai apkepti svieste padažo sutirštinimui
Druska, juodieji pipirai

Kiti produktai
Traškūs svogūnų žiedai
Kalendra
Balto vyno actas
Alyvuogių aliejus


Troškinta aviena.  Avienos kumpį ar mentę supjaustome stambiais gabalėliais, taip pat stambiai supjaustome morkas, salierus ir svogūnus. Apkepame alyvuogių aliejuje. Sudedame česnaką, prieskonius ir supilame baltą vyną, galime įpilti dalį vandens, turi apsemti. Primažiname karštį iki minimumo. Uždengiame avieną kepimo popieriumi o puodą dangčiu. Kaitiname maždaug 2 valandas. Retkarčiais patikriname ar nenugaravo per daug skysčio, ar aviena jau išsitroškinusi. Ištroškintą mėsytę nusunkiame nuo sultinio, uždengiame ir atvėsiname.

Įdaras. Smulkiai supjaustome atvėsintą troškintą avieną. Lengvai apkepame pjaustytus svogūnus. Virtas bulves su lupena, nulupame ir stambiai sutarkuojame. Susmulkiname česnaką ir kalendros lapelius. Viską gerai išmaišome, suberiame prieskonius, nuskaniname druska, šviežiai maltais pipirais.    
Tešla. Į didesnį indą suberiame miltus. Padruskiname, pabarstome kurkuma, šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Per viduriuką padarome duobutę, įmušame kiaušinį, supilame alyvuogių aliejų ir šiltą sultinį. Maišome, minkome, reikalui esant įberiame miltų ar įpilame dar skyščio. Minkome tol, kol tešla nebelips prie rankų. Uždengiame maistine plėvele ir laikome šaldytuve, maždaug 2 valandas. Atvėsusią tešlą dar kartą perminkome, kad neliptų, pabarstome miltais. Labai plonai iškočiojame iki 1 milimetro storio. Tai geriausiai daryti su specialia "makaronų mašinėle". Turi gautis maždaug 10 cm pločio juostos. Ant jų dedame įdarą ir susukame, kaip matote paveikslėlyje. Susuktus ritinėlius dedame į garo puodą, kad nepriliptų, dugną išklojame porais. Verdame garuose maždaug 15-20 minučių.

 
Padažas. Į puodą supilame sultinuką nuo troškintos avienos. Supilame grietinėlę ir konjaką. Kaitiname ant vidutinio karščio maždaug 15-20 minučių, nugariname. Nuskaniname druska, bei šviežiais maltais pipirais. Sutirštiname miltais, keptais sviestuke, perkošiame per sietą.



Serviruojame. Į pašildytą porcelianinį ar molinį indą įpilame padažą, ant viršaus gražiai išdėliojame karštus iš garpuodžio išimtus ritinėlius. Pašlakstome alyvuogių aliejaus, acto ir šviežios kalendros užpilu. Pabarstome skrūdintais svogūnų žiedais. 


Rekomendacijos. Tikrai "grieko" vertas patiekaliukas. Vietoje avienos galite naudoti pavyzdžiui vištienos krūtinėlę. Jos kepti, bei troškinti nereikia. Smulkiai supjaustote, permaišote su kitais ingredientais ir įdaras paruoštas. Virėjas iš Kirgizijos, būtent su vištiena ir gamino. Gaminant tešlą vietoj sultinuko galite naudoti šiltą vandenį. Aš šį kartą naudojau nuovirą nuo žirnių. Labai plonai iškočiokite tešlą, tai būtina! Vietoj šio padažo galite naudoti paprasčiausiai grietinę. Pašlakstymas aliejaus ir acto užpylu, čia skonio reikalas, bet šviežios kalendros negailėkite.

Kopijuoti ir platinti draudžiama !

2 komentarai:

  1. Būtinai pamėginsiu.. skanu turėtų būti. O šio kiekio kelioms porcijoms užtenka?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Moteriškom porcijom 20, vyriškom 10...:)

    AtsakytiPanaikinti